Fupmagere udlover 5.000 kroner til danskere fra falsk profil
-
På Facebook udgiver en profil sig for at være den populære facebookside Den Mentale Kriger
-
Profilen har kontaktet flere facebook-brugere med nyheden om, at de har vundet 5.000 kroner
-
Men profilen er falsk og forsøger at snyde sig til facebook-brugernes kontooplysninger
-
Kim Boye, der driver facebooksiden Den Mentale Kriger, advarer sine følgere mod profilen
“Jeg valgte en tilfældig person på Facebook, og du bliver valgt som vinder og du har ret til at modtage 5.000 kr. bare ved at registrere dit navn i mine Giveaway-indlæg”.
Den besked har en række facebookbrugere modtaget, efter de har accepteret en venneanmodning fra en profil ved navn Den Mentale Kriger.
På Facebook findes også en facebookside med samme navn og knap 78.000 følgere. Bag siden står den tidligere professionelle fodboldspiller og nuværende mentale coach, Kim Boye. Han går under navnet Den Mentale Kriger, og angiveligt deler han nu 5.000 kroner ud til en række facebookbrugere.
Men Kim Boye afviser, at det er tilfældet. På sin facebookside oplyser han, at Den Mentale Kriger, der skriver rundt og lover sine facebookvenner penge, er en falsk profil, der udgiver sig for være Kim Boye. Han tilføjer, at han ikke selv udlover nogen penge.
Flere tegn på fup
På den falske facebookprofil kan man i et opslag 25. juni læse, at flere danskere er blevet udvalgt til at modtage 5.000 kroner. Alt, de skal gøre, er at synes godt om og dele opslaget og herefter følge et link til en hjemmeside, hvor de skal registrere deres oplysninger.
Men der er flere tegn på, at både profil og præmie er fup.
Der er nemlig kun ganske få opslag på facebookprofilen, og det første er fra 5. juni, kun 20 dage før profilen begyndte at udlodde penge.
Netop den oplysning er værd at holde øje med. Falske kopier af andre facebooksider er som regel oprettet kort tid før, et opslag med en fupkonkurrence bliver slået op.
Den rigtige facebookside for Den Mentale Kriger er da også oprettet i 2017 og har delt mange opslag siden da.
Derudover bliver vinderne bedt om at følge et link og registrere flere oplysninger, hvis de vil modtage deres præmie.
Men linket i opslaget fra den falske profil er en såkaldt tiny-url. En tiny-url skjuler den faktiske www-adresse, så du ikke på forhånd kan se, hvilken hjemmeside du bliver ført til.
Ved at skrive “preview.” inden hjemmeside-adressen, kan du se, hvad den rigtige www-adresse er. I det falske opslag bliver du bedt om at gå til hjemmesiden https://tinyurl.com/KimBoye-Giveaway.
Men hvis du i stedet indtaster preview.tinyurl.com/KimBoye-Giveaway, vil du kunne se, at den hjemmeside, du føres til, faktisk hedder https://sites.google.com/view/denmentalekriger2021/halaman-muka
Linket viser, at hjemmesiden er lavet på Google Sites, som er Googles bud på et program, hvor man let, hurtigt og uden den store erfaring kan sætte en hjemmeside op.
Og det ser det ud til, at personen bag den falske profil har gjort netop det adskillige gange.
Inde på Google Sites’ supportservice ligger der nemlig over 200 anmeldelser af fupkonkurrencer og svindelforsøg, hvor www-adressen er sites.google.com/view/denmentalekriger2021/halaman-muka, men hvor “denmentalekriger2021” er skiftet ud med et andet navn.
Del ikke dine personlige oplysninger
Følger du linket fra den falske profil, kommer du ind på en hjemmeside, hvor der med stor skrift står “Tilmeld dig her”. Nedenunder står der med småt, at du bedes udfylde bankoplysninger, hvis du bliver bedt om det, ellers vil du ikke modtage præmien. Der står desuden, at du ikke behøver at bekymre dig om sikkerheden af dine data.
Men selvom hjemmesiden forsikrer dig om, at dine oplysninger er i gode hænder, er der al mulig grund til ikke at dele dine oplysninger.
Artiklen fortsætter under billedet
Følger du linket fra den falske profil, kan du læse, at hvis du vil modtage de 5.000 kroner, er det et krav, at du udfylder dine bankoplysninger, hvis du bliver bedt om det. (Foto: Skærmbillede)
TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan en vinder af en falsk Nordisk Film-konkurrence blev bedt om at betale et lille beløb for forsendelse af præmien. Da hun forsøgte at indtaste sine kortoplysninger, var der en fejl på siden, og pludselig var facebookopslaget væk, mens der var radiotavshed hos svindlerne. Heldigvis nåede kvinden at spærre sit kort, inden hendes konto blev lænset.
Med mindre du er helt sikker på, hvem du er i kontakt med, skal du derfor aldrig udlevere for eksempel NemID-koder, bankkontonummer, kreditkortoplysninger eller cpr-nummer.
Men er du allerede kommet til at udlevere dine kontooplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank eller spærre dit kort i netbanken.
Desuden vil du næppe blive bedt om at betale for at modtage en præmie, du har vundet i en rigtig konkurrence.