Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svindlere gentager fupnummeret, men Mette Frederiksen har stadig ikke fortalt, hun har spundet guld på bitcoin-investeringsplatform

Fup og spam 17. mar 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Fupmagere prøver igen at lokke dig til at investere i bitcoins ved hjælp af en særlig digital platform. De genbruger en gammel klassiker, nemlig en falsk nyhedsartikel om en kendt person, der i TV2-programmet Go'Morgen Danmark angiveligt har berettet om guld og grønne skove.  Foto: Skærmbillede fra hjemmeside
  • En falsk nyhed beretter, at statsminister Mette Frederiksen har været en tur i TV 2-programmet Go' Morgen Danmark for at tale om et vaskeægte investeringseventyr

  • Ifølge artiklen kan alle og enhver blive millionærer på blot 3-4 måneder, hvis de henter det digitale investeringsprogram BTC 3.0 iFex 360, der bruges til "automatisk handel med kryptovaluta", fremgår det på hjemmesiden

  • Det er ikke første gang, at fupmagere forsøger at lokke danskere i en økonomiske fælde med netop den historie. Det skete senest i februar, hvor TjekDet også advarede mod fupnummeret

  • Er du faldet for fristelsen og har videregivet dine personlige bankoplysninger, bør du omgående kontakte din bank

Skrevet af: Redaktionen

"Go' Morgen Danmarks studievært Ida Wohlert blev målløs, da Mette Frederiksen hev sin telefon frem og viste tilskuerne, hvor mange penge hun tjener ved hjælp af dette nye pengegenererende program, der nu får hele Danmark til at summe".

Sådan kan man læse om statsminister Mette Frederiksens drømmeinvesteringer i en artikel, der florerer på internettet og som også deles på Facebook. Samlet set har opslaget fået over 20.000 visninger på det sociale medie. Det samme budskab kan man finde i en lang række andre artikler, hvor det kendte ansigt dog er skiftet ud med en anden kendis.

Ifølge artiklen, der foregiver at være bragt i Ekstra Bladet, fortæller statsministeren i TV 2-programmet Go' Morgen Danmark om, hvordan hun ved hjælp af et nyt smuthul til velstand har tjent styrtende med penge. Og alle og enhver kan således blive millionærer i løbet af 3-4 måneder, fortæller hun angiveligt.

Det eneste, man skal gøre, er tilsyneladende bare at hente en ny investeringsplatform for kryptovaluta, der hedder alt fra Bitcoin 2.0 Soft 360 til Bit 360 Daypro, alt efter hvilken version af artiklen man havner på. Og så kommer pengene til at rulle ind på autopilot. Men du skal skynde dig, inden for mange opdager tricket, står der i artiklen.

Men som TjekDet har skrevet om flere gange tidligere, er artiklen en falsk nyhed. Historien om Mette Frederiksen og hendes investeringseventyr er ren fantasi, hvor svindlere forsøger at lokke uopmærksomme danskere i en fælde.

"Jeg kan bekræfte, at statsministeren ikke har været i TV 2 og fortælle om noget smart smuthul til velstand," oplyste en talsperson fra Statsministeriet til TjekDet første gang i april 2020 faktatjekkede påstanden og i februar 2023.

Tjekdet
Her kan man se et uddrag af artiklen, der foregiver at være bragt i Ekstra Bladet. Foto: Skærmbillede

Gammel vin på ny flaske

At artiklen er det pureste opspind er heller ikke så svært gennemskue. Mette Frederiksen, der i artiklen kaldes for skuespiller, er nemlig langt fra den første kendte dansker, der misbruges til at lovprise digitale platforme til blandt andet investeringer i bitcoins.

Fupmagerne bruger ofte den samme artikelskabelon med kendte danske mediers logoer, det samme billede fra TV 2's studie, og hver gang indeholder de falske artikler anprisninger af et digitalt investeringsværktøj. Billeder og navne på kendte personer bliver skiftet ud, mens kun enkelte dele af artiklernes tekster varierer.

I løbet af de seneste år har blandt andet blandt andre skuespilleren Mads Mikkelsen, komikeren Finn Nørbygaard, fodboldspilleren Preben Elkjær, skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, erhvervsmændene Lars Larsen, Karsten Ree, og Kjeld Kirk Kristiansen måttet lægge person til lignende fupnumre. Det gælder også partiformanden Rasmus Paludan, journalist og forfatter Jørgen Leth samt studieværten Mads Steffensen. Alle fik de lagt ord i munden om deres usande økonomiske bitcoin-investeringer.

Ud over at love, at man hurtigt kan tjene en formue ved at investere i en handelsplatform for kryptovaluta, finder man i artiklen også links til en side, hvor man kan tilmelde sig platformen ved at indtaste sine kontooplysninger.

I 2018 år afprøvede TjekDet løftet om hurtig rigdom, og i den artikel kan du læse, hvordan du lynhurtigt bliver ringet op af ukendte bagmænd, der lover dig guld og grønne skove, hvis du tilmelder sig "platformen". 

Kontakt din bank

I det hele taget bliver mange af den slags svindelartikler spredt på Facebook – enten via betalte annoncer eller ved at brugere deler dem uden at være klar over, at de deler falsk indhold, sagde en repræsentant fra det sociale medie til TjekDet, da vi i 2019 spurgte medierne, myndigheder og andre eksperter, hvorfor fupartiklerne er så svære at stoppe.

TjekDet har i tidens løb modtaget henvendelser fra læsere, der uforvarende er havnet i fælden. De har berettet om økonomiske tab på flere tusinde kroner. Og i et ægte interview kunne Ekstra Bladet sidste år berette om Dennis Jenkins, som blev luret ind i svindlernes fangarme, efter at have læst et lignende falsk interview med Mads Mikkelsen.

Du kan også opleve, at der ufrivilligt bliver delt opslag fra din profil, hvis du er blevet hacket. Hvis det er tilfældet, er det en god ide at ændre kodeordet til din facebookprofil og fjerne de enheder, der i forvejen er logget ind på din profil i dine indstillinger. Det er også en god ide at slå totrinsgodkendelse til, så du skal acceptere, hver gang en ny enhed - altså en telefon, computer eller tablet - skal have adgang til din konto. Så kan mulige svindlere ikke logge ind, selv hvis de har din adgangskode. 

Er du også kommet i kløerne på bitcoin-fupmagerne og har udleveret dine kreditkortoplysninger, bør du omgående kontakte din bank.

Hvis du vil blive bedre til at genkende de kreative måder, hvorpå svindlere forsøger at snyde sig til kreditkortoplysninger gennem eventyrlige bitcoin-historier, har TjekDet samlet et katalog over de svindelhistorier om bitcoin, vi har undersøgt.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 20. mar 2023