Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

De vil have dine penge: Fortællingen om den bitcoin-rige kassemedarbejder fra Netto bygger på falsk historie

Fup og spam 26. jan 2023  -  3 min læsetid
This describes the image
Svindelartikler med dette billede deles på Facebook. Historien er, at Isabella Larsen er blevet fyret fra Netto, men at hun nu er blevet stenrig ved at investere gennem platformen Bitcoin Revolution. Foto: Netto Marken-Discount Stiftung & Co. KG
  • Svindlere prøver at lokke penge ud af dig gennem artikler, der deles på Facebook

  • I artiklen står der, at en kvinde ved navn Isabella Larsen er blevet fyret fra Netto, men at hun gennem investeringer gennem bitcoin-platformen Bitcoin Revolution har hevet flere tusinde kroner hjem

  • Artiklen hævder endda, at Isabella Larsen har gæstet TV 2's program Go' Morgen Live, hvor en af værterne under udsendelsen angiveligt tjener flere end 2.000 kroner gennem platformen

  • Men besøget har aldrig fundet sted og bliver brugt som lokkemiddel til at få dig til at kaste penge i platformen, der med al sandsynlighed vil tømme frem for at fylde din konto. Har du allerede givet dine kortoplysninger væk, skal du kontakte din bank

Svindelnummer spreder sig på Facebook.

I et væld af opslag deler brugere ufrivilligt artikler, hvor man kan læse solstrålehistorien om en kvinde ved navn Isabella Larsen, der efter fyring fra Netto er blevet stenrig på at investere i bitcoins gennem platformen Bitcoin Revolution.

Ifølge artiklen er hun endda gæst i TV 2s program Go’ Morgen Live, hvor hun fortæller om sin lukrative løsning og sågar får programmets vært Ida Wohlert til at investere i platformen under udsendelsen.

"Nu har jeg 2.192 kroner i overskud, hvordan er det muligt?”, siger en storsmilende Ida Wohlert angiveligt.

Men den Isabella Larsen har aldrig besøgt Go’ Morgen Lives studier, og Ida Wohlert har ikke investeret i bitcoins under en udsendelse, oplyser TV 2 gennem deres presseafdeling til TjekDet.

"Vi kan bekræfte, at der er tale om et svindelnummer. TV 2 har løbende fået henvendelser om denne form for reklamer for bitcoins på Facebook, og vi ser med stor alvor på denne uretmæssige brug af TV 2's værter og TV 2's logo."

Med TV 2's værter som reklamesøjle forsøger svindlerne at lokke dig til at investere gennem Bitcoin Revolution og på den måde sandsynligvis liste både penge og kortoplysninger fra dig.

McDonald’s og Netto

Gransker man de forskellige opslag, bliver det hurtigt tydeligt, at der er tale om svindel. De talrige facebookopslag tager nemlig forskellige former, og det samme gør Isabella Larsen.

I opslagene kan hun nemlig være fra både Korsør, Fredericia og Engesvang, ligesom hun i nogle af historierne er fyret fra Netto, inden hun bliver rig gennem Bitcoin Revolution. I andre er hun fra Birkerød og er blevet fyret fra Mcdonald's, inden hun angiveligt rammer en guldmine.

I lignende svindelartikler er Isabella Larsen fra Sønderborg og Viborg og har købt et nyt hus til sin mor, efter hun blev millionær gennem Bitcoin Revolution.

Artiklerne, som brugerne deler, er typisk lagt ind i facebookgrupper for de forskellige byer. For eksempel er artiklen, hvor Isabella Larsen skulle være fra Fredericia, lagt ind i gruppen ‘Fredericia/Middelfart køb og salg’.

Og svindlerne har gjort det let for dem selv at ændre bynavnet i artiklen, så den kan deles i forskellige lokalgrupper. For i artiklens adresselinje kan man nemlig blot udskifte bynavnet med et hvilket som helst andet.

 

På det første billede har vi ændret bynavnet til 'Svindelborg'. På side to er Isabella Larsen fra Herning.


Ufrivillig deling

En af de brugere, der har delt en af artiklerne på Facebook, oplyser, at hun ikke selv har lavet opslaget. 

TjekDet har tidligere undersøgt svindelnumre, hvor brugere ufrivilligt har lavet opslag på Facebook, og til det sagde Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert for virksomheden CSIS Security Group, som udbyder cybersikkerhedsservices, at svindlere har skaffet sig adgang til brugernes facebookprofiler.

“Måden, de her reklamer spredes på, er gennem phishing, hvor svindlerne har høstet dit brugernavn og password (til Facebook, red.), enten fordi du har forsøgt at købe noget gennem en forfalsket hjemmeside, eller fordi du et andet sted er kommet til at opgive dine loginoplysninger," sagde han, da det handlede om et svindelnummer, hvor tricket var at lokke potentielle ofre med billige solbriller.

Har du ufrivilligt delt et lignende opslag, er det derfor en god ide at ændre kodeordet til din facebookprofil og fjerne de enheder, der i forvejen er logget ind på din profil i dine indstillinger. Det er også en god ide at slå totrinsgodkendelse til, så du skal acceptere, hver gang en ny enhed - altså en telefon, computer eller tablet - skal have adgang til din konto. Så kan mulige svindlere ikke logge ind, selv hvis de har din adgangskode. 

Og har du allerede oplyst dine kreditkortoplysninger til Bitcoin Revolution, skal du omgående kontakte din bank.

Hvis du vil blive bedre til at genkende de kreative måder, hvorpå svindlere forsøger at snyde sig til kreditkortoplysninger gennem eventyrlige bitcoin-historier, har TjekDet samlet et katalog over de svindelhistorier om bitcoin, vi har undersøgt.

Blandt andet er statsminister Mette Frederiksen og skuespillerne Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau ufrivilligt blevet brugt som reklamesøjler i falske historier om investeringer i den populære kryptovaluta gennem blandt andet Bitcoin Revolution.

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

 

Opdateret 10. jul 2023