Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svindlere 'udlodder' igen hundredvis af elcykler - du skal bare sige "tak"

Fup og spam 17. mar 2023  -  4 min læsetid
This describes the image
For anden gang inden for tre måneder bruger fupmagere navnet E-Bikes på en facebookside, hvor der atter udloves flere hundrede elcykler. Alle typiske faresignaler er til stede, hvad angår økonomisk bedrag. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • En facebookside ved navn "E-Bike Fans" udlodder 470 elcykler i en falsk konkurrence

  • Forsøger man at blive den heldige vinder, skal man først skrive et simpelt "tak" i kommentarfeltet og senere oplyse bankkontooplysninger 

  • Opslaget med konkurrencen er i skrivende blevet vist mindst 200.000 gange til facebookbrugerne, og det har fået 1.000 kommentarer og omkring 420 delinger

  • Har du prøvet lykken i den falske konkurrence og videregivet dine bankoplysninger, bør du omgående kontakte din bank

Skrevet af: Redaktionen

"Glad for at kunne meddele, at vi leverer 470 cykler, der er usælgelige på grund af mindre ridser og skader, alle motorer fungerer fint, så vil blive sendt tilfældigt til en, der sender en "Tak"-besked".

Sådan lyder overskriften til et opslag på facebooksiden "E-Bike Fans."

Cyklerne kan angiveligt ikke sælges, fordi de har mindre ridser og skader, og derfor gives de væk til en række heldige vindere, hedder det i opslaget

Ifølge opslaget er alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, at skrive “tak” i kommentarsporet.

Og mange er tilsyneladende interesserede i at erhverve sig en ny cykel, for i skrivende stund har opslaget cirka 1.000 kommentarer, hvor danskere på stribe skriver "tak". 

Men konkurrencen er et fupnummer. For så snart, du har skrevet “tak” i kommentarsporet, får du et svar fra E-Bike Fans., der beder dig både like opslaget, dele det med dine venner og sidst men ikke mindst at tilmelde dig konkurrencen på E-Bikes officielle hjemmeside.

Fra hjemmesiden guides du videre til en ekstern hjemmeside, hvor du - som det ofte er tilfældet for den slags fupkonkurrencer - bliver bedt om at oplyse dine kontooplysninger.

Til gengæld for det får du næppe nogen cykel, for fupmagerne er sandsynligvis kun ude på at lænse din konto.

Er du blandt de, der har angivet kontooplysninger på siden, bør du derfor hurtigst muligt kontakte din bank og bede om at få den pågældende konto spærret.

Flere tegn på fare

Der er flere faresignaler ved "E-Bike Fans" konkurrence, som er typiske for fupkonkurrencer på Facebook.

Og ved man, hvilke faresignaler man skal kigge efter, er fupnumrene ofte nemme at afsløre.

Et godt sted at starte er ved at kigge facebooksiden, der står bag konkurrencen, efter i sømmene. Hvornår er siden eksempelvis oprettet?

Alle facebooksider indeholder oplysninger om sidens historik, hvor det eksempelvis fremgår, om siden har skiftet navn, og hvornår den er oprettet.

På E-Bikes facebookside kan vi se, at siden er oprettet 16. marts 2023 - det vil sige i går - før opslaget med den falske konkurrence blev lavet. Desuden er der ikke andre opslag på siden, og meget tyder altså på, at den er oprettet alene med det formål at dele konkurrencen, hvilket er et klassisk faresignal.

Det er også værd at holde øje med, om siden er verificeret. De fleste større virksomheder er verificeret på Facebook, hvilket markeres med et lille blåt logo med et flueben ved siden af sidens navn. Logoet markerer, at Facebook har godkendt, at siden faktisk er, hvad den udgiver sig for at være.

Verificeringen er især værd at kigge efter, når en side udgiver sig for eksempelvis at være en kendt virksomhed eller butikskæde, men kan også sige noget generelt om, hvorvidt en side er troværdig. I dette tilfælde er E-Bike ikke en verificeret side.

Stjålne billeder

Der er også ledetråde at finde i selve opslaget med den falske konkurrence. 

I opslaget ses en række forskellige billeder af cykler, der umiddelbart kunne ligne, at de stammer fra E-Bikes butik eller lager. Men med en omvendt billedsøgning er det muligt at undersøge, om specifikke billeder optræder andre steder på internettet. 

I dette tilfælde viser det sig, at flere af billederne i opslaget kan findes andre steder på nettet - blandt andet hos cykelhandlere, som synes at være de oprindelige kilder til billederne. Og søger vi lidt videre, finder vi pludselig den selvsamme konkurrence på tysk, hvor deleteksten og antallet af cykler er præcis de samme. Men nu er det altså tyskere, der lokkes i fælden.

Mystiske URL’er og en ekstern tilmeldelsesside

Til sidst er der faresignaler at finde på de hjemmesider, deltagere i konkurrencen ledes til for at bekræfte deres deltagelse.

Først sendes deltagere til en temmelig uprofessionelt udseende hjemmeside, der angiveligt ejes af E-Bike, og hvis formål er at dirigere deltagerne videre til en endnu en hjemmeside, hvor de så bedes angive deres kontooplysninger.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er havnet på en troværdig hjemmeside, er det en god idé at starte med at kigge på dens URL - det vil sige hjemmesideadressen, der fremgår af adresselinjen i din browser. På fupsider vil URL’en nemlig ofte være noget andet, end man måske kunne forvente hjemmesidens indhold taget i betragtning.

I dette tilfælde har E-Bikes hjemmeside en bemærkelsesværdig lang adresselinje, der i nogle tilfælde både indeholder formuleringen ‘ebikefanss2’ og det mystiske ‘halaman-muka.’ Var der faktisk tale om en hjemmeside tilhørende en cykelforretning med navnet ‘E-Bike’, ville man almindeligvis forvente, at den i stedet eksempelvis havde adressen ‘e-bike.com’, ‘ebike.dk’ eller lignende.

Til sidst er det et faresignal, at du sendes til en ekstern side, der tilsyneladende intet har med E-Bike eller nogen anden cykelforretning at gøre, for at angive dine kontooplysninger. Og så er der grund til at være på vagt, hvis du bedes give kontooplysninger for at deltage i en konkurrence, hvor præmien angiveligt er gratis.

Kommer du til at skrive dine kontooplysninger på en utroværdig hjemmeside, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter din bank og får den pågældende konto spærret.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 27. jul 2023

Vil du vide mere?