Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Russisk efterretningstjeneste skriver nyheder på dansk i påvirkningsoperation mod Norden

Indsigt 9. maj 2023  -  2 min læsetid
This describes the image
En DR-dokumentar afslører, at russiske efterretningsfolk fører en målrettet digital påvirkningsoperation i Norden. Foto: Shutterstock
  • På en hjemmeside og på Twitter driver ansatte i den russiske efterretningstjeneste kampagne mod Norden

  • Nyhedsartikler på blandt andet dansk, svensk og norsk har angiveligt til hensigt at skabe splid

  • Afsløringen kommer fra DR på baggrund af dokumenter fra vestlig efterretningstjeneste

Ansatte i Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU, fører en påvirkningsoperation målrettet Norden og de baltiske lande.

Det skriver DR

På en hjemmeside og en twitterprofil ved navn ‘Independent North’ skriver russiske efterretningsfolk nyhedsartikler på engelsk, men også på dansk, svensk, norsk og finsk. 

Det afslører dokumenter fra en vestlig efterretningstjeneste, som de nordiske public service-stationer DR, SVT, NRK og Yle er kommet i besiddelse af i arbejdet med deres dokumentar, 'Skyggekrigen'. 

Artiklerne omhandler alt fra dansk våbenstøtte til Ukraine, indvandringspolitik i de nordiske lande, coronavacciner, koranafbrændinger og optagelsen af Sverige og Finland i NATO. 

‘Independent North’ bliver ifølge DR’s oplysninger drevet af en til tre officerer, som har til opgave at overvåge nyhedsbilledet i de nordiske lande for at finde historier, der potentielt kan skabe splid. 

Valentyna Shapovalova, der forsker i russisk desinformation og propaganda ved Københavns Universitet, har gennemgået kampagnen og hjemmesiden for DR.

“Selvom de (russiske efterretningsfolk, red.) måske ikke direkte får folk til at støtte Rusland eller deres krig i Ukraine, kan de alligevel være med til at promovere russiske narrativer i de nordiske lande. Det gælder blandt andet corona-skepsis, skepsis over for NATO og underminering af våbenleverancer til Ukraine,” siger hun til DR.

Valentyna Shapovalova hæfter sig også ved, at det ikke er til at udlede af hjemmesiden, at den er forbundet til Rusland.

“Som helt almindelig internetbruger er det sindssygt svært at gardere sig mod den slags påvirkningskampagner og desinformation, der er pakket ind og fremstillet som uafhængigt nyhedsstof. Især når indholdet bliver skrevet på et lokalt sprog,” siger Valentyna Shapovalova til DR

DR har forelagt oplysningerne om 'Independent North' for den russiske ambassade i København. Ambassaden har ikke besvaret DR’s henvendelse.

 

Opdateret 9. maj 2023