Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

80.000 har delt billede, hvor Putins spejlbillede forestiller Hitler. Men er det forbudt i Rusland?

Faktatjek 16. feb 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Flere end 80.000 gange er et billede af Vladimir Putin, der kigger ind i en rude og ser Adolf Hitler stirre tilbage på ham, blevet delt på Facebook. Foto: Vladimir Smirnov/AFP/Ritzau Scanpix
  • Ruslands præsident, Vladimir Putin, har forbudt et billede, hvor hans spejlbillede forestiller Adolf Hitler

  • Sådan lyder påstanden i et ekstremt populært facebookopslag, hvor det omtalte billede fremgår

  • Billedet er dog ikke at finde i en russisk database over “ekstremistiske” materialer, der er blevet gjort ulovlige, men alligevel vurderer forskere, at billedet nok vil være forbudt at dele i praksis

  • Billeder, hvor Putin tillægges nazistiske værdier, optræder da også på den russiske fyfy-liste

  • Rusland gør i det hele taget en stor indsats for at dæmme op for indhold på internettet, der kan sætte styret og Putin i et dårligt lys

Vladimir Putin har set sig så sur på et billede, at han har forbudt det.

Som modsvar opfordres brugere på Facebook til at sprede billedet, og det er der i skrivende stund flere end 80.000, der har gjort.

Billedet er da heller ikke særligt flatterende set med russiske briller. Putin sidder nemlig og kigger ud af et togvindue, hvor Adolf Hitler er redigeret ind som hans spejlbillede.

Men har den russiske præsident virkelig forbudt billedet? Svaret står ikke mejslet i sten, men sandsynligvis er billedet ulovligt at dele i Rusland.


Tjekdet
"Putin har forbudt dette billede i Rusland! Spred det rundt over alt, for det er sådan vi alle ser på ham," står der i et ekstremt populært facebookopslag med flere end 31.000 delinger. Samlet set er billedet og påstanden delt flere end 80.000 gange på tværs af platformen. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Findes ikke i database

De russiske myndigheder har en database over forskellige materialer - altså billeder, videoer bøger og lignende - der er blevet dømt ekstremistiske af russiske domstole under forskellige love.

Men billedet i facebookopslaget fremgår ikke af databasen. TjekDet har gennemgået samtlige tilføjelser af ekstremistiske materialer på den omfattende liste siden 10. marts 2022, hvor billedet øjensynligt er delt første gang. Et næsten identisk billede blev delt allerede i februar 2022, men heller ikke det er at finde på listen.

Alligevel vurderer flere forskere med indsigt i russiske forhold, at det sandsynligvis vil være ulovligt at sprede billedet i Rusland.

“Jeg vil umiddelbart ikke blot vurdere, at billedet er ulovligt i forhold til den russiske ekstremismelovgivning, men også i forhold til den russiske lovgivning om Den Store Fædrelandskrig (den russiske betegnelse for 2. verdenskrig, red.),” skriver Niels Bo Poulsen, institutchef på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, i en mail, hvor han dog understreger, at han ikke er jurist.

Ifølge ham vil det ikke blive svært for de russiske domstole at finde belæg i lovgivningen for straf, hvis nogen i Rusland deler det pågældende billede.

“Når man i Rusland først beslutter sig for at sætte en person for retten for en ”politisk” forbrydelse, så skal domstolene nok dømme derefter, og dette billede vil jeg antage, at styret finder vildt provokerende og derfor vil slå ned på udbredelsen af, hvis de får en person i søgelyset,” skriver han.

Den samme dom kommer Flemming Splidsboel Hansen frem til. Han er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

“Det er jo ikke sådan, at ethvert billede, der endnu ikke er optaget i databasen, er lovligt, indtil det er optaget i databasen. Jeg ved ikke præcis, hvilken lov det vil gå ind under, men hvis man vil gøre billedet ulovligt, så er jeg ikke i tvivl om, at man vil kunne blive straffet i Rusland for at sidestille Putin med Hitler,” siger han.

Tjekdet
Niels Bo Poulsen (tv.) er institutchef på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, hvor han blandt andet forsker i russisk sikkerhedspolitik og historiebrug. Flemming Splidsboel Hansen er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor han blandt andet forsker i russisk indenrigspolitik. Foto: Forsvarsakademiet og DIIS

Lignende eksempler

Tager man et kig på den omfattende fyfy-liste i databasen, er der da også ulovlige billeder, som tilsyneladende minder om billedet i facebookopslaget. 

Eksempelvis beskrives et materiale i databasen af de russiske myndigheder som en billedcollage af tre personer, hvoraf den ene er Putin, der har fået redigeret sit ansigt ind på en soldat fra Tysklands nazistiske regime, Det Tredje Rige.

Det er ikke lykkedes TjekDet at finde frem til det pågældende billede.

Til gengæld er det lykkedes at finde frem til et andet billede, som optræder på den forbudte liste. Her er dog ikke tale om en nazi-sammenligning.

På billedet er Putins ansigt påført rød læbestift, mascara og lilla øjenskygge på en baggrund med regnbuens farver, der leder tankerne hen på Pride-bevægelsens anti-homofobiske budskaber.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Det er ifølge det uafhængige russiske medie The Moscow Times dette billede, som russiske domstole har dømt ekstremistisk og dermed gjort ulovlig i Rusland. Her holder en demonstrant billedet foran den russiske ambassade i Madrid i august 2013, efter Rusland havde indført en lov om at forbyde skildringen af homoseksualitet til mindreårige. Foto: Paul White/AP/Ritzau Scanpix

I teksten til materialet står, at det er delt på VKontakte, som er en russisk pendant til Facebook, og at billedet antyder “den formodede ikke-standard seksuelle orientering af Præsidenten for Den Russiske Føderation”. Med andre ord antyder billedet, at Putin er homoseksuel.

Styret holder øje

Rusland har uden tvivl lagt sig i selen for at finde frem til og censurere billeder som det, der bliver delt af Putin med Hitler som spejlbillede.

En hackergruppe fra Belarus kunne i 2022 afsløre, hvordan de russiske myndigheders særlige enhed GRCHTS gennem systematisk overvågning dagligt endevender internettet for indhold fra russere, der kan kaste et negativt lys på Rusland. Det skriver TV 2.

De lækkede dokumenter fra hackerangrebet viser blandt andet, at GRCHTS søger efter billeder, hvor præsidenten sammenlignes med negative karakterer som blandt andre en pædofil, terrorist og altså Hitler.

Det er gennem internationale faktatjekkolleger lykkedes TjekDet at finde frem til, at billedet findes i hvert fald to steder på VKontakte, hvor det har ligget siden oktober 2022. Hvorvidt GRCHTS har fundet og vurderet billedet, vides ikke.

GRCHTS leder også efter uønsket indhold om krigen i Ukraine, som de sender til den russiske anklagemyndighed. Ifølge hackernes dokumenter har myndighederne fjernet 160.000 opslag på sociale medier i krigens første knap ti måneder.

Myndighederne i Rusland har bekræftet, at hackerangrebet har fundet sted, men påstår, at klassificerede oplysninger ikke blev lækket.

Opdateret 16. feb 2023