Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Putins kok" indrømmer, at Rusland spreder propaganda under amerikansk midtvejsvalg

Indsigt 8. nov 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Yevgeny Prigozhin, der også er kendt som Putins kok, har sammen med resten af Vladimir Putins inderkreds flere gange afvist, at de har forsøgt at blande sig i amerikanske valg. Men det laver ny indrømmelse om på. Foto: Alexei Druzhinin/AP/Ritzau Scanpix
  • Oligarken Yevgeny Prigozhin, der er en del af Vladimir Putins inderkreds, indrømmer, at Rusland har forsøgt at påvirke udfaldet af amerikanske valg, og at de har tænkt sig at fortsætte med det

  • Indrømmelsen kommer kort efter en afsløring om, at russiske profiler på sociale medier har spredt desinformation op til det forestående midtvejsvalg den 8. november

Rusland har afvist beskyldningerne i årevis, men nu kommer et prominent navn fra præsident Vladimir Putins inderkreds med en klar indrømmelse, kort inden det amerikanske midtvejsvalg.

“Vi har blandet os (i amerikanske valg, red.), vi blander os, og vi vil fortsætte med at blande os. Omhyggeligt, præcist, kirurgisk på vores egen måde.”

Ordene stammer ifølge nyhedsbureauet Reuters fra den russiske oligark Yevgeny Prigozhin, der går under navnet 'Putins kok', fordi han ejer et cateringfirma, der leverer mad til Vladimir Putin og resten af regeringsbygningerne i Kreml.

Yevgeny Prigozhin er flere gange blevet beskyldt for at stå bag russiske troldehære, men ligesom resten af den russiske top har han afvist alle beskyldninger om indblanding i amerikanske valg. Altså indtil nu.

Statsstøttede trolde

Indrømmelsen kommer i kølvandet på det amerikanske nyheds- og markedsdatabureau Bloombergs afsløring af, at brugere på sociale medier med tilknytning til Rusland har forsøgt at påvirke udfaldet af det amerikanske midtvejsvalg.

De russiske brugere er ifølge Bloomberg tilknyttet det russiske ‘Internet Research Agency’, der er støttet af Kreml, og som flere gange er blevet anklaget for at sprede desinformation i USA.

Ifølge Bloombergs afsløring har de russiske profiler blandt andet delt memes, der spreder højreorienterede konspirationsteorier for at tilsværte Joe Biden og de demokratiske kandidater.

Rusland kan have interesse i, at demokraterne taber midtvejsvalget og dermed mister flertallet i Kongressen, der består af Repræsentanternes Hus og Senatet, da det vil begrænse den amerikanske præsident, Joe Biden, i at træffe beslutninger om blandt andet økonomisk og militær støtte til Ukraine.

Artiklen fortsætter under billederne


På et af de delte memes fra de russiske trolde kan man netop se, at Joe Biden kaster pengesedler efter den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, hvis ansigt er redigeret ind på en strippers krop. I teksten til billedet står der anklagende, at Joe Biden hellere vil bruge penge på at støtte Ukraine med 13,7 milliarder dollars end at hjælpe arbejdende amerikanere, der har svært ved at få råd til mad og gas.

De delte memes er ifølge Bloomberg mestendels delt på sociale medier som Gab, der er en populær platform for den yderste højrefløj.

Du kan læse artiklerne i deres fulde længde på Bloomberg og Reuters' hjemmesider.

 

Opdateret 9. nov 2022