Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Netværk af vestlige journalister når ud til millioner med pro-russisk fortælling om krigen i Ukraine

Indsigt 22. aug 2022  -  5 min læsetid
Tjekdet
Den canadiske journalist Eva Bartlett omtaler sig selv som uafhængig, selvom hun blandt andet skriver klummer for det statskontrollerede russiske medie RT, der tidligere hed Russia Today. Foto: Iliya Pitalev/3234790/Ritzau Scanpix
  • Et netværk af vestlige journalister, bloggere og influencere fortæller en anderledes, mere pro-russisk fortælling om krigen i Ukraine

  • De udkommer på flere forskellige sprog og når ud til mange tusinde følgere 

  • TjekDet har kigget nærmere på netværket og en af journalisterne, der kalder sig uafhængig

Det er ikke sjældent set, at Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen fordrejer fortællingen om landets invasion af Ukraine og skyder med skarpt mod Vesten. Eksempelvis har det russiske styre gentagende gange omtalt krigen som en “særlig militæroperation”.

Russiske statsmedier videreformidler loyalt Putins fortælling, men de er ikke præsidentens eneste middel til at sprede det russiske verdenssyn.

Også vestlige, selverklærede uafhængige journalister formidler en russisk-venlig side af krigen. Og de når ud til mange tusinde følgere på sociale medier.

I øjeblikket florerer en video med den erklærede uafhængige journalist Eva Bartlett på Facebook og TikTok, hvor hun langer ud efter vestlige mediers angivelige fortielser om krigen i Ukraine. 

Og hun er bare ét eksempel på, at vestlige journalister bidrager til en pro-russisk fortælling om krigen i Ukraine.  

@karine_tk You won't hear about this in the mainstream news. I refuse to take sides in this conflict. I want truth and peace. Watch Ukraine on Fire on YouTube for more background information. #ukraine #russia #racism #azovbattallion ♬ original sound - Karine T. Knudsen ??

I en video taler den canadiske, selverklærede uafhængige journalist, Eva Bartlett, om alt det, som de vestlige medier ifølge hende fortier. Hun kommer blandt andet rundt om, at Ukraine er fyldt med nazister, og at Ukraine begår krigsforbrydelse mod egen befolkning.


Del af et netværk

En analyse af den britiske tænketank, Institut for Strategisk Dialog (ISD), viser, at flere vestlige bloggere, influencere og selvudnævnte uafhængige journalister indgår i et netværk, hvis formål er at sprede den russisk-venlige side af historien.

Netværket hedder “Info Defense” og ledes tilsyneladende af den ukrainske, pro-russiske blogger Yuri Podolyaka. På kommunikationsplatformen Telegram har Yuri Podolyaka siden krigens begyndelse i februar set sin Telegram-kanal vokse fra 26.000 følgere til over to millioner. 

Men det er ikke kun Yuri Podolyaka, der har fået markant flere følgere på sociale medier, siden Rusland invaderede Ukraine. 


“Det skaber mere troværdighed at have vestlige journalister”


Vestlige journalister bliver nemlig løbende rekrutteret til netværket, så det pro-russiske indhold kan nå ud på flere sprog. Og ad den vej har bloggere, influencere og journalister opbygget en stor følgerskare i vestlige lande. 

Ifølge ISD består netværket foreløbig af 17 forskelligsprogede kanaler på Telegram og seks tilsvarende kanaler på YouTube.

Ikke et nyt fænomen

Men det er ikke kun på sociale medier, at vestlige stemmer bliver brugt til at sprede russisk-venlige analyser og kommentarer.

Også russisk statskontrollerede medier rekrutterer vestlige journalister, så det er slet ikke et nyt fænomen. Det fortæller Yevgeniy Golovchenko, der forsker i desinformation og propaganda som postdoc ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. 

“Som et led i den russiske informationsindsats har russisk statskontrollerede medier afsat et relativt stort beløb til at nå ud til udenlandske publikummer de seneste ti år eller mere,” siger han.

Han nævner, at de russiske medier RT - tidligere Russia Today - og Sputnik News er sat i verden for at fortælle om verdensbegivenheder fra Kremls perspektiv. Ifølge Yevgeniy Golovchenko er det ikke alle vestlige journalister, der får løn for at medvirke i russiske statsmedier, men det er centralt for RT at bruge vestlige journalister til at udkomme på mange sprog.

“Det skaber mere troværdighed at have vestlige journalister, der kritiserer Vesten af egen fri vilje, end hvis det er en russer, der taler et andet sprog med russisk accent og får løn af Rusland, som siger, at Rusland er god, og Vesten er ond,” fortæller han og fortsætter.

“Et medie som RT prøver helt sikkert at udnytte den mistillid, som nogle samfundsgrupper i forvejen har over for eksempelvis NATO og Vestens medier og myndigheder.”

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er der ingen grænse for, hvordan vestlige journalister indgår i iscenesættelsen af den russiske fortælling. Han nævner den amerikanske freelance-journalist Michael Wasiura som eksempel.

“Han er blevet ret kendt, fordi han bliver inviteret i russisk stats-tv for at repræsentere den amerikanske side, og så bliver han brugt som eksperternes politiske boksebold, hvor de kan give ham nogle verbale bank for at fremstå kompetente,” siger han.

Den amerikanske freelance-journalist, Michael Wasiura, er tidligere bosat i Rusland og er russisk gift. I Rusland er han blevet kendt som 'That American', fordi han ofte har optrådt i debatprogrammer på russisk stats-tv for at fremføre vestlige synspunkter. Her er han i studiet for at diskutere nervegiftangrebet på den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter, der fandt sted i 2018 i den sydengelske by Salisbury.


Desuden er det heller ikke unormalt at høre om konspirationsteorier på RT. Det kan være i form af kritiske indslag om covid-19-vacciner eller udrulningen af 5G-netværket, fortæller Yevgeniy Golovchenko.

Fra Syrien til Rusland

I analysen fra ISD bliver en gruppe af de mest prominente spredere af den russiske fortælling identificeret. Og her bliver Eva Bartlett nævnt i analysen som en, der deler Info Defenses opslag oversat til engelsk. 

Ligesom det fremgår i videoen, der florerer på Facebook og TikTok, er Eva Bartlett ifølge sin hjemmeside en uafhængig journalist, der blandt andet har rapporteret fra borgerkrigen i Syrien. 

Men samtidig er hun fuldstændig åben i sin støtte til præsident Bashar al-Assads styre, har en pro-syrisk blog og har stiftet pro-Assad organisationen Syria Solidarity Movement.

Og ved en konference i 2016, der giver indtryk af at være et FN-relateret arrangement på grund af den karakteristiske blå baggrund, men i virkeligheden er arrangeret af pro-Assad-bevægelsen Hands of Syria, fremsætter hun flere påstande om de såkaldte Hvide Hjelme. Det er en frivillig organisation af redningsarbejdere, der dokumenterer krigsforbrydelser begået af det syriske regime, som i øvrigt er allieret med Rusland.

I en video på YouTube beskrives Eva Bartlett som uafhængig canadisk journalist. Men hun har forbindelser til det russisk statskontrollerede medie RT, der tidligere hed Russia Today, og er desuden blevet taget i at sprede misinformation om borgerkrigen i Syrien. Det gjorde hun blandt andet til et arrangement arrangeret af pro-Assad-bevægelsen Hands of Syria.


Ifølge Eva Bartlett iscenesatte De Hvide Hjelme evakueringer af sårede. Blandt andet skulle de have filmet de samme sårede børn igen og igen som dokumentation for opstillede krigsforbrydelser. For eksempel skulle en pige ved navn ‘Aya’ være dukket op som offer ved tre forskellige redningsaktioner, påstod Eva Bartlett.

Men den påstand er blevet afvist af flere faktatjekmedier. Desuden har FN udgivet flere rapporter, der konkluderer, at det syriske regime har begået krigsforbrydelser mod landets befolkning. 

Eva Bartlett har også sin egen blog ved det statskontrollerede medie RT. Her skriver hun klummer om alt det, hun mener, vestlige medier fortier - heriblandt ukrainske krigsforbrydelser.

Der er dog flere eksempler på, at både danske og udenlandske medier har rapporteret om, at også Ukraine begår mulige krigsforbrydelser. 

TjekDet har spurgt Eva Bartlett, hvordan hun er uafhængig, når hun skriver klummer for RT, der er ejet og finansieret af den russiske stat. Derudover har vi spurgt, om hun har eksempler på, at hun har dækket Rusland kritisk.

Eva Bartlett er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Men i forlængelse af TjekDets henvendelse har hun lavet opslag på Twitter og Telegram, hvor hun kalder TjekDet for “presstitutes” - som er en reference til, at journalister er de vestlige mediers prostituerede. Derudover skriver hun, at RT ikke dikterer, hvad hun skriver om, og at hendes indtægt kommer fra donationer fra hendes støtter. 

Også den britiske avis The Guardian har tidligere forsøgt at få en kommentar fra Eva Bartlett i forbindelse med hendes påstande om De Hvide Hjelme. Her lød svaret, at hun havde “ingen interesse i at deltage i en tydeligvis allerede afgjort historie”.

Opdateret 22. aug 2022