Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rusland vil have Facebook til at stoppe faktatjek af statsejede russiske medier

Indsigt 28. feb 2022  -  1 min læsetid
Tjekdet
Foto: Ahmad Gharabli/AFP/Ritzau Scanpix

De russiske myndigheder har begrænset deres borgeres adgang til Metas platforme, som tæller Facebook, Instagram, WhatsApp og Messenger.

Det fremgår af en pressemeddelelse, der er udsendt af den russiske myndighed, Roskomnadzor, der overvåger, kontrollerer og censurerer russiske massemedier. 

Det sker, efter Meta - selskabet bag Facebook - den 24. februar modtog en anmodning fra Roskomnadzor om “stoppe uafhængige faktatjek og mærkning af indhold delt på Facebook af fire russiske, statsejede medieorganisationer.”

Ifølge pressemeddelelsen skal det russiske nyhedsbureau RIA Novosti, den russiske tv-kanal Zvezda, der drives af det russiske forsvarsministerium, samt internetsiderne lenta.ru og gazeta.ru, have lov at dele indhold på Metas platforme - uforstyrret af uafhængige faktatjekkere. 

Som det er nu, kan faktatjekkere sætte et mærkat på opslag, der indeholder og spreder mis-, des- og malinformation. Og det er altså den ordning, Rusland vil ud af.

Men den anmodning afviste den sociale medie-gigant pure, fremgår det af et tweet, som Metas vicepræsident for globale anliggender, Nick Clegg, offentliggjorde fredag. 

“Almindelige russere bruger vores platforme til at udtrykke sig og organisere aktioner. Vi vil fortsætte med at lade deres stemmer blive hørt, dele deres oplevelser og organisere sig via Facebook, Instagram, WhatsApp og Messenger,” skriver Nick Clegg i sit twitteropslag

I den russiske pressemeddelelse lyder det omvendt, at Facebook bryder med russiske borgeres rettigheder og frihed. Her kan man også læse, at Roskomnadzor siden oktober 2020 har registreret 23 tilfælde, hvor Facebook har udøvet det, de kalder “censur” af russiske medier. 

Det vides ikke præcis, hvilke restriktioner de russiske myndigheder har pålagt Facebook, men i pressemeddelelsen står der, at adgangen til Metas platforme vil blive “delvist begrænset”. 

TjekDet er udpeget som uafhængig faktatjekker for Facebook i Danmark.

 

Opdateret 28. feb 2022