Russisk EM-propaganda lander i TjekDets indbakke

Indsigt 26. jun 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Godt to timer inden EM-åbningskampen mellem Tyskland og Skotland tikkede den første mail om slutrunden ind i TjekDets indbakke. Siden er fulgt adskillige lignende henvendelser. Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)
  • TjekDet har tidligere skrevet artikler om, hvordan vi er udsat for et russisk påvirkningsangreb via mail

  • Det er blevet døbt Operation Overload, og fra den dag, EM-slutrunden i fodbold startede, er mange af de mails begyndt at omhandle turneringen og særligt Ukraines deltagelse

  • I denne artikel giver vi et indblik i et par af de mails, og hvordan vi konkluderer, at der er tale om desinformation

I starten af juni skrev vi tre artikler om Operation Overload, hvor TjekDet og mere end 800 medier, organisationer og enkeltpersoner er blevet udsat for et storstilet russisk påvirkningsangreb.

Angrebet, der har stået på siden efteråret 2023, er blevet døbt Operation Overload, fordi medier næsten dagligt er blevet kontaktet med tips om historier, som de opfordres til at faktatjekke. Afsenderne er russere med et klart mål om at sprede falske historier, der alle handler om at skabe splid i EU og undergrave støtten til Ukraine.

Indholdet i de mange mails varierer, men skabelonen er altid den samme. Et emnefelt, der opfordrer til faktatjek, en kort beskrivelse af påstanden og typisk tre eller fire links til det indhold, afsenderen tipper om samt et vedhæftet billede.

Siden vores artikler om Operation Overload udkom i starten af juni er de russiske påvirkningsmails ikke stoppet med at lande i TjekDets indbakke - næsten tværtimod.

Siden har TjekDet modtaget 20 mails efter præcis samme opskrift.

“Hej. Har I set de her nyheder?” er en af de gennemgående formuleringer, og nu er flere af dem begyndt at handle om det, som er på alles læber i øjeblikket - nemlig EM i fodbold.

TjekDet har udvalgt et par af de russiske mails om EM i fodbold for at vise, hvordan vi afgør, at der er tale om desinformation og billedmanipulation.

Tjekdet
Ukrainske fans hylder spillerne efter holdets 2-1-sejr over Slovakiet den 21. juni. Ukraine tabte deres første gruppekamp ved EM til Rumænien og har således alt på spil inden sidste gruppekamp i aften mod Belgien. Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix

Propaganda om Ukraine 

Fredag den 14. juni blev EM-slutrunden sparket i gang på Allianz Arena i München, men et par timer inden kampstart landede den første mail i TjekDets indbakke, som ligner alle de andre, vi har modtaget i Operation Overload - nu bare med fokus på EM.

Siden har vi modtaget flere af denne type mails vedrørende EM - oftest har de omhandlet Ukraine, deres deltagelse ved slutrunden og landets præsident, Volodymyr Zelenskyj.

I samtlige mails er der vedhæftet et billede eller en video samt links til diverse Telegram-profiler, hvor det specifikke billede eller video skulle være spredt.

Billederne forestiller husmure med graffitimalerier, som skulle være malet i flere tyske byer under EM-slutrunden.

“Et nyt graffitimaleri i Tyskland efter at ukrainerne tabte deres kamp (mod Rumænien den 17. juni, red.). Ved I, hvor det er blevet malet? Har I noget bekræftelse på det? Det blev lagt på Telegram i går,” står der i en af de mails, TjekDet modtog.

På billedfilen, som er vedhæftet i mailen, ser vi Volodymyr Zelenskyj bruge EM-pokalen som toilet, imens han har den ene tommel i vejret. 

Ved siden af billedet står der, oversat til dansk: “Jeg ved ikke længere, hvad jeg gør og hvorfor."

Tjekdet

Men i virkeligheden er billedet manipuleret - det har TjekDet detekteret ved at køre billedet igennem to forskellige programmer.

Først lagde vi billedet ind i programmet TruFor, som kan give indikationer på, om nogle elementer på et billede er blevet manipuleret. 

TruFor laver så et heatmap med forskellige farver omkring delene af billedet, som skulle være manipuleret.

Tjekdet

Og her kan man tydeligt se, at graffitien af Volodymyr Zelenskyj og den tilhørende tekst er markeret med rød, hvilket indikerer, at delene er blevet redigeret ind på billedet af husmuren.

For at dobbelttjekke resultatet kørte vi efterfølgende billedet ind i programmet Focal, og her fik vi samme resultat.

Tjekdet

Til forskel fra TruFor fokuserer Focal kun på den del af billedet, som er blevet redigeret, hvilket Focal viser med et rødt omrids, som tydeligvis er Volodymyr Zelenskyj og den tilhørende skrift.

“Du er den eneste, der ikke støtter”

Mandag den 24. juni landede der endnu en mail med et graffitimaleri af den ukrainske præsident - igen med en tekst ved siden af graffitimaleriet. 

“Dette graffiti er begyndt at blive spredt på internettet. Jeg vedhæfter billeder til dig. Det er i München, hvor ukendte artister har lavet en serie af graffitimalerier dedikeret til Zelenskyj,” står der i mailen.

På billedet, der er vedhæftet i mailen, ses Volodymyr Zelenskyj sidde uden bukser på og kigge bebrejdende på en fodbold i sin højre hånd.

“Du er den eneste, der ikke støtter,” står der på teksten ved siden af graffitimaleriet - muligvis med henvisning til den store støtte Ukraine modtager fra EU i krigen mod Rusland.

Tjekdet

Og når vi kører billedet igennem TruFor og Focal, så beviser eksemplet, hvorfor det altid er smart at supplere to billedmanipuleringsprogrammer.

For med TruFor får vi en stærk indikation på, at Volodymyr Zelenskyjs hoved er redigeret ind på husmuren samt teksten til venstre for ham - men hans krop er ikke markeret med grøn eller rød. 

Tjekdet

Men ved at smide billedet i Focal kan vi se, at hele hans krop er blevet redigeret ind på husmuren - men derimod slår skriften på væggen ikke ud.

Tjekdet

Sammenholder man resultaterne fra de to programmer, så kan man altså se, at både graffitimaleriet og skriften er redigeret ind på husmuren.

Ovenstående eksempler er blot et par af de mails, som lander i TjekDets indbakke flere gange om ugen som en del af Operation Overload.

Anti-ukrainsk dagsorden

De fleste af de mails, TjekDet har modtaget med fokus på EM, handler om det ukrainske landshold, deres fans og landets præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Og det er ikke overraskende, siger Jeanette Serritzlev, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

“Deres hovedfokus har været OL, og nu indikerer de mails jo så, at de bruger EM-slutrunden og Ukraines deltagelse til at puste til den anti-ukrainske dagsorden,” forklarer Jeanette Serritzlev og fortsætter:

“Det giver god mening, at Rusland bruger EM-slutrunden som en aktualitetskrog til at fortsætte deres kontinuerlige desinformationskampagner i forhold til Ukraine - med særligt fokus på prominente figurer som Zelenskyj.”

Og russernes nuværende interesse for EM-slutrunden er en god indikation på, at vi i fremtiden godt kan forvente, at russerne skifter fokus, når der er en aktuel begivenhed.

“Eksempelvis kunne det kommende NATO-topmøde være oplagt. Fra russernes synspunkt vil det næsten være dumt ikke at udbrede den her slags budskaber omkring begivenheder, der i forvejen har en masse interesse,” forklarer Jeanette Serritzlev.

Opdateret 22. jul 2024