Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Russerne puster til misinformation om spiselige insekter, og politikere i EU deler det

Indsigt 7. feb 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Græshopper, melorme og fårekyllinger er alle insekter, der er godkendt og bliver spist i Europa. På billedet er de snacks på et thailandsk marked. Foto: Ben Petcharapiracht / Shutterstock
  • Misinformation om spiselige insekter og EU har det seneste år sværmet over europæiske lande. Imens har russiske medier udbredt propaganda om de spiselige kryb

     

Rusland har i en række tilfælde givet rygstød til misinformation og konspirationsteorier om spiselige insekter og EU.

Både medier i Rusland og prorussiske medier uden for landet har udbredt historier om, at spiselige insekter er giftige, og at EU tvinger eller narrer befolkninger til at spise insekter, viser TjekDets research. Lignende historier er blevet spredt i en lang række europæiske lande.

TjekDet har for eksempel tidligere undersøgt et dansk facebookopslag, der gik viralt med flere end 11.000 delinger og op mod 400.000 visninger. I opslaget påstås det fejlagtigt, at fødevaregodkendte spiselige insekter er giftige. 

I de russiske historier går det ofte igen, at EU er nødsaget til at gribe til spiselige insekter, fordi europæiske landes sanktioner mod Rusland har fået priserne på energi og fødevarer til at stige drastisk. I flere tilfælde bliver historierne koblet sammen med eksisterende konspirationsteorier om organisationen World Economic Forum.

Og derudover er det et tema i flere historier, at EU med de spiselige insekter forsøger at sætte en stopper for blandt andet den bayerske pølse og det franske køkken og i det hele taget afvikle europæisk madkultur.

"Det er en fortælling, som Rusland længe har forsøgt at puste til, og som man bestemt også finder blandt EU-skeptikere i Europa, netop at EU-eliten systematisk prøver at undergrave befolkningernes særegenheder, ved at vi alle skal spise det samme og være på samme måde," siger Johan Farkas, der er postdoc på Københavns Universitet og forsker i misinformation.

Tog fart med fårekyllingen

Modstanden mod de spiselige insekter tog særligt til i januar 2023, hvor en ny EU-forordning gav tilladelse til at bruge pulveriseret fårekylling i fødevarer.

Matteo Salvini skriver på Facebook, at de spiselige insekter er vanvid, til gavn for multinationale selskaber og vil skade italiensk landbrug og kultur.

 

En stribe europæiske toppolitikere fra den ydre højrefløj kritiserede i den forbindelse den nye lov. Matteo Salvini, formand for det italienske Lega-parti, meddelte, at han med alle midler vil bekæmpe det vanvid, der vil forarme italiensk landbrug og kultur.

Formand for det britiske parti UK Reform, Nigel Farage, sagde efter at have læst om EU-godkendelsen, at der nok alligevel er kød på rygtet om, at World Economic Forum ville tvinge befolkningen til at spise insekter. 

Samtidig bragte faktatjekmedier fra en lang række europæiske lande historier om falske og misvisende påstande om, at spiselige insekter er giftige, og at EU vil tvinge europæerne til at spise dem. Særligt østeuropæiske faktatjekkere beretter om en sværm af misinformation om insekter i tiden omkring den nye EU-forordning. I flere tilfælde har medierne kunnet spore påstandene tilbage til Rusland, siger de til TjekDet.

Bulgarske Pogled, der er kendt for at have tråde til Rusland, har bragt et interview med den tidligere bulgarske minister Rumen Petkov, som kalder den nye lov en forbrydelse mod Europa og mener, at børn vil få kræft af de spiselige insekter. 

I et nyhedsindslag 29. januar 2023 på den mest sete russiske tv-kanal, den statsejede Rusland-1, fortæller vært Dmitrij Kiseljov, at europæere på grund af besparelser bliver bedt om at vaske tøj sjældnere, at skrue ned for varmen og nu at spise insekter. De europæiske madkulturer vil som resultat heraf blive uigenkendelige.

Tjekdet
Tidligere britisk medlem af Europaparlamentet of stifter af partiet Reform UK Nigel Farage har meddelt, at World Economic Forum vil tvinge befolkningen til at spise insekter. Samme teori er tidligere blevet udbredt med russiske afsendere. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix

Også rettet mod russere

Men i perioden op til januar sidste år er historier om insekter og Europa også spredt fra russisk og pro-russisk side.

I et indlæg på det statskontrollerede nyhedsmedie RT fra december 2021 lyder det, at en EU-godkendelse af spiselige insekter må ses som led i at tvinge dem ned i halsen på os. Og i løbet af 2022 spreder også andre engelsksprogede medier med pro-russisk tilknytning historier om insekterne.

Ligeledes trives historierne i russisksprogede medier. Det græske medie Athen News, der udkommer på russisk, skriver i december 2022, at europæerne indirekte vil blive tvunget til at spise insekter, i takt med at fødevarepriserne stiger. To måneder tidligere skriver et pro-russisk Krim-medie, at fejlslagne sanktioner mod Rusland gør, at briter må gå over til at spise insektbøffer, og at europæere i det hele taget må indsvøbe sig tæpper i stedet for at skrue op for varmen.

De samme historier optræder i russiske medier i løbet af 2022. Det statskontrollerede Argumenty i Fakty skriver i september samme år, at EU’s mangel på russisk gødning og gas igangsætter en sultkatastrofe, hvor europæerne er nødt til at spise insekter.

Også Den Strategiske Kulturfond, som er en regeringskontrolleret russisk tænketank, udbreder i løbet af 2022 historier om spiselige insekter og kobler dem til konspirationsteorier om organisationen World Economic Forum. De puster også til en fortælling om, at europæerne sulter og fryser, fordi sanktioner mod Rusland giver bagslag.

Skepsis findes i forvejen

Misinformation om spiselige insekter er ikke kun rettet mod vestlige lande. Den russiske regering har stærk interesse i at give befolkningen i Rusland og russiske mindretal i tidligere sovjetstater indtryk af, at EU er i forfald, mens levevilkårene i Rusland er gode, siger Johan Farkas.

"Når russernes egen fødevareforsyning ikke er så stabil længere på grund af sanktioner, så kan det styrke den russiske nationale fortælling at pege på, at det går frygteligt i andre lande, mens det går godt her," siger han.

Det er ikke givet, at russerne alene er ansvarlige for misinformation om de spiselige insekter i en europæisk debat, siger Johan Farkas. I stedet forestiller han sig, at man fra russisk side har fået øje på en splid, der er nyttig at puste til.

“Propaganda har altid handlet om at puste til eksisterende splittelser. Insekterne er en ny brik i et eksisterende puslespil af EU-skepsis og en ide om EU som et teknokratisk monster af eliteaktører ude af trit med virkeligheden. Men det er en kritik, europæiske politikere også kan rette uden rygstød fra russerne.”

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 2. apr 2024