Insekter er ny ingrediens i gryderetten af konspirationsteorier
-
Spiselige insekter bliver udråbt som en gevinst for både klima og miljø. Men insekterne vækker vrede hos både konspirationsteoretikere og politikere på den ydre højrefløj
En ny type fødevare er så småt ved at krible sig ind i selskab med 5G-teknologi og coronavacciner. For både på sociale medier, i alternative netmedier og blandt europæiske politikere på den ydre højrefløj ulmer en særlig afsky mod spiselige insekter.
Ikke alene bliver insekterne, som hører under betegnelsen novel food, kaldt uappetitlige. De bliver i hjørner af internettet også betragtet som led i en international elites plan om at indføre en ny verdensorden.
Det er nyt for Rikke Peters, der er lektor ved UCL Erhvervsakademi og forsker i konspirationsteorier, at spiselige insekter er blevet et emne i konspiratoriske kredse. Men hun er ikke det mindste overrasket:
“Jeg ser flere paralleller til eksisterende konspirationsteorier. De spiselige insekter tapper ind i en frygt for, at en elite vil indføre en slags økodiktatur og fratage os vores individuelle fødevarevalg,” siger hun.
Men hvordan er insekterne havnet i ledtog med personer som Bill Gates, og hvorfor bliver de tolket som led i en socialistisk overtagelse af verden?
Mangebenet klimagevinst
Som fødevare er insekter omgærdet af stor interesse, fordi fortalere har fået øje på, at de indeholder store mængder protein og derfor egner sig som både fødevare og dyrefoder. Blandt de mere populære spiselige insekter finder man arter som græshoppen, melormen og fårekyllingen, og produktionen af dem udleder langt mindre CO2 end af de dyr, vi normalt spiser. Ifølge Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet udleder produktionen af kvæg for eksempel 100 gange mere drivhusgas end produktionen af spiselige insekter.
Blandt dem, der kerer sig om klima og miljø, finder vi internationale organisationer som FN og World Economic Forum. FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) anpriser insekter for at være nærende, bæredygtige og billige og dermed et redskab til at stoppe sult og hjælpe udviklingslande på en bæredygtig måde.
Af omtrent samme årsager reklamerer også World Economic Forum for at spise insekter. Organisationen samler en gang årligt verdens ledere og øvrige spidser til et møde i den schweiziske bjergby Davos, hvor klimaforandringer ofte er en del af dagsordenen.
Men at lige netop de to organisationer blåstempler insekter som en type mad med muligheder åbner samtidig for, at insekterne bliver mål for konspirationsteorier.
Dødskysset af WEF
Organisationerne spiller hovedroller i tidens større konspirationsteorier som Agenda 21, hvor FN’s verdensmål skulle være redskaber til at skabe et globalt socialistisk diktatur. Det samme gælder teorien om, at World Economic Forums plan The Great Reset skulle være en snæver elites idé om at smadre verdensøkonomien. Ifølge teorien var covid-19-pandemien planlagt og blot første del af planen om at lede hele verden mod et komplet krak.
Særligt World Economic Forum går igen, når insekter bliver omtalt i konspiratoriske hjørner af sociale medier.
I et vidt udbredt facebookopslag fra december sidste år hævder en dansk bruger, at insekter er giftige. Stoffet kitin i insekternes ydre skelet kan ikke fordøjes af mennesker og skulle desuden være kræftfremkaldende, hedder det i opslaget. En række forskere har over for TjekDet dog afvist, at insekter godkendt af fødevaremyndigheder skulle være giftige.
Opslaget påpeger netop, at World Economic Forum fremhæver insekter som nærende. Og det er ikke tilfældigt, mener Rikke Peters.
“Når store organisationer som World Economic Forum de seneste år har hyldet insekter i fødevarer til mennesker, så får det opmærksomhed. Og så bliver det koblet sammen med teorier som The Great Reset om at indføre et verdensomspændende økodiktatur og tvinge os til at spise insekter,” siger hun.
Ordlyden fra facebookopslaget går igen i danske borgerforslag, der har forsøgt at samle underskrifter ind til at forbyde insekter som mad og til krav om, at det skal fremgå af varedeklarationen på fødevarer, hvis de indeholder insekter. Her bruges formuleringer, der første gang optrådte på dansk på bloggen Danmark Vågner, som også skriver kritisk om emner som 5G og coronavacciner.
Danmark Vågner lader til at have sin tekst fra to forskellige steder. Dels stammer den fra et engelsksproget opslag, der gik viralt på sociale medier i sommeren 2022, blandt andet ved at skuespiller og konspirationsteoreriker Rob Schneider delte det. Opslaget hævder, at stoffet kitin, der findes i insekters ydre skelet, giver kræft. Den påstand har forskere dog afvist over for TjekDet.
Den anden del er oversat fra det tyske medier Compact, der af tyske myndigheder er kategoriseret som “højreekstremt”, og som har haft tætte relationer til partiet Alternative für Deutschland og Pegida-bevægelsen. I teksten får de også nævnt, at World Economic Forum er positivt stemt over for at spise insekter.
Danmark Vågner har ikke reageret på TjekDets henvendelse.
Mod EU. Mod insekter
Insekter er ellers ikke en helt fremmed spise for mennesker. I antikkens Rom blev der spist fårekyllinger og biller, og i adskillige kulturer verden over bliver de stadig brugt som mad til mennesker. På thailandske markeder bliver friturestegte insekter solgt som snacks, og bestiller man den japanske ret inago no tsukudani, får man serveret græshopper tilberedt i soya.
I Europa er madretter med insekter ikke nær så udbredt. Men i EU bliver der arbejdet på at udbygge mulighederne for, at insekter kan indgå i fødevarer. Senest blev melormen af Europa-Kommissionen i januar 2023 godkendt til at være en novel food, så den kan bruges i for eksempel frosne, tørrede og pulveriserede produkter.
Siden da har nogle af de stærkeste EU-kritiske stemmer vendt sig mod insekterne. Matteo Salvini, formand for det højrepopulistiske italienske Lega-parti, skrev på X i januar sidste år “No, grazie” til græshoppepulver.
En anden højrepopulistisk partileder, hollandske Thierry Baudet, har også været efter spiselige insekter ved at tømme en hel pose melorme og på X skrive: “VI VIL IKKE SPISE INSEKTER”. Thierry Baudet har tidligere gjort sig bemærket ved at mene, at verden er ledt af onde reptiler.
Formand for det britiske Brexitpartiet, Nigel Farage, sagde i januar sidste år efter at have læst om EU’s godkendelse af melorme i fødevarer, at der nok alligevel er kød på rygtet om, at World Economic Forum ville tvinge befolkningen til at spise insekter.
“På madens varedeklaration vil der stå ‘Acheta Domesticus’ (latin for husfårekylling, red.) Og så er vi jo selvfølgelig alle sammen fuldstændig med på, hvad det betyder,” udtalte Nigel Farage ironisk og talte for et “ægte brexit”, så Storbritannien kan slippe af med EU’s fødevarelovgivning.
Samtidig begyndte samme rygte at florere på sociale medier; at EU vil narre befolkningen til at spise insekter. Men modsat af, hvad Nigel Farage sagde, skal det fremgå af varedeklarationen, når fødevarer i EU indeholder insekter. Er der insekter i fødevarer solgt i Danmark, skal insektets danske navn fremgå.