Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falske facebookopslag efterlyser 14-årige Sofie

Fup og spam 15. jan 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
I flere facebookopslag bliver 14-årige Sofie Jensen meldt savnet med billede. TjekDet har ikke kunnet identificere, hvem pigen på billedet er, så vi har valgt at anonymisere hende. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Et opslag på Facebook melder en 14-årig Sofie Jensen savnet og opfordrer brugere til at hjælpe med at finde hende

  • Opslaget lokker med en video, som angiveligt viser gerningsmanden. Men for at få adgang til videoen skal du logge ind med dine personlige oplysninger

  • Det er et forsøg på phishing og dermed et falsk opslag med en opdigtet efterlysning, som kun er til for at narre facebookbrugere

14-årige Sofie Jensen gik hemmeligt ud på en date med en person, hun mødte online, og er siden forsvundet, hvilket vækker stor bekymring for hendes forældre. 

Sådan kan man læse i talrige facebookopslag, der er flankeret af et billede af den 14-årige Sofie Jensen. Opslagene bliver i øjeblikket slået op i flere forskellige facebookgrupper landet over. Trykker du på linket i opslaget, kommer du videre til et facebookopslag fra TV 2, hvor du angiveligt kan se gerningsmanden på video. 

Men det er ét stort svindelnummer, der har til formål at lokke dine loginoplysninger til Facebook ud af dig. 

For klikker du på artiklen i håb om at komme til at se videoen af gerningsmanden, bliver du mødt af en pop up-boks, hvor du skal angive dine loginoplysninger til Facebook - og vupti, så er de havnet i favnen på svindlerne. 

En pige med navnet Sofie Jensen er da heller ikke at finde i politiets register for efterlyste og savnede personer.

Ikke et nyt svindelnummer

Det er langt fra første gang, at TjekDet beskriver falske efterlysninger af unge piger på Facebook.

Siden juli 2023 har Maja, Sofie, Emma, Elinor, Freja og nu altså en ny Sofie fejlagtigt været efterlyst i alskens facebookgrupper, og svindlerne gør brug af den nøjagtig samme fremgangsmåde gang på gang. Det eneste, der er ændret, er pigernes navne og billederne af pigerne.

Opslagene er nemlig et forsøg på såkaldt phishing. Det går ud på, at svindlerne lokker med en eller anden information, som brugerne kan få adgang til, hvis du først oplyser din email og adgangskode til Facebook. 

På den måde får svindlerne rådighed over din facebookprofil og kan fortsætte med at dele den falske efterlysning i nye facebookgrupper, hvor de kan lokke flere mennesker i fælden.

TjekDet har af sikkerhedsmæssige grunde ikke forsøgt at logge ind med vores personlige facebookkoder på den falske Facebook-loginside. Vi ved derfor ikke præcis, hvilken type svindel, vi vil blive udsat for.

Men får du hacket din facebookprofil, kan gerningsmændene “anvende den til alt muligt kriminalitet”. Det fortalte Lars Lienhøft Larsen, specialkonsulent i økonomisk kriminalitet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV 2 ØST tilbage i oktober 2023, da de dengang også beskrev den falske efterlysning af 14-årige Elinor Windstrøm.. 

Dengang advarede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi også mod den her type svindelnumre på det sociale medie X.

Har du allerede forsøgt at logge ind på svindelsiden, som vi omtaler her, bør du hurtigst muligt ændre dit kodeord til Facebook, hvis ikke du allerede er lukket ude og har mistet kontrollen over din facebookkonto. Derudover er det en god idé at slå totrinsgodkendelse til. Det kan du læse mere om, hvordan du gør her.

Har svindlerne overtaget din facebookkonto, er der ikke meget, du kan gøre. Du kan forsøge at anmelde fupnummeret til Facebook, og du bør samtidig fortælle dine facebookvenner – for eksempel via et andet socialt medie, mail eller lignende – at du er blevet hacket. Svindlerne kan godt finde på at kontakte dine venner og lokke dem til også at falde i fælden.

Ung piges billeder misbruges

Da TjekDet tilbage i oktober skrev om den falske efterlysning af 14-årige Elinor Windstrøm, lykkedes det ikke at finde frem til, hvem pigen på billedet var.

Men nu tyder alt på, at det er den samme pige, som har fået sit billede misbrugt i den nye falske efterlysning af Sofie Jensen. 

Lægger man de to billeder ind i Amazons værktøj til ansigtsgenkendelse, vurderer den nemlig, at pigen på to billeder med 99,9 procent sandsynlighed er den samme.

Det er dog fortsat ikke lykkedes TjekDet at finde frem til, hvem pigen er. 

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 17. jan 2024

Vil du vide mere?