Svindlere på spil: ‘Bortførte’ Sofie Olsen fra Holbæk er i virkeligheden amerikaner og TikTok-stjerne
-
I flere facebookopslag opfordres brugere til at deltage i eftersøgningen af den 14-årige Sofie Olsen, der frygtes bortført
-
Trykker du på opslagene, bliver du ført videre til en hjemmeside, der ligner et facebookopslag fra TV 2
-
Her skal du bekræfte din alder og logge på med dine facebookoplysninger for at kunne se en video af hændelsen
-
Men nyheden er falsk og er et klassisk phishing-forsøg
-
Svindlere forsøger at få adgang til din facebookkonto, som de kan overtage, hvis du falder i fælden
“Vi har brug for din hjælp til at få en forsvunden teenager hjem. Deltag i eftersøgningen!”
“Vær en del af løsningen og hjælp med at finde en forsvunden 14-årig pige.”
Den forsvundne 14-årige pige er efter sigende Sofie Olsen, der er meldt savnet af sin familie, der mistænker, at hun er blevet bortført.
Det kan man i hvert fald læse i flere opslag på Facebook, hvor brugere deler et link til artikel med et billede af den angiveligt forsvundne pige. Trykker man på linket, kommer man videre til et facebookopslag fra TV 2, hvor man angiveligt kan se gerningsmanden på video. Men først skal du bekræfte din alder og angive dine loginoplysninger til Facebook.
Og her skal du passe på. Det er nemlig et fupnummer, der har til formål at hacke sig adgang til din facebookkonto.
Svindelnummeret ligner til forveksling noget, TjekDet tidligere har beskrevet. Her var det bare en anden pige og et andet medie, der tilsyneladende bad offentligheden om hjælp.
Lokker med bynavne
Rundt omkring på Facebook i forskellige grupper er der flere næsten identiske opslag, der forsøger at lokke dig i fælden. Billedet af pigen er det samme, og overskriften er den samme med én undtagelse.
I de forskellige versioner af opslagene er der nemlig tilføjet forskellige danske bynavne. Blandt andet er byer som Glumsø, Sønder-Omme, Odense og Holbæk nævnt i artiklens overskrift.
Formålet med at bruge forskellige bynavne er formentlig at vække interessen blandt indbyggerne i byerne.
For hvis du for eksempel bor i Holbæk eller omegn, er der måske større chance for, at du klikker på artiklen, fordi eftersøgningen skal forestille at foregå i dit nærområde.
Falsk Facebook
Som nævnt havner du på en facebookside, der foregiver at tilhøre TV 2, hvis du klikker på linket i opslaget. Mod at du bekræfter din alder og angiver dine loginoplysninger til Facebook, bliver du lovet adgang til videooptagelser af bortførelsen. I videoen er gerningsmandens ansigt angiveligt synligt 25 sekunder inde i videoen.
Men er du på vagt, kan du opdage, at du faktisk ikke befinder dig på Facebook, selvom det ligner på en prik.
Først og fremmest kan du slet ikke interagere med opslaget, som man kan på det rigtige Facebook. Det vil sige, at der ikke sker noget som helst, hvis du prøver at like, kommentere eller dele opslaget.
Dernæst er hjemmesidens URL med til at afsløre fupnummeret. Her står der nemlig ikke “www.facebook.com”, som der normalt ville gøre. Derimod står der eksempelvis “laminar-studios.com/14pige/?s=holbæk”.
Med andre ord befinder du dig altså et sted, der intet har med hverken Facebook eller TV 2 at gøre. Det står også klart, hvis man slår domænet op på www.who.is, som er en slags adressebog for hjemmesider. Her står der, at “laminar-studios.com” er registreret i Los Angeles, Californien.
TjekDet har i tidligere eksempler konstateret, at tjenester ofte bruger dækadresser i eksempelvis Island og Panama, når en hjemmesides egentlige ejere vil skjule sig. Derfor er det ikke muligt at sige noget om, hvor i verden fupmagerne befinder sig.
Uklart, hvad der sker
TjekDet har af sikkerhedsmæssige grunde ikke forsøgt at logge ind med vores personlige facebookkoder. Vi ved derfor ikke, hvilke ulykker der vil vælte ned over os, hvis vi rent faktisk gør det.
Alt tyder dog på, at der er tale om et typisk forsøg på såkaldt phishing, hvor bedragere "fisker" efter bruger-id og kodeord til for eksempel Facebook, bankkonti eller andre tjenester, der kan bruges til økonomisk bedrageri. Phishing foregår også meget ofte via uønskede mails eller SMS.
Har du allerede forsøgt at logge ind på svindelsiden, som vi omtaler her, bør du hurtigst muligt ændre dit kodeord til Facebook, hvis ikke du allerede er lukket ude og har mistet kontrollen over din facebookkonto. Derudover er det en god idé at slå totrinsgodkendelse til. Det skal du læse mere om, hvordan du gør her.
Har svindlerne overtaget din facebookkonto, er der ikke meget, du kan gøre. Du kan forsøge at anmelde fupnummeret til Facebook, og du bør samtidig fortælle dine facebookvenner - for eksempel via et andet socialt medie, mail eller lignende - at du er blevet hacket. Svindlerne kan godt finde på at kontakte dine venner og lokke dem til også at falde i fælden.
Sofie er i virkeligheden TikTok-stjerne
Hvem er så 14-årige Sofie, der ifølge opslagene er blevet bortført?
Efter en omvendt billedsøgning på flere forskellige søgemaskiner spytter den russiske søgemaskine Yandex ved hjælp af ansigtsgenkendelse flere resultater ud. Og her dukker flere billeder op, der til forveksling ligner den efterlyste 14-årige pige fra facebookopslagene.
Hun hedder Naomi Skye og er en amerikansk 20-årig stjerne på det sociale medie TikTok, hvor hun har knap to millioner følgere. Hendes TikTok-profil er privat, så vi kan ikke se hendes indhold.
Men populære profiler har ofte fansider, der deler indhold fra den rigtige profil - og det gør sig også gældende i det her tilfælde. På en Naomi Skye-fanside finder vi nemlig den video, hvor billedet fra facebookopslagene er hapset fra.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.