Falske Facebook-forsvindinger opstår på ny: "Bortført pige” bruges til at lokke oplysninger ud af brugere
-
Et opslag på Facebook melder en 14-årig Elinor Windstrøm savnet og opfordrer brugere til at hjælpe med at finde hende
-
Opslaget lokker med en video, som angiveligt viser gerningsmanden. Men for at få adgang til videoen, skal du logge ind med dine personlige oplysninger
-
Det er et forsøg på phishing og dermed et falsk opslag med en opdigtet efterlysning, som kun er til for at narre facebookbrugere
-
TjekDet har i løbet af de sidste måneder undersøgt flere lignende opslag, hvor blot navnene og billederne er ændret
“*Indsæt dansk pigenavn* meldes savnet. Hjælp os med at finde hende!”
Maja, Sofie, Emma og nu Elinor er alle 14-årige piger, som frygtes bortført.
Det er i hvert fald navne, som facebookbrugere kan støde på i falske opslag, som udgiver sig for at være fra den danske tv-station TV 2, og som deles igen og igen i adskillige facebookgrupper.
Denne gang hedder pigen, som af familien meldes savnet, angiveligt Elinor Windstrøm. Det er uklart, hvor henne i landet Elinor er forsvundet, for opslaget findes nemlig i flere varianter rundt i hele landet i både Esbjerg, Randers, Søborg, Slagelse og adskillige andre danske byer.
Selvom bynavnet varierer i opslagene, står der i alle tilfælde, at der findes overvågningsvideoer fra "byens centrum", som tilsyneladende viser den mand, politiet leder efter. Mandens ansigt er ifølge opslagene muligt at se i det 25. sekund af videoen – men for overhovedet at få adgang til at se den og den angivelige gerningsmand skal du logge ind på din facebookprofil gennem et link.
Og meningen med det hele? Der er tale om et såkaldt forsøg på phishing, som er en form for internetbedrageri. Svindlere forsøger at narre folk til at udlevere personlige oplysninger som for eksempel kodeord til Facebook, bankoplysninger og CPR-nummer ved at logge ind gennem en falsk Facebook-loginside.
Genkender du gerningsmanden på optagelsen?
Trykker man på et af de mange opslag, kommer man ind på en side, som ligner et opslag fra TV 2’s facebookside. Her opfordres man til at logge ind for at bekræfte sin alder og dermed få adgang til at se den mistænkte gerningsmand i videoen, som afsenderen bag opslaget påstår at ligge inde med.
Men det er altså et fupnummer, der har til formål at hacke sig adgang til din facebookkonto.
Artiklen fortsætter under billederne
Som nævnt er metoden phishing, hvor svindlere fisker efter dine oplysninger for at få adgang til din facebookkonto og potentielt udnytte den. Hvis hackerne får adgang til dine oplysninger, kan de overtage brugen af din facebookkonto og eksempelvis reklamere for falske produkter på dine vegne eller kontakte venner eller familiemedlemmer via Facebooks chatfunktion Messenger. Det kan i sidste ende føre til, at svindlerne får lokket personlige oplysninger ud af flere for at opnå en økonomisk gevinst.
Falske hjemmesider
Opslaget med TV 2 som den angivelige afsender ligner ved første øjekast for nogen et normalt facebookopslag, men forsøger man at interagere med opslaget – eksempelvis ved at trykke på det, skrive en kommentar eller synes godt om – sker der ikke noget. Og her skal advarselslamperne blinke, for så ved du, at du ikke er på det rigtige Facebook.
En anden måde at tjekke, om hjemmesiden reelt tilhører den afsender, som står bag opslaget, er at se, hvad der står oppe i adresselinjen. Står der facebook.com, er du stadig på Facebooks rigtige webadresse, men i dette tilfælde står der for eksempel “olgalolo.com/sidsteojeblik-danmark/.” Med andre ord befinder du dig altså et sted, der intet har med hverken Facebook eller TV 2 at gøre.
Hvem er pigen?
Opslaget er langt fra unikt, og TjekDet har tidligere afdækket lignende svindelnumre med samme ordlyd. Her var der bare andre danske piger som “Sofie Olsen”, som faktisk viste sig at være en amerikansk TikTok-stjerne, “Maja Frederiksen” og “Emma Andersen” fra andre byer, der var meldt savnet af familien, som tilsyneladende havde brug for hjælp fra offentligheden til at identificere gerningsmanden.
Opslaget er slået op i flere lokale grupper på Facebook. Formålet med at bruge forskellige danske bynavne er formentlig at vække indbyggernes interesse, fordi hændelsen foregår tæt på.
TjekDet har forsøgt at finde frem til pigen, hvis billede bruges i svindelnummeret med Elinor Windstrøm, ved at lave en omvendt billedsøgning, men det har ikke været muligt at finde frem til billedets ophav.
En pige med navnet Elinor Windstrøm er heller ikke listet som savnet i politiets register for “Efterlyste og savnede personer”, som også er et sted at tjekke "troværdigheden" af en efterlysning.
Uklart hvad der sker
TjekDet har af sikkerhedsmæssige grunde ikke forsøgt at logge ind med vores personlige facebook-koder på den falske facebook-loginside. Vi ved derfor ikke, hvilke ulykker der vil vælte ned over os, hvis vi rent faktisk gør det.
Har du allerede forsøgt at logge ind på svindelsiden, som vi omtaler her, bør du hurtigst muligt ændre dit kodeord til Facebook, hvis ikke du allerede er lukket ude og har mistet kontrollen over din facebookkonto. Derudover er det en god idé at slå totrinsgodkendelse til. Det kan du læse mere om, hvordan du gør her.
Har svindlerne overtaget din facebookkonto, er der ikke meget, du kan gøre. Du kan forsøge at anmelde fupnummeret til Facebook, og du bør samtidig fortælle dine facebookvenner – for eksempel via et andet socialt medie, mail eller lignende – at du er blevet hacket. Svindlerne kan godt finde på at kontakte dine venner og lokke dem til også at falde i fælden.
OPDATERING: Siden artiklens udgivelse er pigen på billedet blevet anonymiseret ved sløring, da vi ikke har kunnet identificere hende.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.