Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svindlere på spil igen med falsk nyhed: Familien til '14-årige Maja Frederiksen' frygter ikke, hun er bortført

Fup og spam 24. jul 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
I flere facebookopslag efterlyses 14-årige Maja Frederiksen. Men det er en opdigtet historie og et såkaldt phishing-forsøg, hvor svindlere forsøger at franarre dig dine privatlivsoplysninger. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • I flere facebookopslag kan man læse, at 14-årige Maja Frederiksen er efterlyst, og at hendes familie frygter, hun er blevet bortført

  • Angiveligt findes der en videooptagelse af episoden, hvor man også kan se gerningsmanden

  • Trykker du på linket i opslagene, kommer du videre til en hjemmeside, der ser ud som TV 2’s facebookside

  • Men nyheden er opdigtet og er et phishing-forsøg, hvor svindlere forsøger at komme i besiddelse af dine privatlivsoplysninger. Målet er at franarre dig penge

  • I øvrigt har TV 2 intet at gøre med facebooksiden, der henvises til

  • Det er desværre ikke første gang, at svindlere finder på falske historier, der appellerer til dine følelser

Skrevet af: Redaktionen
 

Hvor er 14-årige Maja Frederiksen? Hun er fanget på et kamera i ‘byens’ centrum, der optog hele hændelsen. Nu efterlyser politiet en mand, hvis ansigt også er synligt i videooptagelsen.

Sådan lyder det skræmmende budskab i en artikel, der tilsyneladende har TV 2 som afsender, og som lige nu spredes i et væld af grupper på Facebook.

Der er dog en hel del uklarheder i artiklen. Artiklen kan nemlig findes i adskillige versioner, hvor Maja Frederiksen bor og efterlyses i Vojens, Aalborg, Gudhjem, Vildbjerg i Vestjylland, Ølgod i Sydvestjylland, Vadum i Vendsyssel, Ringsted  - og sådan bliver det ellers bare ved. 

Når man klikker på linket i facebookopslagene med artiklen, havner man ikke på TV 2’s hjemmeside. I stedet ledes man videre til et opslag, der ser ud som om, det er placeret på Facebook, men slet ikke er det.

Og i opslaget er der en video om bortførelsen, der dog ikke virker. I stedet sendes man videre til en helt anden hjemmeside, der heller ikke tilhører TV 2. Her bliver man bedt om at angive sin alder og sine loginoplysninger til Facebook. 

Forklaringen på de adskillige uklarheder er ganske simpel. Efterlysningen af både 14-årige Maja Frederiksen og den formodede gerningsmand er en opdigtet historie - en falsk nyhed fra ende til anden - og i virkeligheden et svindelnummer, der med en hjerteskærende historie forsøger at kapre din facebookkonto.

I øvrigt hedder 'Maja Frederiksen' på billedet slet ikke lige netop dét pæredanske navn. Hun er amerikaner, og hendes rigtige navn er Jordyn Jones.


Et genbrugt svindelkoncept

Det er desværre ikke første gang, at falske historier, der appellerer til følelserne og nysgerrigheden, bruges til at narre danskerne til at åbne porten og give fri adgang til bankkontoen.

For knap en måned siden advarede TjekDet mod en næsten identisk efterlysning, der også blev spredt på Facebook og misbrugte TV 2’s logo. 

Dengang hed pigen Sofie Olsen, og hun var angiveligt ligeledes meldt savnet af sin familie, der mistænkte, at hun var blevet bortført. Men også den historie var helt og aldeles falsk. 

Her indeholdt artiklen et billede af danske ‘Sofie’, men som TjekDet kunne afsløre, er hun i virkeligheden en amerikansk 20-årig stjerne på det sociale medie TikTok.

Maja er i virkeligheden en amerikansk danser

Og hvem er så pigen på billedet i den artikel, der ifølge den falske historie hedder Maja Frederiksen, og som løber som en steppebrand på Facebook i disse timer? 

Ved hjælp af en omvendt billedsøgning dukker samme billede op på det sociale medie Pinterest.

Men billedet indeholder dog nogle markante forskelle i forhold til billedet, der bruges i den falske historie. For det første er billedet på Pinterest i portrætformat. Det vil sige, at det står på højkant, mens billedet i artiklen om den falske eftersøgning er i bredformat. Det fortæller os, at billedet kan stamme fra et af de utallige sociale medier, som særligt anvender det format. Det er for eksempel Instagram, TikTok eller SnapChat. For det andet er Pinterest-billedet spejlvendt i forhold til billedet i den falske historie. 

Tjekdet
Billedet af den amerikanske influencer Jordyn Jones til venstre (1) er delt på flere sociale medie-platforme. Det gælder især på det billedmediet Pinterest. Billedet til højre (2) stammer fra opslaget med den falske historie på Facebook om '14-årige Maja Frederiksen'. Det er formodentlig fupmagerne, der har spejlvendt originalbilledet, da vi finder flest udgaver af billede 1. FOTO: Screenshots fra sociale medier og fupartiklen om Maja Frederiksen.

Men hvorfor er det spejlvendt? Det kan have mange årsager. For eksempel bliver det sværere at finde frem til originalbilledet, fordi nettets forskellige søgemaskiner ikke ser en lighed med billedet i portrætformat. Men det kan også være af stilistisk årsag.

Alligevel er det altså lykkedes med søgemaskinen Google Lens at finde det delt på Pinterest - på højkant. Utallige pinterestprofiler har delt billedet, uden at angive, hvem der er på billedet, eller hvor det kommer fra. Nogle profiler deler det med forkert navn, andre har bare delt det med kommentaren "SnapChat selfies" eller "cute photos". 

Men efter at have gennemgået listen fra Pinterest, begynder brikkerne i puslespillet at falde på plads. Flere pinterestbrugere oplyser nemlig, at den lyshårede kvinde hedder Jordyn Jones. Andre oplyser endda, at de har fundet billedet på Facebook. I de sidstnævnte opslag er der et link til en facebookprofil med navnet Jordyn Online. Men den facebookprofil eksisterer tilsyneladende ikke længere. Linket til billedet på Facebook duer nemlig ikke

Og hvem er så Jordyn Jones? Hun er ikke helt ukendt - mildest talt. Hun er 23 år, fra USA, og så er hun danser, popsanger og skuespiller. Hun har over 20 millioner følgere på sociale medier. På Instagram følger over ni millioner brugere med i hendes liv, på TikTok gør over 10 millioner det samme, mens 1,1 millioner brugere følger hende på Facebook.

Slået op af Jordyn JonesFredag den 21. juli 2023

Opslag med Jordyn Jones fra hendes facebookside. De lange negle, det lyse år, øjenbryn og de generelle ansigtstræk passer med både billede 1 og 2, der vises højere oppe i denne artikel.


Uklart, hvad der sker

TjekDet har af sikkerhedsmæssige grunde ikke forsøgt at logge ind med vores personlige facebookkoder. Vi ved derfor ikke, hvilke ulykker der vil vælte ned over os, hvis vi rent faktisk gør det. 

Alt tyder dog på, at der er tale om et typisk forsøg på såkaldt phishing, hvor bedragere "fisker" efter bruger-id og kodeord til for eksempel Facebook, bankkonti eller andre tjenester, der kan bruges til økonomisk bedrageri. Phishing foregår også meget ofte via uønskede mails eller SMS.

Har du allerede forsøgt at logge ind på svindelsiden, som vi omtaler her, bør du hurtigst muligt ændre dit kodeord til Facebook, hvis ikke du allerede er lukket ude og har mistet kontrollen over din facebookkonto. Derudover er det en god idé at slå totrinsgodkendelse til. Det skal du læse mere om, hvordan du gør her.

Har svindlerne overtaget din facebookkonto, er der ikke meget, du kan gøre. Du kan forsøge at anmelde fupnummeret til Facebook, og du bør samtidig fortælle dine facebookvenner - for eksempel via et andet socialt medie, mail eller lignende - at du er blevet hacket. Svindlerne kan godt finde på at kontakte dine venner og lokke dem til også at falde i fælden.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 24. jul 2023

Vil du vide mere?