Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, “Freja Rasmussen” er ikke blevet væk – og hun hedder slet ikke Freja

Fup og spam 24. nov 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
En falsk efterlysning af en 14-årig pige med navnet Freja Rasmussen spreder sig i disse dage på Facebook. Efterlysningen er en del af et svindelnummer, der skal franarre facebookbrugerne personlige oplysninger. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Et opslag på Facebook melder en 14-årig Freja Rasmussen savnet og opfordrer brugere til at hjælpe med at finde hende

  • Opslaget lokker med en video, som angiveligt viser gerningsmanden. Men for at få adgang til videoen, skal du logge ind med personlige oplysninger

  • Det er et forsøg på phishing og dermed et falsk opslag med en opdigtet efterlysning, som kun er til for at lokke facebookbrugere i en fælde

  • TjekDet har i løbet af de sidste måneder undersøgt flere lignende opslag, hvor blot navnene på de efterlyste og billederne af dem er ændret

Skrevet af: Redaktionen

“14-årig Freja Rasmussen er meldt savnet i København, og hendes familie frygter, at hun kan være blevet bortført med formål om udnyttelse. Vi er afhængige af hjælp fra alle, der måske ved noget om denne sag.” 

Sådan lyder teksten ordret i overskriften på en angivelig TV 2-nyhedsartikel, der i de seneste dage er blevet delt på Facebook. 

Men artiklen er et stort fupnummer. Der er ikke meldinger om en bortkommen Freja fra København, der er 14 år gammel. 

Og drister man sig til at klikke på artiklen, ser det ud som om, at man havner på tv-stationen TV 2’s facebookside, hvor man lige skal indtaste nogle personlige oplysninger for at se en video, der hævdes at vise gerningsmanden i nogle sekunder. Men man befinder sig slet ikke på TV 2’s facebookside – vi er i det hele taget slet ikke havnet på Facebook.

Tjekdet
Sådan ser facebookopslaget ud med den 'efterlyste' Freja Rasmussen. Klikker man på opslaget sendes man videre til, hvad der ligner, TV 2's facebookside, men slet ikke er det. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Endnu en falsk efterlysning i rækken af mange

Det er slet ikke første gang i år, at der cirkulerer identiske og falske artikler med efterlysninger af unge danske piger. Siden juli er en Maja, Sofie, Emma, Elinor og nu altså også Freja blevet efterlyst. Alle har de det tilfælles, at de er 14 år, frygtes bortført og i fare for at blive misbrugt. Og de billeder af pigerne, der er tilføjet (de falske) efterlysninger, har TjekDet hver gang kunnet påvise slet ikke hedder det, som opslagene fortæller.

Og samtidig er brugere, der har klikket på linket på Facebook, hver gang sendt videre til en angivelig TV 2-video placeret på Facebook, der dog aldrig dukker op.

De mange efterlysninger har også det tilfælles, at de findes i ufattelig mange versioner, hvor blot bynavnet er skiftet ud. Alle piger har derfor været savnet i - eller stamme fra - både Esbjerg, Randers, Søborg, Slagelse, København og adskillige andre danske byer.


Freja hedder Shay

Men hvor befinder ‘Freja’ på billedet i facebookopslaget sig? Hun er amerikaner, skuespiller, 18 år og hedder Shay Rudolph, viser det sig, da TjekDet laver en omvendt billedsøgning på billedet på blandt andet den russiske søgemaskine Yandex.

Hun er kendt for sin rolle som Stacey McGill i Netflix-serien The Baby-Sitters Club. Hun medvirkede også i den amerikanske tv-station Fox's krimiserie Lethal Weapon som datteren til hovedkarakteren i serien. Og endelig har hun også spillet rollen som guitarist i musikvideoen til sangen "You Ruined Nirvana" af den amerikanske sanger og skuespiller Mckenna Grace.

Den omvendte billedsøgning viser meget hurtigt, at billedet af Shay Rudolph og hendes kat ligger mange steder på nettet, og hun har også selv delt det på sin facebookside for 2 år siden med teksten: “Sådan plejer det at gå, når jeg putter med min kat: 1) Vi putter sammen. 2) Jeg tager et billede, fordi hun er sød. 3) Hun bliver sur og går sin vej. 4) Hun giver mig et slag i ansigtet med sin hale. 5) Så kommer hun tilbage for at få flere kram, fordi hun faktisk elsker dem,” skriver hun i opslaget på Facebook.

Tjekdet
Billedet som svindlerne bruger i den falske danske efterlysning af Freja, har de stjålet fra Shay Rudolph. Hun har selv delt billedet med hendes kat på Facebook, hvor der ligger flere fra samme situation. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Meningen med det hele

Nu melder spørgsmålet sig, hvorfor et billede af Shay Rudolph havner i en efterlysning af en navngiven dansk pige på 14 år.

Der er tale om et såkaldt forsøg på phishing, som er en form for internetbedrageri. Svindlere forsøger at narre folk til at udlevere personlige oplysninger som for eksempel kodeord til Facebook, bankoplysninger og CPR-nummer ved at logge ind gennem en falsk Facebook-loginside.

Trykker man på et af de mange opslag, kommer man ind på en side, som ligner et opslag fra TV 2’s facebookside. Her opfordres man til at logge ind for at bekræfte sin alder og dermed få adgang til at se den mistænkte gerningsmand i videoen, som afsenderen bag opslaget påstår at ligge inde med.

Men det er altså et fupnummer, der har til formål at hacke sig adgang til din facebookkonto. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af TjekDet (@tjekdet)

TjekDet-journalist Kalle Thue Gregersen forklarer her, hvad svindelmetoden phishing går ud på, og hvad bedragernes mål kan være. Video: TjekDet

Phishing kan give dig en økonomisk lussing

Som nævnt er metoden phishing, hvor svindlere fisker efter dine oplysninger for at få adgang til din facebookkonto og potentielt udnytte den. Hvis hackerne får adgang til dine oplysninger, kan de overtage brugen af din facebookkonto og eksempelvis reklamere for falske produkter på dine vegne eller kontakte venner eller familiemedlemmer via Facebooks chatfunktion Messenger. Det kan i sidste ende føre til, at svindlerne får lokket personlige oplysninger ud af flere for at opnå en økonomisk gevinst.

Har du allerede forsøgt at logge ind på svindelsiden, som vi omtaler her, bør du hurtigst muligt ændre dit kodeord til Facebook, hvis ikke du allerede er lukket ude og har mistet kontrollen over din facebookkonto. Derudover er det en god idé at slå totrinsgodkendelse til. Det kan du læse mere om, hvordan du gør her.

Har svindlerne overtaget din facebookkonto, er der ikke meget, du kan gøre. Du kan forsøge at anmelde fupnummeret til Facebook, og du bør samtidig fortælle dine facebookvenner – for eksempel via et andet socialt medie, mail eller lignende – at du er blevet hacket. Svindlerne kan godt finde på at kontakte dine venner og lokke dem til også at falde i fælden.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

'Mit digitale selvforsvar' er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler. 

Opdateret 15. jan 2024

Vil du vide mere?