Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Røde Kors-plakat manipuleret til at handle om mundbind under ‘forkert pandemi’

Artikel 30. dec 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix
  • En over 100 år gammel plakat opfordrer angiveligt mennesker til at bære mundbind under influenzapandemien den spanske syge

  • Plakaten findes, men den udgave der i øjeblikket deles på sociale medier er blevet manipuleret

  • Ordet mundbind fremgår ikke af den originale udgave. I øvrigt blev den udarbejdet i forbindelse med bekæmpelse af tuberkulose i USA

Skrevet af: Thomas Hedin

Sådan så det ud i julen 2018, lyder deleteksten i et dansk facebookopslag, der er suppleret af et billede af en plakat af tilsyneladende ældre dato, hvor der blandt andet står, at man skal bruge mundbind, alt imens en mand forsøger at smække døren i hovedet på et angiveligt spøgelse og en familie, der gemmer sig bag manden.

“Bær mundbind og vask dine hænder. Undgå at røre din ansigt. Hold sikker afstand til andre,” står der under billedet.

I et andet opslag med samme billede står der på engelsk, at plakaten blev lavet i 1918, hvor for 100 år siden op imod 50 millioner mennesker døde under influenzapandemien den spanske syge. Og i den forbindelse skulle myndigheder altså have opfordret folk til at bære mundbind. 

Plakaten findes rigtig nok. Men den udgave, der florerer på nettet lige nu, er en manipulation. 

På den originale plakat stod der ikke noget som helst om mundbind. Desuden blev plakaten lavet i 1919, og havde til formål at indsamle penge til at bekæmpe sygdommen tuberkulose, viser TjekDets research. 

Hvorfor nogen har fundet det nødvendigt at manipulere ordet mundbind ind i plakaten, står ikke klart. 

Nemt at afsløre

Laver man en såkaldt omvendt billedsøgning Google Billeder og billedsøgetjenesten TinEye, finder vi hurtigt frem til adskillige hjemmesider, hvor både den originale og manipulerede udgave florerer.

Sorterer man søgeresultaterne efter, hvornår de er lagt på nettet, er det den originale plakat, der vises blandt de første. Her ser man ikke sætningen om at bære mundbind. Der står til gengæld “Bekæmp tuberkulose”.

Blandt søgeresultaterne finder vi Library of Congress, der er USAs nationalbibliotek og bibliotek for USAs lovgivende forsamling, som har et billede af den originale plakat liggende på deres hjemmeside. 

Biblioteket skriver, at det er amerikanske Røde Kors, der står bag plakaten, og som blev udarbejdet i 1919 i forbindelse med en julekampagne for  en indsamling af penge til arbejdet med at bekæmpe tuberkulose. De samme oplysninger fremgår også på andre officielle hjemmesider.

Mens der altså ikke stod noget om mundbind på Røde Kors’ plakat, var det faktisk et værnemiddel, som blev anvendt, da den spanske syge hærgede verden over i årene 1918 til 1920. . 

Som nævnt vurderes det, at op mod 50 millioner mennesker på verdensplan døde med virussen, hvor omkring 15.000 til 18.000 var danskere.

Tuberkulose skyldes en smitsom bakteriel infektion. I Danmark ses i dag mellem 200 til 300 nye tilfælde af tuberkulose om året, hvoraf de fleste rammer lungerne. Den kan behandles med antibiotika.

Opdateret 31. dec 2021