Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Var mundbind medskyldig i 50 millioner dødsfald under den spanske syge?

Faktatjek 30. okt 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Den spanske syge hærgede for omkring 100 år siden og var skyld i cirka 50 millioner dødsfald. Nu hævder populært facebookopslag, at forskere i 2008 fandt ud af, at mundbind var en af grundene til de høje dødstal. Men det var slet ikke det, forskerne fandt ud af. Foto: Courtesy Everett Collection/Shutterstock/Ritzau Scanpix
  • Opslag på sociale medier hævder, at lungebetændelse forårsaget af bakterier fra mundbind var den egentlige årsag til høj dødelighed under den spanske syge

  • Og det vidste epidemiologen Anthony Fauci, den amerikanske pendant til Søren Brostrøm, for i 2008 stod han bag en undersøgelse, der konkluderede det

  • Men masker eller mundbind nævnes ikke én eneste gang i den undersøgelse, som Anthony Fauci var en del af i 2008

For omtrent 100 år siden døde cirka 50 millioner mennesker under influenzapandemien den spanske syge.

Men ifølge et billede, der florerer i opslag sociale medier, var det ikke virussen, der var skyld i de mange dødsfald. Det var derimod en bakteriel lungebetændelse. 

“Den bakterielle lungebetændelse var forårsaget af…. vent på det, vent på det…. mundbind (masks, oversat til dansk),” står der i opslaget, der gengiver et amerikansk blogindlæg skrevet af Anna von Reitz, en selvudnævnt internet-guru.

I indlægget kan man læse, at sammenhængen mellem lungebetændelse, mundbind og det høje dødstal blev opdaget af en række amerikanske forskere i 2008, heriblandt top-epidemiologen Anthony Fauci, den amerikanske pendant til Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

Anthony Fauci ved altså, at brugen af mundbind under influenzapandemier kan føre til højere dødelighed, lyder anklagen. Alligevel anbefaler han at bruge mundbind under coronapandemien


 

Her er det udsnit af Anna Von Reitz' blogindlæg, der spreder sig på sociale medier. Blogindlægget har titlen OMG, oversat til 'åh min gud' på dansk. Du kan læse hele blogindlægget her. (Foto: Skærmbillede)



Men anklagen bygger på et falsk grundlag.

Anthony Fauci var rigtignok en del af et forskerhold, der i 2008 opdagede, at årsagen til den høje dødelighed under den spanske syge var lungebetændelse forårsaget af en bakterie. Men det har ikke det fjerneste at gøre med mundbind.

Studiet nævner ikke mundbind

For modsat opslagets udsagn konkluderer forskerne ikke, at mundbind var kilden til den dødelige bakterie. En søgning i rapporten om studiet viser, at mundbind ikke nævnes med et eneste ord.

Det Nationale Institut for Allergi og Infektionssygdomme i USA, som Anthony Fauci er direktør for, bekræfter da også i en mail til faktatjekmediet Check Your Fact, at studiet ikke havde noget med mundbind at gøre.

Studiet fra 2008 undersøgte dødsårsager under influenzapandemier med udgangspunkt i den spanske syge for at være bedre klædt på til fremtidige pandemier. 

Forskerne udførte undersøgelsen med udgangspunkt i en lang række obduktioner af personer, der døde af influenza i den periode, den spanske syge rasede.

Ud fra obduktionerne konkluderede forskerne, at størstedelen af dødsfaldene med stor sandsynlighed skyldtes en almindelig bakterie, der normalt kun angriber næse- og halsområdet.

Men under den spanske syge havde bakterien frit spil til også at angribe lungerne, fordi virussen nedbrød de celler, der normalt holder bakterien væk fra lungerne.

“Virussen gav altså det første slag, mens bakterien leverede det sidste dødsstød,” sagde Anthony Fauci i en pressemeddelelse, da studiet blev udgivet.

Stammer fra (falsk) forskning

Påstanden om, at 2008-studiet fandt sammenhæng mellem mundbind og de høje dødstal under den spanske syge, kan spores tilbage til amerikaneren Colleen Huber, der er naturopat, der er en form for alternativ behandler.

På Twitter den 15. oktober linkede hun i et opslag til et studie, der var kommet frem til netop den konklusion. 

Tweetet blev i dagene efter spredt vidt og bredt  sociale medier.

Men det var faktisk Colleen Huber selv, der havde forfattet studiet, som ikke er peer-reviewed, og dermed er studiet ikke forskningsmæssigt anerkendt af andre end hende selv.

Studiet blev i første omgang publiceret på hjemmesiden ResearchGate, der kan beskrives som et kommercielt socialt medie og publiceringsplatform rettet mod personer, der laver forskning. Hjemmesiden fjernede få dage efter publiceringen Colleen Hubers undersøgelse.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra brugeren bag facebookopslaget, der linkes til øverst i artiklen. TjekDet har også rettet henvendelse til Anna Von Reitz, men ingen af dem er vendt tilbage.

Artikel er opdateret d. 03-11-2020

I bunden af artiklen fremgik det tidligere, at TjekDet havde forsøgt at få en kommentar fra brugeren bag facebookopslaget, som er citeret øverst i denne artikel. Det er nu præciseret, så der står, at TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra brugeren bag facebookopslaget, der linkes til øverst i artiklen.

 

Opdateret 3. nov 2020