Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Blodrødt vejrkort opfattes som forsøg på at skabe klimapanik. Men forklaringen er en helt anden

Faktatjek 27. jul 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge brugere på sociale medier i både ind- og udland forsøger en tysk tv-kanal at opildne til klimapanik ved at farve vejrkort faretruende røde, hvor de tidligere var farvet en mere neutral grøn. Men tv-kanalen skiftede i 2020 leverandør på vejrudsigten, og den nye leverandør har længe brugt den røde farve.  Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • På et vejrkort i et tysk tv-program fra juni er store dele af Tyskland farvet faretruende mørkerød, og ifølge brugere på sociale medier beviser det, at medierne forsøger at skabe klimapanik

  • I samme tv-program fem år tidligere er et andet vejrkort nemlig farvet grønt, selvom temperaturen her er noget højere end på det nye vejrkort

  • Men der er ikke tale om manipulation. Det tyske tv-program skiftede i 2020 til en producent, som illustrerer vejrkortene anderledes end den tidligere producent

     

  • Den nye producent har stået for vejrudsigten i et lignende tv-program på samme kanal i årtier, og i 2017 var vejrkortene illustreret med samme mørkerøde farve som i 2022

To vejrkort fra den samme tyske tv-kanal er blevet delt i stor stil på sociale medier, fordi de angiveligt beviser, at medierne manipulerer for at skabe klimapanik.

På det ene kort fra 21. juni 2017 er flere områder i Tyskland ramt af temperaturer godt over 30 grader, mens langt de fleste temperaturer på det andet kort fra 21. juni 2022 spænder fra 19 til 28 grader. 

Men trods de noget højere temperaturer på 2017-kortet er de skrevet med hvid skrift på grøn baggrund, mens temperaturerne på 2022-kortet står med hvid på en blodrød baggrund. Til skræk og advarsel, må man forstå på de mange opslag på Twitter og Facebook i både ind- og udland.Det er den meget mørkerøde farve på vejrkortet i denne udgave af tv-programmet Tagesthemen, der har fået brugere på sociale medier til at fare i flint. I de mange opslag står der i øvrigt, at vejrkortet løb over skærmen 21. juni i år, men det var faktisk 20. juni.Men de forskellige vejrkort skyldes ikke manipulerende medier. Forklaringen er af langt mere lavpraktisk karakter. 

Forskellige producenter

Begge vejrkort er fra det tyske tv-program ‘Tagesthemen’, der vises dagligt på tv-kanalen ‘Das Erste’.

Forskellen i de to vejrkorts design skyldes, at den leverandør, Cumulus, der producerer vejrudsigten med det grønne kort til Tagesthemen i 2017, stopper med at levere vejrudsigter til programmet i 2020. Siden da er det en anden leverandør, Hessischer Rundfunk, der står for vejrudsigten i Tagesthemen.

Det oplyser Hessischer Rundfunk i en mail til TjekDet og understreger, at de også i 2017 illustrerer deres vejrkort med røde nuancer i tilfælde af høje temperaturer. Det gør de blandt andet i nyhedsprogrammet ‘Tagesschau’, som også bliver vist på Das Erste og på trods af navnet ikke skal forveksles med førnævnte Tagesthemen.Den nuværende producent af vejrudsigter til Tagesthemen, Hessischer Rundfunk, har i mere end 30 år produceret vejrudsigterne til Das Erste-programmet Tagesschau. I videoen kan du se, at den mørkerøde farve også blev brugt i det program i 2017.Men Hessischer Rundfunk overtager altså i 2020 produktionen af vejrudsigter til Tagesthemen, og derfor ensretter de designet, så det er identisk med det allerede eksisterende design i Tagesschaus, skriver de i mailen. 

Hessischer Rundfunk bruger ifølge eget udsagn de kraftige farver for bedst muligt at illustrere over for seeren, hvordan temperaturen er i alle dele af landet, også uden for de større byer, hvor der ikke er angivet en temperatur i tal.

De anvender i øvrigt en blå farve for lave temperaturer, og de oplyser, at deres farveskala går fra “cold blue” til “dark red”.

Omvendt bruger den tidligere producent af vejrudsigter til Tagesthemen, Cumulus, hvid skrift på en grøn baggrund, uanset om der er tale om varme juni-temperaturerkøligere marts-vejr eller minusgrader i januar.Lave temperaturer får en blå farve, når Hessischer Rundfunk producerer vejrudsigten på Das Erste. Her er det fra januar 2017, hvor Hessischer Rundfunk stod for vejrudsigten i Tagesschau, men endnu ikke Tagesthemen. TjekDet har spurgt den danske facebookbruger, der ser ud til at have delt vejrkortene først, hvad hun mener om, at forskellen på vejrkortene skyldes et skift i leverandør og altså ikke et forsøg fra Das Erste på at skabe klimapanik.

Hun påpeger blot det faktum, at de to vejrkort er forskellige, men uden at svare på, om hun stadig betragter det som klimahysteri fra tv-kanalens side. Og så fortæller hun, at hun ikke har tænkt sig at ændre i sit opslag.

Lignende tilfælde i Skandinavien

Det er ikke kun i Tyskland, at medier klandres for at manipulere med vejrkortene. 

I starten af juni faktatjekkede det franske nyhedsbureau AFP to vejrkort over Skandinavien, hvor de høje temperaturer på det ene kort fra 1986 er skrevet med hvid på grøn baggrund, mens de lidt lavere sommertemperaturer på det andet vejrkort fra 2022 er skrevet med hvid på rød baggrund.

Ifølge flere brugere på sociale medier er den røde baggrund på det nyeste kort et tegn på, at medierne skaber klimahysteri, men vejrkortene kommer fra to forskellige organisationer med hver deres praksis.

Du kan læse AFP’s faktatjek her.

I et andet eksempel har nyhedsbureauet Reuters faktatjekket to vejrkort over Storbritannien. Og i det her tilfælde har organisationen bag vejrkortene, Storbritanniens nationale vejrinstitut, faktisk ændret farverne, så det i stedet for en grøn baggrund er en rød baggrund, der møder seerne.

Ifølge vejrinstituttet er det dog et forsøg på at gøre det tydeligere for farveblinde, at temperaturerne er høje, og altså ikke et forsøg på at sprede frygt om klimaet. 

Du kan læse Reuters’ faktatjek her.  

Opdateret 16. dec 2022