Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Video viser ikke hollandske brandfolk støtte op om landmændenes protest

Faktatjek 21. jul 2022  -  4 min læsetid
This describes the image
I godt en måned har hollandske landmænd demonstreret mod et lovforslag, der skal indføre nye miljøkrav. Der er rigeligt med dramatiske billede fra demonstrationerne, men der florerer flere billeder og videoer på sociale medier, der ikke er fra de aktuelle demonstrationer, selvom det påstås. Det gælder blandt andet en video af polske brandfolk til et velgørenhedsarrangement. Foto: Skærmbillede af TikTok
  • I opslag på sociale medier deles billeder og videoer af de demonstrationer, der i øjeblikket finder sted i Holland, hvor landmænd protesterer mod et lovforslag om nye miljøkrav

  • Men ikke alle billeder og videoer er fra demonstrationerne, selvom de påstås at være det

  • Eksempelvis viser en video polske brandfolk ved et velgørenhedsarrangement

  • Og et andet billede har intet med de aktuelle demonstrationer at gøre, men er derimod taget under en demonstration blandt hollandske landmænd for tre år siden

“Hollandske brandmænd bakker op om landmændenes protest.”

Sådan kan man læse i et facebookopslag med tilhørende video, der i øjeblikket deles flittigt på sociale medier.

I videoen ses et klip, hvor et stort antal brandfolk stå ovenpå brandbiler med sirenerne tændt og hornene i bund.

Brandfolkenes heppen og hujen er ifølge brugeren bag opslaget udtryk for, at de støtter de hollandske landmænd, der i øjeblikket demonstrerer mod de nye miljøkrav, den hollandske regering har planer om at indføre for at nedsætte udledningen af kvælstof og ammoniak. Kravene kan føre til en nedlæggelse af næsten en tredjedel af husdyrholdet i Holland.

På sociale medier sættes lovforslaget flere steder i forbindelse med konspirationsteorier om en nye verdensordener og en "elites" angiveligt overlagte planer om af skabe en global fødevarekrise. Særligt konspirationsteorien om The Great Reset nævnes i flere opslag.

De hollandske landmænds demonstrationer har stået på i godt en måned og har ledt til flere sammenstød mellem politi og demonstranterne.

Men brandfolkene i videoen er ikke en del af protesterne. I virkeligheden er der tale om polske brandfolk, der deltager i et velgørenhedsarrangement i en helt anden sammenhæng.

Klippet er bare ét af flere eksempler på billeder og videoer, der fejlagtigt udlægges, som om de stammer fra demonstrationerne.

 

Polske brandfolk

Klippet, der er i omløb på Facebook, er af temmelig dårlig kvalitet, og det er svært at tyde ret mange detaljer. Man kan dog se, at videoen oprindeligt er fra TikTok, og med lidt god vilje kan man også ane navnet på den TikTok-profil, der har slået den op.

På TikTok er videoen i væsentligt bedre kvalitet, og det er muligt at tyde, at der står ‘straz’ bag på brandfolkenes uniformer - en forkortelse af 'straz pozarna', der betyder ‘brandmand’ på polsk. Teksten er altså ikke hollandsk, som man ellers kunne forvente, hvis videoen var fra en en hollandsk demonstration.

I beskrivelsen til videoen står der da også, at videoen er fra byen Krosno i det sydlige Polen.

Det fremgår også, at brandfolkene er på en “aftentur for Mai.” Søger man efter den sætning på Google, dukker en Facebook-begivenhed op med samme beskrivelse. 

Artiklen fortsætter efter billedet.

 

Brandfolkene på videoen bærer et mærke med teksten 'straz' på ryggen - en forkortelse af 'straz pozarna', der er polsk for brandmand (foto: skærmbillede af TikTok).



Her kan man læse, at der er tale om et velgørenhedsarrangement, der blev afholdt den 21. maj 2022 i netop Krosno, som havde til formål at indsamle penge til en hjerneskadet pige ved navn Mai. 

Klippet har med andre ord absolut intet med demonstrationerne i Holland at gøre, og der er heller ikke noget, der tyder på, at der er udbredt støtte til de hollandske landmænd fra de hollandske brandfolk. Tværtimod har en frontperson for det hollandske brandvæsen kritiseret de demonstrerende landmænd for at påsætte brande under demonstrationerne.

Video fra koncert

Videoen i facebookopslaget indeholder også et andet klip, der viser en menneskemængde bestående af primært unge mænd. De kaster med hø, og flere af dem bærer stråhatte, mens de råber i kor.

Det har ikke været muligt for TjekDet at afgøre, hvor videoen stammer fra, men meget tyder på, at den er filmet ved en koncert, og at menneskemængden ganske rigtigt viser deres støtte til de hollandske landmænd. Der er dog intet, der tyder på, at videoen forestiller brandfolk, som opslaget hævder.

Efter alt at dømme er videoen første gang lagt på nettet den 9. juli 2022 af en twitterprofil ved navn Radio Genova. I tweetet står, at det hollandske folk støtter landmændene - “selv til koncerter”.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 

Første gang, videoen af den hujende menneskemængde dukker op på nettet, er tilsyneladende på et Twitter-profil ved navn Radio Genova. Det har dog ikke været muligt endeligt at bekræfte, at videoen ikke har optrådt på nettet før da.



Og det lyder da også som om, at menneskemængde i videoen gentagne gange råber “boeren” - det hollandske ord for landmænd.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med folkene bag twitterprofilen Radio Genova for at bekræfte, at videoen er filmet ved en koncert.

Billede fra tidligere demonstration

TjekDet har fundet flere eksempler på, at danske opslag om de hollandske demonstrationer udlægger billeder og videoer forkert.

Eksempelvis har et billede af flere konvojer med traktorer været delt vidt og bredt som eksempel på de hollandske landmænds demonstrationer. Men billedet er fra 2019, og selvom det ganske rigtigt forestiller demonstrerende hollandske landmænd, er det ikke et billede fra de nuværende demonstrationer.

I 2019 demonstrerede hollandske landmænd ligeledes mod en række politiske tiltag, der havde til formål at sænke landbrugets kvælstofudledning. Dengang tiltrak demonstrationerne også flere tusinde traktorer.

 

Billedet her viser ganske rigtigt demonstrerende hollandske landmænd. Men det er ikke fra 2022, hvor de aktuelle demonstrationer finder sted. Det er fra 2019, hvor hollandske landmænd ligeledes demonstrerede mod ny miljøforslag.

Opdateret 5. aug 2022