Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Medierne ignorerede coronakritisk demonstration i København, lyder anklage. Men den var faktisk tophistorie på TV 2

Faktatjek 8. dec 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Med budskaber som 'Stop Mettes arrogance' og 'Hvem ejer mediehusene?' marcherede Men in Black-demonstranter lørdag den 20. november gennem Københavns gader. Demonstrationen var en protest "imod epidemiloven og politisering af befolkningens sundhed", lyder det på Men in Blacks facebookside. Ifølge politiet deltog omkring 1.000 mennesker, men på sociale medier mener flere, at tallet var højere. Foto: Thibault Savary/AFP/Ritzau Scanpix
  • I et vældigt populært facebookopslag raser en kvinde over, at nyhederne på tv ikke dækker danske coronademonstrationer, når samme slags demonstrationer fra udlandet får masser af skærmtid

  • Især er hun utilfreds med, at nyhederne ikke satte luppen over en Men in Black-demonstration 20. november

  • Men umiddelbart før og efter, hun skrev sit opslag, blev demonstrationen nævnt i nyhedsudsendelser på TV 2. I den ene af udsendelserne var det endda tophistorien

  • På både DR1 og TV 2 fyldte coronademonstrationer fra udlandet dog mere i tv-nyhedsbilledet end den hjemlige utilfredshed de pågældende dage

  • Kvinden bag opslaget fastholder sin kritik

Nyhedsudsendelserne på tv er plastret til med billeder fra coronademonstrationer rundt omkring i Europa, mens tilsvarende demonstrationer herhjemme ikke får nogen opmærksomhed. 

Sådan lyder kritikken i et opslag, der er delt cirka 16.000 gange på Facebook.

Bag opslaget står en facebookbruger ved navn Hannah Hall. Tilsyneladende så hun nyheder søndag aften den 21. november lidt over halv syv, for cirka deromkring giver hun udtryk for, at der kører et nyhedsindslag om coronademonstrationer i Europa. Og det får hende til tasterne.

"Hvorfor nævner nyhederne intet om de danske demonstrationer. Som om det er alle andre steder end her. København så sådan ud i går!!!” skriver hun og vedhæfter en række billeder fra en demonstration afholdt af protestgruppen Men in Black aftenen forinden i København.

Og nyhedsudsendelserne på både DR1 og TV 2 var den 21. november rigtigt nok fyldt med reportager om coronademonstrationer rundt omkring i Europa. 

Men den danske Men in Black-demonstration i København blev også fremhævet i TV 2 Nyhederne både klokken 18 og 19 samme aften, som Hannah Hall skrev sit opslag. I udsendelsen klokken 18 var demonstrationen endda tophistorie.

TV Avisen på DR1 nævnte dog ikke Men in Black-demonstrationen i et eneste af sine nyhedsprogrammer.


Tophistorie på TV 2

Hannah Hall fortæller til TjekDet, at hun så flere nyhedsudsendelser i kølvandet på Men in Black-demonstrationen, som blev afholdt 20. november om aftenen. Hun har ikke præciseret, hvilke nyhedsudsendelser der er tale om. 

Men hendes opslag er slået op på Facebook klokken 18:34 den 21. november, altså cirka fire minutter inde i TV Avisen på DR1 klokken 18.30. Her var tophistorien, at der i flere hollandske byer havde været coronademonstrationer dagen forinden. Den danske demonstration er ikke nævnt i den 28 minutter lange udgave af TV Avisen.

Det er den til gengæld i TV 2 Nyhederne både klokken 18.00 og 19.00 den 21. november, altså både lige før og lige efter Hannah Hall laver sit opslag.

TV 2 indleder endda 18-nyhederne med en reportage fra Men in Black-demonstrationen, hvorefter det kort nævnes, at der i Holland har været flere voldsomme demonstrationer og sammenstød mellem politi og demonstranter.

I 19-nyhederne 21. november er tophistorien, at der er ‘massive protester’ mod coronarestriktioner rundt omkring i Europa, og der er billeder fra både Belgien, Holland og Østrig.

Umiddelbart efter følger et indslag om Men in Black-demonstrationen aftenen forinden, hvor der er videooptagelser af marcherende demonstranter i Københavns mørke gader.

Udenlandske demonstrationer fylder mest

Ifølge Men in Black gik deres demonstration i gang klokken 19 lørdag den 20. november. Men dækningen i TV 2 Nyhederne klokken 18 og 19 dagen efter var de eneste gange den dag og aftenen forinden, at demonstrationen var en del af kanalens nyhedsflade.

Den var ikke nævnt i nogen af DR’s nyhedsudsendelser i samme periode.Til gengæld omtaler samtlige nyhedsudsendelser på de to kanaler fra lørdag aften den 20. november til søndag aften den 21. november coronademonstrationer et eller flere steder i Europa.

Især de voldsomme optøjer i Holland og utilfredsheden med vaccinekravet i Østrig, der fik 30.000 mennesker på gaden i protest, fylder på sendefladen den 21. november. I flere tilfælde er historierne endda det første indslag i udsendelserne. 

Træt med træt på

Hannah Hall, personen bag facebookopslaget, er af den generelle opfattelse, at medierne herhjemme ikke dækker danske coronademonstrationer. Og hun mener også, at medier i mange andre lande undlader at dække demonstrationer på egen jord. 

Den opfattelse er hun ikke alene med. TjekDet er gennem det meste af pandemien stødt på facebookopslag, hvor medierne kritiseres for ikke at interessere sig for coronademonstrationer. 

Efter Hannah Hall havde skrevet sit opslag, blev hun dog gjort opmærksom på, at Men in Black-demonstrationen rent faktisk var blevet omtalt på tv.

“Jeg fik at vide senere, at en enkelt kanal havde sendt lidt. De nyhedsudsendelser, jeg så, nævnte kun demonstrationer i udlandet og handlede kun om, at der havde været voldelige episoder,” skriver hun til TjekDet via Facebooks beskedtjeneste Messenger.

Hun understreger, at det ikke rykker ved hendes generelle kritik af mediernes manglende dækning, at Men in Black-demonstrationen faktisk var omtalt i TV 2 Nyhederne både kort inden og kort efter, hun lavede sit opslag.

“Grunden til, jeg fór i blækhuset, var den helt dominerende tendens med at fortælle om aktioner i udlandet med negativ ladning over for demonstranterne og ikke nævne den fredelige demonstration i København. Det har generelt været sådan siden de allerførste demonstrationer for snart to år siden. Jeg blev bare TRÆT med træt på,” skriver Hannah Hall.

DR: Flere stærke nyhedshistorier de dage

TjekDet har spurgt DR, hvorfor Men in Black-demonstrationen i København 20. november ikke var en del af nyhedsfladen efterfølgende. Vi har også spurgt, hvad der lå til grund for, at demonstrationerne i blandt andet Østrig og Holland var fundet så relevante, at de var omtalt i både TV Avisen klokken 12 og klokken 18 samt 21 Søndag den 21. november.

 

Sabine Matz, der er chef for 21 Søndag og TV Avisen klokken 21, svarer følgende i en mail:

 

“Hver dag skal vi på DR beslutte, hvilke historier der skal have plads på DR’s platforme, og det betyder også en række fravalg. I dagene omkring den 20. november var dagsordenen præget af flere stærke nyhedshistorier; formandsopgør i DF, kommunalvalg og voldsomme demonstrationer i Østrig, der fulgte efter utilfredshed med nyindførte coronarestriktioner.” 

 

“I den blanding af historier, der udgør en TV-Avis, en radioavis eller i mikset af artikler på dr.dk, valgte vi at give historien om modstand mod myndighederne plads, fordi situationen i Østrig omkring tvungen vaccination var en markant og hidtil uset udvikling i et europæisk land.”

Opdateret 29. aug 2022