Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Talrige facebookopslag bifalder corona-demonstrationer i udlandet med billeder fra helt andre begivenheder

Faktatjek 22. jul 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
I den seneste tid har demonstrationer mod corona-tiltag fundet sted både i Frankrig og Grækenland. Demonstrationerne bifaldes i flere danske facebookopslag, der henviser til både billeder og videoer, der angiveligt viser demonstrationerne. Men i opslagene optræder både billeder og en video, der viser helt andre begivenheder.  Foto: Raymond Roig/AFP/Ritzau ScanpixI d

Den seneste uge er tusindvis af mennesker gået på gaden i Frankrig for at demonstrere mod den franske regerings varsling om indførelse af vaccinekrav for fransk sundhedspersonale og coronapas for den brede befolkning. Lørdag deltog flere end 100.000 i demonstrationerne over hele Frankrig, rapporterer flere medier.

Også i Grækenland har tusindvis af demonstranter indtaget gaderne den seneste uge i protest mod landets vaccinationsprogram.

Og demonstrationerne gengives nu af danske brugere i en lang række opslag på sociale medier, hvor flere bifalder demonstrationerne. Flere kalder på lignende reaktioner herhjemme og efterspørger mere dækning af demonstrationerne i danske medier, alt imens de henviser til videoer og billeder, der angiveligt viser tilstandene i de to landes gader og stræder.

Men flere billeder, der optræder i opslagene, forestiller ikke aktuelle demonstrationer mod corona-tiltag. Et billede er fra en fransk fodboldfest, andre er fra demonstrationer, der fandt sted for flere år siden.

Billeder fra De Gule Vestes demonstration

Et billede af en massiv menneskemængde iført neongule arbejdsveste foran triumfbuen i Paris går igen i flere opslag. Og selvom billedet ganske rigtigt forestiller vrede demonstranter, er det ikke de nye franske corona-tiltag, der har vakt de afbillede demonstranters vrede.

Artiklen fortsætter under billederne



Billedet er nemlig taget i 2018 under De Gule Vestes demonstration mod forhøjede beskatninger på brændstof, der blev kritiseret for at ramme de økonomisk og socialt svagest stillede borgere hårdt. 

Fotografen bag billedet hedder Olivier Coret, og billedet optrådte allerede på nettet i 2018 i forbindelse med dækningen af de voldsomme demonstrationer i den franske hovedstads gader.

Fodboldfest forveksles med demonstration

Da det franske herrelandshold i 2018 vandt verdensmesterskabet i fodbold, gav det anledning til ikke så lidt virak i landets hovedstad Paris. Her samledes glade fodboldfans i hobetal til fodboldfest på Champs-Élysées i centrum af byen.

Vilde billeder blev taget i anledning af fejringen, og et af dem er nu at finde blandt de billeder, der deles på sociale medier under dække af at være demonstrationer mod de franske corona-tiltag.

Billedet, der optræder i flere opslag, forestiller en kvinde, der skuer ud over Champs-Élysées, mens hun holder det franske tricolore-flag over sig som en kappe.

Artiklen fortsætter under billederne



“The revolution er begyndt .... Viva la France,” skriver en bruger til billedet efterfulgt af en hjerte-emoji.

Men billedet skildrer altså hverken nogen revolution eller protest mod coronatiltag. Det blev allerede bragt i flere medier tilbage i 2018, mens sejrsrusen efter Frankrigs finalesejr på 4-2 over Kroatien endnu stod på.

Demonstration mod navneskift i Athen

Også den seneste tids corona-demonstrationerne i Grækenland bliver bifaldet i flere opslag. En bruger deler eksempelvis et videoklip, hvor demonstranter vrimler rundt på Syntagma-pladsen i centrum af den græske hovedstad Athen.

This describes the image
I den seneste tid har der ganske rigtigt fundet demonstrationer sted mod det græske vaccinationsprogram på Syntagma-pladsen i den græske hovedstad Athen. Men videoen, der deles på Facebook, er flere år gammel og viser en demonstration for en helt anden sag. Foto: Skærmbillede af Facebook

Men selvom der ganske rigtigt har været demonstrationer på netop Syntagma-pladsen den seneste uge, er videoklippet, som brugeren deler, flere år gammelt.

Det viser nemlig en demonstration, der fandt sted i januar 2019, hvor folk i tusindtal var samlet for at demonstrere mod den såkaldte Prespa-aftale. Det afslører en Youtube-video med videoklippet, der er delt på platformen den 20. januar 2019. Demonstrationerne blev også beskrevet i flere medier.

På tidspunktet for demonstrationerne stod Prespa-aftalen til at blive vedtaget af det græske parlament. 

Aftalen, der er indgået mellem Grækenland og Nordmakedonien, omhandler brugen af navnet Makedonien. Navnet havde længe givet anledning til en strid mellem de to lande, fordi der i Grækenland ligger en region ved navn Makedonien. Med aftalen indvilgede landet, der dengang hed Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien i at skifte navn til Republikken Nordmakedonien.

Opdateret 3. aug 2021