Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Populær video dokumenterer ikke, at TV 2 iscenesætter falske tårer hos migrantbørn

Faktatjek 30. sep 2020  -  5 min læsetid
Tjekdet
Den 12. september demonstrerede migranter over forholdene på den græske ø Lesbos, hvor den nu nedbrændte Moria-lejr lå. På et tidspunkt kastede græsk politi tåregas mod demonstranterne. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/Ritzau Scanpix
  • En video afslører angiveligt, at TV 2-journalist Rasmus Tantholdt er med til at iscenesætte falske tårer hos migranter til et tv-indslag fra den græske ø Lesbos

  • Men videoen dokumenterer ikke, at tv-indslaget fra Lesbos er fake news, som flere facebookbrugere ellers påstår

  • I videoen ser man migranter blæse røg i øjnene på hinanden, efter det græske politi har kastet tåregas til en demonstration

  • Nogle migranter tror, at røg hjælper mod svien fra tåregas

TV 2 og i særdeleshed tv-stationens korrespondent Rasmus Tantholdt er kommet i voldsom modvind på sociale medier. 

Her anklages TV 2-journalisten for at have iscenesat et tv-indslag fra den græske ø Lesbos, så det ligner, at demonstrerende migranter er særdeles påvirkede af tåregas, selvom det angiveligt slet ikke er tilfældet.

For ifølge en video, som flere facebookbrugere deler, kan man tydeligt se, at migrantbørn bevidst får “påført røg fra deres forældre for at forfalske tårer, så TV2 kan iscenesætte deres indslag."

Videoen, der er set mere end 170.000 gange på Facebook og YouTube, er sammensat af tv-indslaget fra TV 2 og en privat film optaget med en mobiltelefon.

Men videoen kan ikke bruges som bevis på, at TV 2 har iscenesat indslaget. Blandt migranter er der en fejlagtig opfattelse af, at røg modvirker tåregas.

Artiklen fortsætter under videoen


Videoen, der deles i stor stil på sociale medier, bruger både billeder fra Rasmus Tantholdts TV 2-indslag og fra en telefonoptagelse på stedet. Youtube-brugeren, der efter eget udsagn har klippet videoen sammen, har kaldt den 'TV2 spreder falske nyheder på Lesbos i Grækenland'. TjekDet har fået tilladelse af TV 2 til at bringe billederne.


Politi bekræfter brug af tåregas

I videoen, som facebookbrugerne deler, kan man se flere personer holde deres hoveder ind over, hvad der ligner et stykke rygende pap. Lige bagved gruppen af mennesker står Rasmus Tantholdt og taler til et kamera med sin TV 2-mikrofon i hånden.

Og den sekvens har fået flere til at konkludere, at personerne i videoen forsøger at fremtvinge tårer til ære for kameraet. I enkelte tilfælde udlægges det endda som om, der slet ikke blev anvendt tåregas mod demonstranterne.

Men der er tydelige beviser på, at det græske politi brugte tåregas i forbindelse med demonstrationen. Det bekræfter politiet selv over for CNN, og det fremgår af adskillige internationale mediers reportager derfra.

Flere kilder, der var til stede på Lesbos 12. september, bekræfter også over for TjekDet, at der var tåregas i luften til demonstrationen. 

Blandt dem er Kai Wittstock, som er stifter af nødhjælpsorganisationen Medical Volunteers International. Organisationen har lægefagligt personale på Lesbos, som behandlede migranter for tåregas i forbindelse med demonstrationen.    

Også mellemøstkorrespondent for DR Puk Damsgård og Valentini Anagnostopoulou, der er græsk freelancejournalist, oplevede tåregassen. I flere tilfælde befandt de sig under urolighederne i nærheden af Rasmus Tantholdt.

Asylansøger: Røg er bedst mod tåregas

TjekDet har gransket flere forskellige videooptagelser fra demonstrationen for at finde svar på, hvorfor demonstranterne ville have røg i ansigtet.

Men den video, facebookbrugerne deler som bevis på migranternes udåd, er uden lyd. Og en video med lyd af samme situation fra en anden vinkel giver heller ingen forklaring på, hvad formålet med røgen er.

I kommentarsporene til videoen på de sociale medier Twitter og Reddit skriver flere brugere til gengæld, at røg faktisk fungerer som et middel mod tåregas, og at det forklarer personerne i videoens opførsel.

Den opfattelse kan den danske tv-dokumentarist Michael Graversen, der i disse dage befinder sig på Lesbos, også genkende. Han fortæller til TjekDet, at flere af de migranter, han har talt med både nu og ved tidligere besøg på øen, nævner røg som et middel mod tåregas.  

En af dem er den syriske asylansøger Mohammed Abu Noor, der opholder sig på Lesbos, og som TjekDet har været i kontakt med via en tolk. Mohammed Abu Noor deltog ikke selv i demonstrationen den 12. september, men han har tidligere brugt røg som middel mod tåregas under borgerkrigen i Syrien. 

“Røg er det bedste at bruge mod tåregas. Løg er også godt, fordi det giver tårer i øjnene og renser, og cola er også godt, fordi det indeholder syre. Men smerten går hurtigst væk med røg,” siger Mohammed Abu Noor.

Puk Damsgård og den græske journalist Valentini Anagnostopoulou har også mødt folk, der deler denne opfattelse. Begge så migranter bruge røg til demonstrationen på Lesbos den 12. september, efter politiet havde kastet tåregassen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Virker røg mod tåregas?

Selvom nogle migranter tilsyneladende tror, at røg modvirker tåregas, er det ikke tilfældet. Det forklarer Toke Bek, der er klinisk lærestolsprofessor og overlæge på Aarhus Universitetshospitals øjenafdeling.

 

“Det hjælper overhovedet ikke. Det, der virker, er at skylle øjnene, så irritationen kommer væk. Det nytter ikke noget, at man erstatter en slags irritation med noget andet irritation. Det bliver bare endnu mere generende,” siger han.

 

Han tilføjer dog, at man måske godt kan opleve en virkning ved røgen, fordi den kortvarigt tager opmærksomhed fra smerten fra tåregas. Men det betyder ikke, at røgen rent faktisk modvirker tåregassen.  

 

“Det svarer jo til, at du sidder med to nåle, og så stikker du først den ene, og så stikker du den anden. Så synes du måske ikke, du kan mærke den første så meget, men det kan du. Nu gør den anden jo også bare ondt,” siger Toke Bek.
 

Flere tidligere eksempler på brug af røg 

Der er også rigeligt med eksempler på situationer før demonstrationen på Lesbos den 12. september, hvor migranter eller demonstranter tilsyneladende tror, at røg hjælper mod tåregas.

Det fremgår eksempelvis af et sammenstød mellem politi og migranter på Lesbos i 2019, hvor adskillige migranter, der lader til at være ramt af tåregas, får blæst røg fra pap eller papir i ansigtet.

Claus Valling Pedersen, der er lektor i persiske studier på Københavns Universitet, har set en video fra sammenstødet igennem for TjekDet. Ifølge ham opfordrer migranterne flere gange til, at der blæses røg i lunger og øjne på de tåregasramte personer. Nogen fraråder endda at bruge vand til at bekæmpe tåregassen, fortæller han.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Billeder fra to forskellige tidspunkter, hvor migranter blæser røg i øjnene på hinanden. Billedet til venstre er fra demonstrationen på Lesbos den 12. september i år. Det bliver brugt i videoen, der anklager Rasmus Tantholdt og TV 2 for fake news. Billedet til højre er fra et sammenstød på Lesbos i 2019 mellem migranter og politi. (Foto: Skærmbillede fra Twitter og Youtube)


I 2014, da der var omfattende demonstrationer i Ferguson, Missouri i USA, opfordrede en amerikansk journalist på Twitter demonstranter til at bruge cigaretrøg, hvis de blev udsat for tåregas. Og antagelsen, at røg hjælper mod tåregas, kan sågar spores til en græsk skolebog om demonstrationer i Athen i 1973.

Både franske, hollandske, græske og maltesiske faktatjekmedier har desuden faktatjekket tidligere eksempler på, at brugen af røg blandt migranter er blevet udlagt som et forsøg på at overdrive de pågældende situationer. 

Men ingen af de fire faktatjekmedier kan bekræfte den påstand.

Tantholdt så ikke situationen

Rasmus Tantholdt forstår slet ikke, hvordan det kan være til diskussion, om der var tåregas i luften, da han lavede sit tv-indslag. 

Han påpeger, at det er bekræftet af det græske politi, og desuden har han selv været udsat for tåregas mange gange før. Derfor er han ikke i tvivl.

"Jeg kunne tydeligt mærke tåregassen, og jeg kunne se det på børnene ved siden af mig. Og når jeg kan mærke det, føler jeg mig også ret sikker på, at nogle børn ved siden af mig kan mærke det,” siger Rasmus Tantholdt til TjekDet og tilføjer, at man faktisk også kan høre ham have besvær med at tale undervejs i tv-indslaget.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Rasmus Tantholdt er journalist og international korrespondent for TV 2. (Arkivfoto: Sisse Stroyer/Her Og Nu/Ritzau Scanpix)


Han understreger, at han ikke så situationen bag sin kameramand, hvor gruppen af mennesker stimlede sammen om det rygende pap. Han bemærkede heller ikke andre migranter i løbet af demonstrationen bruge røg på lignende vis. 

Derfor ved han heller ikke, hvad baggrunden for migranternes opførsel i videoen er.  

"Om de gjorde det for at forværre det (effekten af tåregas, red.), eller om de gjorde det for at lindre smerten, ved jeg ikke. Jeg har ikke forstand på det, men jeg har heller ikke sagt noget om det i mit indslag," siger Rasmus Tantholdt. 

En youtubeprofil, der kalder sig Valkyrie 2, har ifølge eget udsagn lavet den sammenklippede video, der påstår, at Rasmus Tantholdt iscenesætter sit tv-indslag.

TjekDet har foreholdt vores research for personen bag youtubeprofilen, men vedkommende ønsker ikke at udtale sig.

Opdateret 26. dec 2020