Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Landmænd er ikke blevet bedt om at ødelægge deres afgrøder for at sulte befolkningen

Faktatjek 27. okt 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge videoer på nettet har den amerikanske regering bedt landmændene om at ødelægge deres afgrøder, så befolkningen sulter. En påstand, der falder i tråd med konspirationsteorier om en 'elite', der vil indføre slavediktatur verden over. Foto: Artellliii72/Pixabay
  • På sociale medier i både ind- og udland deler brugere en video med en amerikansk landmand, der advarer om kommende fødevaremangel

  • Ifølge videoen har den amerikanske regering nemlig bedt landmændene om at ødelægge deres afgrøder

  • En række videoer med samme påstand har floreret på sociale medier over sommeren

  • Men den amerikanske regering har aldrig bedt landmænd ødelægge deres afgrøder, og flere af videoerne var ment som en spøg

Landmænd i USA bliver mere eller mindre tvunget til at ødelægge alle deres afgrøder, fordi regeringen ønsker at skabe fødevaremangel.

Sådan lyder den dystre meddelelse i en video, der bliver delt af danske brugere på sociale medier.

I videoen fortæller en ung amerikansk mand, at den amerikanske regering har tilbudt at betale landmændene halvanden gange købsprisen for deres afgrøder, hvis de ødelægger dem.

Og skulle landmændene vælge ikke at skaffe sig af med afgrøderne, mister de ifølge videoen al støtte fra regeringen og vil derfor ikke kunne producere mad til befolkningen.

Videoen slutter med en advarsel om, at adskillige mennesker snart vil sulte. En påstand, der læner sig op af konspirationsteorier om, at en 'elite' er ude på at reducere antallet af mennesker i verden og etablere et globalt socialistisk diktatur.

Men den amerikanske regering har aldrig bedt landmændene om at skille sig af med deres afgrøder. Og videoen er blot en blandt mange videoer, der florerede på sociale medier i sommer med samme budskab.

Flere af de angivelige landmænd i videoerne har sidenhen oplyst, at deres video blev lavet i spøg. Mange af videoerne er desuden blevet fjernet.

Videoen, der er blevet delt på Facebook, er også at finde på Youtube. Ifølge manden i videoen forsøger den amerikanske regering at skabe fødvaremangel ved at betale landmændene for at ødelægge deres afgrøder.


Landbrugsministerium afviser

Videoerne med landmændene begyndte at blive delt tilbage i maj 2021 på TikTok. Herefter bredte de sig til andre sociale medier. Fælles for dem alle er påstanden om, at landmændene har fået besked på at ødelægge deres afgrøder.

Ifølge en af videoerne er den amerikanske regering endda også klar til at tage ekstreme midler i brug. Her fortæller en landmand, at regeringen vil bruge giften Agent Orange på hans afgrøder, hvis ikke han selv ødelægger dem. Agent Orange blev brugt af amerikanerne under Vietnamkrigen for at ødelægge junglen og forhindre nordvietnamesiske soldater i at skjule sig.

Men påstandene i videoen passer ikke. Det amerikanske landbrugsministerium afviser over for det amerikanske faktatjekmedie Lead Stories, at landmænd er blevet bedt om at ødelægge deres afgrøder.

Departementet for miljø og energi i den amerikanske delstat Nebraska har ligeledes afvist at have bedt landmændene om at skrotte deres produktion.

Det gjorde departementet, efter en video blev delt på TikTok, hvor en landmand påstod at have modtaget et brev fra departementet, der ville betale ham for at ødelægge hans afgrøder.

I videoen kan man se, at landmanden holder et brev fra departementet. Men departementet oplyser, at brevet er gammelt og i virkeligheden handler om gødning. Og kigger man efter i videoen, kan man også se, at der står januar 2018 på brevet.

Tjekdet
Et af opslagene på Facebook, hvor brugeren hævder, at amerikanske landmænd er beordret til at destruere deres produktion, så der udbryder hungersnød i befolkningen. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Videoer blev lavet som en spøg

I nogle af videoerne påstås det, at afgrøderne skal ødelægges som led i en plan om at kontrollere befolkningen gennem sult og fødevaremangel.

Flere af personerne bag videoerne har dog efterfølgende fortalt, at videoerne i virkeligheden blev lavet som en spøg.

Og hvis man ser videoerne efter i sømmene, vil man da også opdage, at der i nogle af dem henvises til myndigheder, som slet ikke eksisterer, og fiktive personer fra komedieserier.

Mange af videoerne er siden blevet taget ned af brugerne bag. Det gælder også videoen, som den danske facebookbruger har delt.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra personen, der står bag facebookopslaget med videoen, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Opdateret 27. okt 2021