Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kamala Harris vaccineres: Er der ingen nål? Vaccine-videoer beskyldes for at være iscenesatte

Faktatjek 15. jan 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Den kommende vicepræsident i USA, Kamala Harris, lod sig vaccinere mod covid-19 for rullende kamera. Foto: Alex Edelman/AFP/Ritzau Scanpix
  • Videoer af personer, der får vaccine mod covid-19, er iscenesat, lyder påstanden på sociale medier

  • I en af videoerne bliver Kamala Harris, USA’s kommende vicepræsident, vaccineret, men der er angiveligt ikke sat en kanyle på sprøjten
     

  • Vaccineskeptikere spekulerer på sociale medier i, at seancen er opstillet for at få andre til at takke ja til den - ifølge dem - skadelige vaccine

  • Men nålen er der. Man kan bare ikke se den på den ene video, der bliver delt, fordi den er af dårlig kvalitet

  • I en anden video ‘forsvinder’ nålen på mystisk vis, efter vaccinen er sprøjtet ind

  • Men det er der heller ikke noget mystisk ved. Der bliver såmænd bare brugt en sikkerhedssprøjte, hvor nålen trækker sig selv tilbage i hylsteret efter brug

To videoer på sociale medier beviser angiveligt, at vaccinationer for rullende kameraer er det rene skuespil, hvor de, der er gået forrest for at signalere, at man ikke skal frygte vaccinen, aldrig har fået den.

I den ene video er det den kommende vicepræsident i USA, Kamala Harris, der bliver vaccineret.

Men i videoen kan man ikke se en kanyle for enden af injektionssprøjten, og det skulle altså bevise, at Kamala Harris slet ikke lader sig vaccinere. Vaccineskeptikere spekulerer på sociale medier i, at det blot er opstillet for at få andre til at takke ja til den - ifølge dem - skadelige vaccine.

I en anden video stikker en sygeplejerske nålen ind i armen på en patient. Men da vaccinen er skudt ind i armen, og kanylen trækkes ud, er kanylen pludselig væk. 

Men de mange mistanker og spekulationer er noget nonsens. Forklaringerne er ret så simple.

Umuligt at se på grynet video

Kamala Harris blev nemlig vaccineret, men kvaliteten af videoen er så dårlig, at den tynde nål ikke kan ses på optagelsen.

I den grynede video, bliver der i videoens sidste sekvens zoomet ind på sprøjten nederst i venstre hjørne (billedet herunder).

Og her kan man rigtignok ikke få øje på se kanylen.

Tjekdet
Her er et skærmbillede fra videoen, der deles på nettet med påstanden om, at den kommende amerikanske vicepræsident slet ikke får vaccinen. På et tidspunkt zommes ind på sprøjten, hvor man ikke kan se den tynde kanyle. Men den er der. Det er videooptagelsen, der er af dårlig kvalitet. Foto: Videosekvens delt i facebookopslag


TjekDet har fundet en anden videooptagelse af seancen, hvor billedkvaliteten er langt bedre (se videoen herunder).

På de optagelser kan man tydeligt se, at der faktisk er en nål - både før og efter vaccinen sprøjtes ind i armen på Kamala Harris. 

Da nålen igen er ude af armen, bruger sygeplejersken armlænet på stolen til at presse en sikkerhedshætte hen over kanylen, så den ikke stikker andre uhensigtsmæssige steder. Og man kan tydeligt se kanylen, inden hætten omkapsler den.

I denne video kan man tydeligt se kanylen - både før og efter stikket. (Kilde: LA Times)


Nålen forsvinder som planlagt

I en anden video er kanylen kun synlig, inden den stikkes ind i armen på patienten. For da den bliver trukket ud, er den pludselig også væk. 

Optagelserne blev først bragt af BBC News og stammer fra Backus Hospital i den amerikanske delstat Connecticut.

Optagelserne (se billedet herunder) af vaccinationen blev pludselig delt på nettet af coronaskeptikere og vaccinemodstandere som belæg for, at der slet ikke er nogen virus, og at myndighederne har en helt anden skjult dagsorden med vaccinationsprogrammerne. 

Det er ikke kun danskere, der har opdaget videoen. Her er et opslag fra en tilsyneladende hviderussisk anonym twitterkonto med optagelsen.Men heller ikke her er der tale om hverken snyd eller humbug.

BBC News har - efter de blev opmærksomme på, at deres optagelser blev brugt til at sprede misinformation - udgivet en artikel, hvor de afviser, at der er tale om en falsk vaccination. Forklaringen på den 'manglende' kanyle skal findes i den særlige type sprøjte, der bruges under vaccinationen i videoen.

“Opslagene bruger originale optagelser, der viser sundhedspersonale, som bruger en sikkerhedssprøjte, hvor kanylen trækker sig tilbage i hylsteret efter brug,” skriver BBC.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan man med den type sprøjte mindske risikoen for skader med sprøjter efter brug.

Videoen herunder forklarer, hvordan den særlige sikkerhedssprøjte fungerer.

Opdateret 15. jan 2021