Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Første vaccinemodtager beskyldes både for at være skuespiller og en gammel kending

Faktatjek 15. dec 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Den 90-årige nordirer Margaret Keenan blev som den første vaccineret mod covid-19, efter vaccinen blev godkendt til brug i Storbritannien. Nu giver hændelsesforløbet anledning til spekulationer på sociale medier. Foto: Jacob King/AFP/Ritzau Scanpix
  • Vaccinationen af 90-årige Margaret Keenan, der for en uge siden var den første i Storbritannien til at få en covid-19-vaccine, har igangsat spekulationer på sociale medier

  • Flere brugere mener, at billeder af den nordirske kvinde optrådte i medierne, allerede inden vaccinationen fandt sted, mens andre mener, hun er en betalt skuespiller

  • Opslagene finder blandt andet beviser ved at sammenligne med andre billeder, der hævdes også at være af Margaret Keenan

  • Men billederne, der bruges i opslagene, viser slet ikke den samme kvinde. Andre billeder bliver misforstået eller er i værste fald bevidst fordrejet til at tegne en anden virkelighed 

Den 8. december 2020 kunne medier over hele verden berette, at den 90-årige nordirske Margaret Keenan som den første var blevet vaccineret mod covid-19, efter vaccinen var blevet godkendt til brug i Storbritannien.

Der er tale om en vaccine produceret af Pfizer og BioNTech, og vaccinationen af den nordirske kvinde finder sted for rullende kameraer, skriver flere medier, mens mange ligeledes kunne vise videooptagelser af vaccinationen.

Men videodokumentationen forhindrer ikke skeptikere i at sætte spørgsmålstegn ved hændelsesforløbet. 

På sociale medier florerer den ene påstand efter den anden om både Margaret Keenan og medierne, der har bragt historien om hendes vaccination.

Nogle hævder, at de har fundet beviser på, at billeder af vaccinationen har optrådt på nettet allerede tilbage i oktober måned - altså mere end en måned før, vaccinen blev godkendt til brug i Storbritannien. Andre mener, at Margaret Keenan er en såkaldt “kriseskuespiller.”

Men ingen af påstandene passer. Og de fremlagte beviser er misforståede eller i værste fald en bevidst fordrejning af fakta.

Billede optræder ikke i nyhed om 102-årig kvinde

Ifølge en række facebookopslag optrådte billederne af Margaret Keenan, der bliver vaccineret, allerede i medierne, før vaccinationen fandt sted.

En del af opslagene henviser til et skærmbillede af en artikel fra 4. december fra det amerikanske medie Fox 13. Her lyder overskriften, at en 102-årig kvinde har overvundet et covid-19-sygdomsforløb. Og ifølge opslagene på Facebook skulle artiklen altså være bragt sammen med et billede af selvsamme 90-årige Margaret Keenan, andre medier berettede om fire dage senere.

Tjekdet
I flere facebookopslag vises et billede af to artikler, der tilsyneladende begge to indeholder et billede af Margaret Keenan, selvom de to kvinder i artiklerne har forskellige aldre. Men i artiklen hos Fox 13 er der intet billede af Margaret Keenan, når man besøger hjemmesiden. Foto: Skærmbillede af facebookopslag

“Øverste billede er damen 102 år og har sejret over Covid 19. Nederste billede er hun pludselig 12 år yngre og den første til at få vaccinen mod Covid 19,” skriver en bruger og henviser til to billeder af de to artikler, hvor et billede af Margaret Keenan ser ud til at optræde i begge to.

Men besøger man den hjemmeside, hvor artiklen fra Fox 13 er bragt, er der intet billede af Margaret Keenan at spore. I stedet mødes man af et billede af en anden kvinde, der næppe kan forveksles med den 90-årige nordirer. Kvinden, artiklen omhandler, hedder Angelina Sciales Friedman og er fra New York i USA. Margaret Keenan nævnes ikke med et eneste ord.

Hvorfor billedet af Margaret Keenan optræder i facebookopslagene med Fox-artiklen, når billedet ikke er at finde i artiklen på mediets hjemmeside, har det ikke været muligt at finde ud af.

Billede optræder ikke allerede i oktober

Ifølge flere andre opslag på sociale medier skulle der også være beviser for, at billeder af Margaret Keenan allerede har figureret online helt tilbage i oktober måned.

De opslag henviser til skærmbilleder af det amerikanske medie CNN’s hjemmeside, hvor en video af vaccinationen af Margaret Keenan optræder i en artikel fra 22. oktober.

Men også her tager facebookbrugerne fejl.

For i virkeligheden er videoen, skærmbillederne viser, fra 8. december 2020 - selvsamme dag, som medier verden over rapporterede, at Margaret Keenan fik vaccinationen.

Når videoen tilsyneladende har optrådt i en artikel fra 22. oktober, skyldes det, at CNN på sin hjemmeside har et videogalleri sammen med sine artikler. Her kan man afspille et udvalg af videoer, som emnemæssigt relaterer sig til den artikel, man er i gang med at læse. Derfor kan der altså godt optræde og være links til nye videoer i gamle artikler på CNN's hjemmeside.

Tjekdet
På CNN's hjemmeside kan man afspille videoer fra et videogalleri i toppen af artiklerne. Videoerne er ikke nødvendigvis udgivet samme dag som artiklen, og det har tilsyneladende snydt skeptiske brugere på sociale medier. Foto: Skærmbillede af CNN.com

Artiklen, som videoen af Margaret Keenan ifølge skærmbillederne på Facebook optræder i, omhandler den amerikanske covid-19 indsats og nævner hverken vacciner, Margaret Keenan eller Storbritannien med et eneste ord.

Tre forskellige kvinder bliver en og samme

Margaret Keenan beskyldes desuden af flere for at være en såkaldt “kriseskuespiller.”

En kriseskuespiller er en skuespiller, der er specialiseret i at agere katastrofeoffer i forbindelse med beredskabsøvelser, der skal træne og uddanne beredskabspersonale som politi, brandmænd og ambulancefolk.

Men ordet har også fået en helt anden betydning, i takt med at konspirationsteoretikere har taget det til sig. Her bliver begrebet især brugt i forbindelse med masseskyderier i USA, hvor overlevende personer, der optræder i medierne, beskyldes for at være skuespillere, som er blevet betalt for at tale en bestemt sag. Konspirationsteorier om kriseskuespillere har også floreret i forbindelse med andre dramatiske og tragiske begivenheder.

Og nu beskyldes Margaret Keenan altså også for at være en betalt skuespiller.

Som bevis for påstanden sætter flere opslag billederne af den 90-årige kvinde i forbindelse med billeder af to andre kvinder. Det ene billede viser en kvinde, der falder, og er taget ved en protest i London tilbage i september. De øvrige billeder stammer alle fra en castingprofil på castingsiden Starnow.com og viser en kvinde, der ifølge profilbeskrivelsen hedder Liz Scott og er en aspirerende skuespiller, model og statist.

Og ifølge brugere på sociale medier skulle alle disse billeder altså forestille en og samme kvinde, som skulle være betalt kriseskuespiller.

Men ved nærmere eftersyn ligner ingen af kvinderne på billederne Margaret Keenan - heller ikke, når man ser på billeder, hvor den 90-årige kvinde ikke bærer mundbind. Her ses tydelige forskelle på Margaret Keenans ansigtstræk og ansigtstrækkene hos de to andre kvinder i opslagene.



Eksempelvis angiver Liz Scott sin øjenfarve som værende brun på castingsiden, mens Margaret Keenans øjne tydeligvis er blå. Samtidig kan man nemt se forskel på de to kvinders tænder.

Den faldende kvinde fra demonstrationen i London beskrives i flere medier som værende midaldrende og altså langt fra Margaret Keenans alder. Det ses også her, hvor kvindens ansigt er tydeligere. Og ser man videooptagelser fra demonstrationen, ses det endnu tydeligere, at kvinden må være betydeligt yngre end Margaret Keenan.

Facebookopslagene kan derfor ikke bevise, at Margaret Keenan skulle være kriseskuespiller. Ifølge en pressemeddelelse fra NHS - de britiske sundhedsmyndigheder - havde Margaret Keenan, som nu er pensioneret, da også en helt anden beskæftigelse. Hun har nemlig været assistent i en smykkeforretning indtil for fire år siden.

Opdateret 21. dec 2020