Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, dette billede viser ikke falske italienske coronalig

Faktatjek 22. dec 2020  -  2 min læsetid
Tjekdet
En demonstration i form af en symbolsk begravelse fandt sted i Miami i maj, da flere virksomheder og forretninger blev genåbnet, selvom den nye coronavirus stadig var udbredt i byen. Foto: Cristobal Herrera/EPA/Ritzau Scanpix
  • Et billede af en kvinde, der tilsyneladende bærer et lig i en enkelt hånd, deles på sociale medier

  • Angiveligt skulle billedet vise, at falske lig lægges på gaden i Italien for at skræmme befolkningen mod covid-19

  • Men billedet stammer i virkeligheden fra en demonstration i USA tilbage i maj

På Facebook deles et billede af en række affaldssække, der lader til at indeholde lig. Bag dem går en kvinde forbi, der tilsyneladende bærer en af ligposerne med bare én arm.
 
Ifølge facebookopslag skulle billedet stamme fra Italien. Og angiveligt er ligposerne lagt på gaden for at få konsekvenserne af coronapandemien til at fremstå værre, end de egentlig er.

For som det også påpeges i facebookopslagenes kommentarspor, kan der da umuligt være tale om ægte lig, når nu en kvinde tydeligvis ikke har problemer med at bære det.

Der er da heller ikke tale om rigtige lig lagt på rad og række i en gade i Italien, viser faktatjek. Ligesom der heller ikke er tale om et forsøg på at skræmme befolkningen. 
 
Billedet stammer derimod oprindeligt fra en demonstration i Miami i USA tilbage i maj måned. Her skulle de falske ligposer - altså poser, der slet ikke indeholder menneskelig - sætte fokus på, at en genåbning under pandemien ville koste menneskeliv.

Symbolsk begravelse til protest i Miami

Billedet blev taget af fotografen Cristobal Herrera 27. maj i Miami, Florida i USA, hvor borgere protesterede over, at flere virksomheder og butikker i byen blev genåbnet. Ifølge demonstranterne var truslen fra coronavirus nemlig stadig for alvorlig til en genåbning. 

Demonstrationen tog form af en symbolsk begravelse, der blandt andet skulle ære dem, der havde mistet livet til den nye coronavirus.

Og Miami er langt fra det eneste sted i USA, hvor demonstrationer med falske ligposer og symbolske begravelser har fundet sted.

Både i hovedstaden, Washington D.C., og i staterne Texas og Arizona har lignende demonstrationer fundet sted på grund af utilfredshed med den amerikanske regerings håndtering af coronapandemien.

Artiklen fortsætter under videoen

Kvinden med de røde sko, som ses på billedet i toppen af denne artikel, kan også ses i denne video, der er en reportage fra demonstrationen i Miami. I videoen ser man også kvinden og andre i færd med at bære de symbolske ligposer på plads. Reportagen er lavet af det store spanske nyhedsbureau Agencia EFE.


Billede har tidligeret floreret på sociale medier

Tilbage i juni og juli blev billedet ligeledes delt flittigt på Facebook, men også her var det i en helt forkert kontekst.

Billedet blev også dengang brugt som bevis for, at coronapandemien i virkeligheden var et opstillet fupnummer med gadeteater og rekvisitter, der skulle skræmme befolkningen. 

TjekDet har været i kontakt med personen bag opslaget, men vedkommende har ingen kommentarer.

Det er i øvrigt ikke første gang, at billedet bliver brugt i falsk kontekst. Også medier i andre lande har faktatjekket opslag, der hævder, at billedet viser 'rigtige' lig i Italien.
 

Opdateret 17. feb 2021