Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har Hamas halshugget 40 babyer i israelsk kibbutz?

Faktatjek 13. okt 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
En udbredt påstand siden Hamas' angreb på Israel 7. oktober er, at den palæstinensiske gruppe har halshugget 40 babyer i den israelske kibbutz Kfar Aza. Men det er der fortsat ikke dokumentation for. Her går en israelsk soldat rundt i Kfar Aza den 10. oktober, efter kibbutzen er blevet ramt af missiler affyret fra Gazastriben. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Tidligere på ugen kunne man flere steder læse, at Hamas har halshugget 40 babyer

  • Nyheden kom ud, efter det israelske militær havde befriet en kibbutz nær grænsen til Gazastriben og fundet lig af mange israelere

  • Men der blev hurtigt sået tvivl om påstanden, og hvor tallet 40 kom fra

  • TjekDet giver dig her et overblik over, hvor det startede, hvem der sagde hvad, og hvorfor det stadig hverken kan be- eller afkræftes

ADVARSEL: Denne artikel indeholder grafiske beskrivelser, videoer og links af voldelige handlinger, som nogle læsere kan finde foruroligende. 

Lørdag den 7. oktober angreb Hamas den israelske kibbutz Kfar Aza, som ligger tæt på grænsen til Gaza.

Tirsdag - tre dage senere - var flere internationale journalister blevet inviteret forbi landsbysamfundet for at se uhyrlighederne med egne øjne, mens israelske forsvarsstyrker gik fra hus til hus og bjærgede lig.

Sidenhen har man i nyhedsmedier og på sociale medier kunnet læse om, hvad der er blevet kaldt en massakre. Og flere steder er det blevet berettet, at der blev fundet 40 døde babyer, som var blevet halshugget.

Flere har dog også påpeget, at den information ikke står til troende, og torsdag kunne den israelske regering endnu ikke bekræfte, at babyer var blevet halshugget af Hamas. Desuden fortalte den israelske hær samme dag, at de ikke ville undersøge, om det var sandt, af respekt for ofrene.  

TjekDet har undersøgt, hvad vi egentlig ved om en af de mest omtalte enkeltstående hændelser indtil videre i krigen mellem Israel og Hamas. 

Hvordan opstod påstanden? 

På direkte tv på den israelske kanal i24News Channel beretter korrespondent Nicole Zedek tirsdag den 10. oktober, at israelsk militær på stedet har fortalt hende, at de stadig ikke har et præcist tal for antal døde. Dernæst fortæller hun, at nogle af soldaterne har fortalt, at de har set babyer, der har fået deres hoveder skåret af.

I en anden video senere samme dag siger Nicole Zedek, at israelske soldater og en kommandør har fortalt hende, at “mindst 40 babyer” var blevet båret ud på bårer. Senere i klippet siger hun, at kommandøren endnu ikke kender det præcise dødstal, fordi de stadig er i gang med at bjærge lig. 

Kort efter skriver hun på sin egen X-profil:

“Soldater fortalte mig, at de tror, at 40 babyer/børn blev dræbt. Det præcise dødstal er stadig ukendt.”

I en tredje livereportage på i24News fortæller Nicole Zedek så, at en kommandør har sagt, at “mindst 40 babyer blev dræbt”, og at nogle af dem fik deres hoved skåret af. Og senere på dagen bringer i24News et interview med en israelsk vicekommandør, som siger, at “de (Hamas, red.) skar hovedet af hovedet af børn og kvinder”.

 

Med andre ord har Nicole Zedek altså ikke nævnt, at 40 babyer er blevet halshugget. Hun har sagt, at babyer er blandt ofrene, og at nogle af dem er blevet halshugget. Det kan man også læse i i24News’ nyhedsartikel om angrebet. Og så har hun citeret en israelsk kommandør for at sige, at 40 babyer blev dræbt - men ikke nødvendigvis halshugget.

Nicole Zedek bliver alt andet lige anset som værende kilde til påstanden - eller i hvert fald misforståelsen. Israels officielle X-profil har nemlig delt et af klippene med hende og skrevet “40 babyer dræbt”. Også den belarussiske X-profil Nexta har delt klippet og skrevet, at der er blevet fundet “40 halshuggede børn”.

Hvad skrev andre medier? 

Nicole Zedek var ikke den eneste på stedet, der berettede om halshuggede ofre. 

Også CNN’s korrespondent på stedet, Nic Robertson, siger i sin reportage, at “der er så mange myrdede. Mænd, kvinder, børn, hænder bundet, skudt, henrettet, hoveder skåret af”.

I Reuters’ reportage kan man også læse, at mødre, fædre og babyer blev dræbt, og nogle af dem var blevet halshugget. Hverken CNN eller Reuters specificerede, om det var babyerne, der var blevet halshugget.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)

Yossi Landau, der er operationschef for Israels civile beredskabsorganisation, Zaka, har fortalt amerikanske CBS News, at han med egne øjne så halshuggede børn og babyer. 

Men Sky News’ korrespondent i Israel, Stuart Ramsey, fortæller, at han har interviewet talspersonen for det israelske militær, og at vedkommende intet nævnte om, at Hamas skulle have halshugget eller dræbt 40 babyer eller børn. 

“Jeg tror, de havde fortalt mig og andre om det, hvis det var tilfældet,” siger han i Sky News’ gennemgang af sagen.

Også reporter Oren Ziv, der arbejder for det israelske medie +972 Magazine, var til stede i Kfar Aza og fik efter eget udsagn på X mulighed for at tale med hundredvis af soldater på stedet. Ligesom Stuart Ramsey fortæller han, at de ikke så dokumentation for halshuggede babyer, og at hverken talspersonen for militæret eller kommandører nævnte noget om det. Det samme skrev en fransk journalist på X.

Hvad ved vi fra officielt hold?

Som ovenstående indikerer, har der været stor usikkerhed om den påståede makabre henrettelse af 40 babyer. 

Så tilbage står spørgsmålet; hvad kan vi sige? 

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu har det israelske militær tirsdag den 10. oktober udtalt, at de ikke kan bekræfte oplysningerne om, at Hamas har halshugget babyer. 

Onsdag aften kunne CNN så meddele, at en talsperson for Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har bekræftet, at halshuggede babyer og småbørn blev fundet ved Kfar Aza. 

Og den besked var også nået frem til den amerikanske præsident, Joe Biden. For i en tale til ledere i det jødiske samfund sagde han: 

“Jeg troede aldrig, at jeg ville se.. få bekræftede billeder af terrorister, der halshugger børn.”

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
10. oktober lykkedes det israelske soldater at generobre flere Hamas-besatte områder grænsende op til Gazastriben, heriblandt Kfar Aza, hvor soldater var talstærkt til stede. Foto: Thomas Coex/AFP/Ritzau Scanpix

Den udtalelse måtte Det Hvide Hus efterfølgende trække tilbage og præcisere, at Joe Biden ikke selv har set billederne eller fået oplysningerne bekræftet uafhængigt. Udtalelsen var baseret på talsmanden for Israels premierminister. 

Onsdag benægtede Hamas historierne om, at de skulle have halshugget babyer i Israel. Izzat al-Risheq, en talsperson for Hamas, udtalte ifølge CNN, at de internationale medier har spredt løgne om, at “palæstinensere og modstandsbevægelsen har halshugget børn og angrebet kvinder uden at have bevis for de påstande og løgne.”  

Torsdag delte Israels officielle X-profil så billeder (bemærk, voldsomme billeder) af døde og forkullede babyer, der altså skulle dokumentere, at Hamas har slået babyer, småbørn og spædbørn ihjel. På billederne kan man ikke umiddelbart tyde, at ofrene skulle være blevet halshugget.

“De, der benægter disse begivenheder, støtter de barbariske dyr, der er ansvarlige for dem,” skriver de i opslaget.

Samme dag kunne den israelske avis The Jerusalem Post på baggrund af verificerede billeder bekræfte, at historierne om de halshuggede og brændte babyer i Kfar Aza er sande. Længere nede i artiklen kan man dog læse, at det ikke er Jerusalem Post, der selv har fået adgang til billeder hemmeligholdte billeder.

De henviser nemlig til billeder offentliggjort på den officielle X-profil for den israelske premierminister (bemærk, voldsomme billeder), og det er de selvsamme billeder, som Israels officielle X-profil delte. Og selvom de rigtignok tilsyneladende beviser, at babyer er blevet brændt, så bekræfter billederne ikke historierne om halshuggede babyer.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 13. okt 2023