Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Video af børn i bur hævdes både at være fra Israel og Palæstina

Faktatjek 10. okt 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
En video, der viser små børn i et bur er i omløb på sociale medier. Her hævdes det både, at der er tale om israelske børn taget til fange af Hamas og palæstinensiske børn taget til fange af det israelske militær. Men der er ikke dokumentation for nogen af delene. Foto: Skærmbillede af video
  • En video af små børn i bur er i øjeblikket i omløb flere steder på sociale medier - særligt på X og TikTok

  • Videoen hævdes at vise børn, der er kidnappet af den palæstinensiske militante gruppe Hamas i forbindelse med lørdagens overraskelsesangreb på Israel

  • Andre opslag hævder omvendt, at der er tale om palæstinensiske børn, der holdes fanget af israelske myndigheder

  • Men videoen er slet ikke filmet indenfor de seneste dage, mens krigen mellem Israel og Hamas har stået på

  • Manden, der efter alt at dømme står bag videoen, er palæstinenser, men han fortæller selv, at børnene er hans slægtninge og altså ikke israelske

  • Flere ting i videoen underbygger, at den er filmet i et arabisktalende land

ARTIKLEN ER OPDATERET | 12-10-2023 | KL. 14:28

Efter artiklens udgivelse er TikTok-brugeren, der efter alt at dømme oprindeligt lagde videoen på nettet, blevet gendannet. Brugeren bag forklarer i en ny video, hvad baggrunden for videoen er. Den forklaring er føjet til artiklen.

Den eskalerende konflikt mellem Israel og den palæstinensiske militante gruppe Hamas får fortsat debatten til at rase på sociale medier - i udlandet såvel som herhjemme.

Siden Hamas indledte sit angreb mod Israel lørdag morgen lokal tid, har talrige voldsomme billeder og videoer, der påstås at stamme fra enten Israel eller Gazastriben, været i omløb - nogle af dem mere i overensstemmelse med virkeligheden end andre.

Blandt de mest delte videoer er et klip af en gruppe små børn, der sidder i et lille bur. Klippet er både at finde flere steder på det sociale medie X og på TikTok.

I talrige opslag fremgår det, at børnene er gidsler, der er taget til fange under de seneste dages kampe. Men mens nogle hævder, at der er tale om israelske børn, der er taget til fange af Hamas, påstår andre modsat, at det er palæstinensiske børn, der er taget som gidsler af de israelske myndigheder.

Men der er ingen dokumentation for, at videoen har noget med krigen at gøre. 

Videoen blev oprindeligt lagt på TikTok flere dage inden angrebet, viser skærmbilleder. Det samme fortæller brugeren bag, der godt nok er palæstinenser, men som forklarer, at børnene, der sidder i buret, er hans familiemedlemmer, som han havde placeret der i sjov.

Delt på TikTok før krigen

Særligt på X har videoen af de tilsyneladende tilfangetagne børn tiltrukket sig opmærksomhed.

Fælles for videoerne, der deles i opslagene på X, er, at de er præget af et vandmærke, der tilkendegiver, at de oprindeligt stammer fra TikTok. På vandmærket kan man også se, hvilken TikTok-bruger der har delt videoen på platformen. Og i alle videoerne går navnet på samme bruger igen: user6903068251281.

I tiden efter, videoen begyndte at gå på omgang på sociale medier, kastede dén information dog ikke meget lys over sagen. Søgte man efter user6903068251281 på TikTok, dukkede der nemlig ikke nogen profil op med brugernavnet.

Alligevel var det temmelig sikkert, at videoen ganske rigtigt havde været at finde på profilen på et tidspunkt. Nogen havde nemlig tilsyneladende været opmærksomme, inden profilen blev slettet, for på X florerede der også skærmbilleder af TikTok-videoen, som den så ud, inden user6903068251281 forsvandt. Blandt andre delte en hebraisksproget faktatjekorganisation ved navn FakeReporter to skærmbilleder.

Og de skærmbilleder indeholder en væsentlig information. På dem kan man nemlig se et tidsstempel - altså information om, hvornår videoen blev lagt på TikTok. Det gjorde den tilsyneladende senest et par dage før Hamas’ overraskelsesangreb på Israel.

Med andre ord kan videoen ikke stamme fra den nuværende krig - i hvert fald hvis man skal tro skærmbillederne.

Tjekdet
Skærmbileder af videoen, mens den stadig var at finde på TikTok gør det muligt at se tidsstemplet, der viser, at videoen blev delt på platformen, inden Hamas angreb Israel lørdag morgen lokal tid. Foto: Skærmbillede af TikTok

Og det var sådan set alt, vi med sikkerhed vidste om videoen - lige indtil user6903068251281 pludselig dukkede op på TikTok igen den 11. oktober 2023. Nu er videoen af børnene i buret væk, men til gengæld er en anden video kommet til. I den 18-sekunder lange video (arkiveret version her) forholder TikTok-brugeren sig til den store opmærksomhed, hans video har tiltrukket sig de seneste dage.

Og det viser sig, at user6903068251281 er palæstinenser bosat i Gazastriben. Men videoen af børnene i buret viser ikke israelske børn, fortæller han i den nye video. I stedet er der tale om hans egne familiemedlemmer, som han havde sat ind i buret for sjov, lyder hans forklaring.

“Min besked til dem, der kommenterer: Venligst, de her børn er mine slægtninge, ikke zionistiske børn. Desuden fandt videoen sted tre dage før eskaleringen. Gud forbyde det, tro ikke på kommentarerne,” siger han i videoen.

Lyd og video matcher ikke

Mens vi ikke har andet end TikTok-brugens udlægning af hændelserne på videoen som dokumentation for, at børnene befinder sig i buret for sjov, er der flere ting ved videoen, der underbygger, at den kan være filmet i Gazastriben.

I takt med at videoen har fået udbredelse på sociale medier, har flere brugere på diverse platforme givet deres bud på, hvor videoen stammer fra. Rundt omkring hævder nogle, at den er filmet i Syrien. Andre skriver, at videoen er fra Afghanistan. Ingen fremlægger dog dokumentation for nogen af delene.

Umiddelbart virker det usandsynligt, at videoen stammer fra Afghanistan. I videoen høres nemlig en grinende, arabisktalende mand. Og eftersom arabisk ikke er et officielt sprog i Afghanistan, kan det virke tvivlsomt, at videoen skulle stamme herfra.

Alligevel er det dog ikke udelukket, at videoen kan stamme fra et ikke-arabisktalende land, selvom lyden sandsynligvis ikke gør det. Der synes nemlig at være to lydspor i videoen, hvoraf det ene indeholder noget, der lyder som gadestøj og børnestemmer og meget vel kunne være videoens originallyd, mens lydsporet med den grinende, arabisktalende mand synes at være er tilføjet efterfølgende. 

Det underbygges af, at lyden med den grinende mands stemme har en anderledes rumklang og lyder, som om den er optaget indendørs. Og så er lyden af den grinende mand populær blandt særligt arabisksprogede TikTok-brugere, der tilføjer den som et tilsyneladende humoristisk element til alskens videoer. Den er med andre ord næppe med i den uredigerede version af videoen med børnene i bur.

Tjekdet
I videoen ses, hvad der ligner arabisk tekst på væggen bag børnene. Det er ikke muligt at afkode, hvad der står, men det kan indikere, at videoen er filmet et sted, hvor arabisk er et dominerende sprog. Det er dog ikke muligt endeligt at konkludere, hvad videoens ophav er. Foto: Skærmbillede af video

Væggen bag buret, børnene sidder i, kan ligeledes underbygge, at videoen er filmet i Gazastriben, som user6903068251281 forklarer - eller i hvert fald et andet sted, hvor arabisk er et dominerende sprog. På væggen ses nemlig tilsyneladende arabiske ord skrevet med graffiti. Det er dog ikke muligt at afkode, præcis hvad der står.

Spekulationer om hvornår videoen er filmet

Men det er ikke kun videoens geografiske ophav, der er blevet spekuleret i på sociale medier. Nogle steder påstås det, at videoen kan være endnu ældre end fra et par dage før lørdagens angreb - måske endda flere år gammel.

Blandt X-brugerne, der har delt videoen, er en med brugernavnet ‘Orthodox Canonist’. Brugeren delte videoen i et opslag søndag, og det er siden blevet set flere end halvanden million gange. I opslaget skriver Orthodox Canonist, at videoen forestiller børn, Hamas holder fanget i bure.

Men der gik kun et kvarter, før Orthodox Canonist delte et nyt opslag. Nu retter brugeren sin oprindelige udmelding og skriver, at der i virkeligheden er tale om palæstinensiske børn, der holdes fanget i bure af den israelske polititjeneste eller det israelske militær. Samtidig deler Orthodox Canonist et link til en video på YouTube med titlen ‘Palestinian Children Locked in Cages’ - altså ‘Palæstinensiske børn lukket inde i bure’.

Tjekdet
I rettelsen af sit eget tweet linker X-brugeren 'Orthodox Canonist' til en YouTube-video, der ifølge titlen viser palæstinensiske børn blive buret inde. Videoen er dog blevet fjernet fra YouTube og ud fra thumbnailsen på X er det ikke muligt at konkludere, om der er tale om samme video. Foto: Skærmbillede af X

På baggrund af den lille YouTube-thumbnail, der fremgår ved linket på X, er det ikke til at sige, om der faktisk er tale om den samme video, og klikker man på linket, viser det sig, at Youtube-videoen er fjernet fra platformen, fordi den “overtræder YouTubes retningslinjer for fællesskabet”.

Ved hjælp af den såkaldte Wayback Machine, der findes på hjemmesiden www.web.archive.org, kan man i nogle tilfælde finde ældre, fastfrosne versioner af hjemmesider - også sider med indhold, der senere er blevet fjernet. Og der findes faktisk en fastfrosset version af den pågældende YouTube-video fra 3. november 2020

Videoen kan ikke afspilles i Wayback Machine, hvorfor det fortsat ikke kan bekræftes, at der er tale om samme video. Men det fremgår, at den mystiske YouTube-video er lagt på platformen allerede i slutningen af januar 2020.

Den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty har skabt en såkaldt ‘Youtube Data Viewer’, der er tilgængelig for alle, og som gør det muligt i visse tilfælde at hente ellers skjult data om videoer på YouTube. Men heller ikke her er der data at finde om YouTube-videoen fra januar 2020, og sporet ender således blindt. Der er med andre ord ikke dokumentation for, at videoen med børnene i buret var at finde på YouTube allerede i 2020.

 

Opdateret 12. okt 2023