Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rygtet svirrer, men... Nej, sygeplejersken der besvimede på direkte tv er ikke død

Faktatjek 8. jan 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Sygeplejersken Tiffany Dover fra den amerikanske delstat Tennessee besvimede, efter at hun på direkte tv var blevet vaccineret med covid-19-vaccine. Nu erklæres hun død flere steder på sociale medier, selvom hun møder på arbejde hver dag, oplyser hospitalet, hun arbejder på. Foto: WTVC-9
  • Amerikansk sygeplejerske erklæres død af brugere på sociale medier, efter hun modtog den første dosis coronavaccine på direkte TV den 17. december

  • Kort efter, at nålen blev trukket ud af hendes arm, besvimede sygeplejersken nemlig, og siden “er hun fuldstændig forsvundet,” forlyder det på sociale medier

  • Det har ført til en større bevægelse på internettet, hvor flere tusinde mennesker leder efter et bevis på, at hun lever

  • Blandt andet har hendes seneste opslag fra den 13. december over 10.000 kommentarer, som primært stammer fra bekymrede personer, der leder efter livstegn

  • Men der er ingen grund til bekymring. Sygeplejersken har det fint og passer sit arbejde som normalt, oplyser sygehuset, hvor hun er ansat, til TjekDet

Folk fra Danmark og resten af verden påstår sociale medier, at den amerikanske sygeplejerske Tiffany Dover er død eller forsvundet, efter hun den 17. december sidste år modtog første dosis af en vaccine mod den nye coronavirus.

Vaccinationen af Tiffany Dover blev sendt direkte på Facebook af den amerikanske NewsChannel 9. 

Under et interview med mediet 20 minutter efter vaccinestikket siger sygeplejersken, at hun føler sig svimmel, og kort tid efter besvimer hun for rullende kameraer.

En time efter besvimelsen forklarer Tiffany Dover, at hun lider af en sygdom, der får hende til at besvime jævnligt. Hun siger også, at hun har det godt. Men mange er fortsat bekymrede for sygeplejersken.

Artiklen fortsætter under videoen

Tiffany Dover besvimer kort efter hun modtog det første vaccine-stik. (Kilde: Indlejring fra Youtube)Hun har nemlig ikke været synligt aktiv på hverken Instagram eller Facebook, siden hun mistede bevidstheden 17. december.

Og det har fået brugere til at stimle sammen i facebookgrupper og dele teorier om, hvad der mon er sket med Tiffany Dover.

Men hun er hverken død eller forsvundet, oplyser hendes arbejdsplads til TjekDet i en mail den 7. januar.

“Tiffany Dover er i live og har det godt og udfører sit arbejde som ledende sygeplejerske på covid-19-intensivafdelingen. Påstande om, at hun er død, er komplet opdigtede og falske,” skriver Karen Long, pressekontakt på Catholic Health Initiatives Memorial Hospital, hvor Tiffany Dover er ansat.

Artiklen fortsætter under videoen

Tiffany Dover forklarer, at det ikke er unormalt for hende at besvime. (Kilde: Indlejring fra Youtube)


Har vist livstegn

Det er langt fra første gang, at hospitalet må forsikre om, at Tiffany Dover har det godt efter vaccine-episoden.

Den 19. december - altså to dage efter hun blev vaccineret - skrev hospitalet to gange på Twitter, at sygeplejersken lever i bedste velgående, efter de blev spurgt ind til rygterne om hendes død.

“Tak for jeres bekymring. Sygeplejersken er hjemme og har det godt. Hun har bedt om, at hendes og familiens privatliv respekteres," skriver de.

Men det ønske er ikke gået i opfyldelse.

På hendes instagramprofil har hendes seneste opslag fået over 10.000 kommentarer, hvoraf en stor del spørger, om hun ikke vil give dem et tegn på, at hun lever.

Flere tror nemlig ikke på det, hospitalet skriver på Twitter den 19. december. De forlanger en video eller et billede af hende, der beviser, at hun er i live.

Den 21. december fik de bekymrede brugere, hvad de bad om. Hospitalet lægger en video ud. 

“Vi er glade for at fortælle, at Tiffany Dover har det godt. Her er en kort video af hende i dag omgivet af sine kolleger, som alle støtter hende,” står der i beskrivelsen af videoen.

Artiklen fortsætter under videoen

Den 23. december ligger hospitalet en video op, hvor de skriver, at Tiffany Dover (tredje til højre) står sammen med sine kolleger. Men heller ikke det overbeviste de bekymrede. (Kilde: Indlejring fra Youtube)


Stadig ikke overbevist

Men videoen var heller ikke bevis nok for, at sygeplejersken hverken er død eller forsvundet. De bekymrede brugere er overbeviste om, at hospitalet blot har indsat en skuespiller i Tiffany Dovers sted.

Kvinden i videoen ligner nemlig slet ikke Tiffany Dover, hævder flere.

Og nu begynder der endda at florere et billede, af hvad der angiveligt er hendes dødsattest, fra hjemmesiden SearchQuarry rundtom på sociale medier.

På billedet kan man læse “Tiffany Dover,” “30 år gammel,” og “Dødsattest: færdig”.

Artiklen fortsætter under billedet


 

Billedet fra SearchQuarry beviser ikke, at den Tiffany Dover, der besvimede kort efter, hun blev vaccineret, er død. (Foto: Skærmbillede)Men billedet beviser ikke, at der er lavet en ægte dødsattest på den Tiffany Dover, der blev vaccineret den 17. december.

Det australske faktatjekmedie AAP skriver om samme billede fra SearchQuarry, at de har foretaget en søgning på entrepreneuren Elon Musk, som viser, at man også her vil kunne finde flere potentielle dødsattester, der passer på den levende Tesla-iværksætter.

Andre brugere har angiveligt også fundet en dødsattest på Tiffany Dover på hjemmesiden Ancestry, hvor brugere selv kan lave et familiestamtræ. 

Men alle og enhver kan lægge informationer ind på hjemmesiden, hvor det ikke er et krav, at informationerne stammer fra officielle kilder. 

Informationerne bliver heller ikke gennemgået og verificeret af Ancestry selv, skriver en talsmand for hjemmesiden til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Opdateret 8. jan 2021