Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hun hævder at være sygeplejerske med ansigtslammelse, men hun findes slet ikke i registrene

Faktatjek 6. jan 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra video på YouTube og Facebook
  • I en video påstår en amerikansk kvinde, at hun er sygeplejerske i den amerikanske delstat Tennessee

  • Hun siger, at covid-19-vaccinen har givet hende ansigtslammelser

  • Men Tennessees sundhedsministerium oplyser, at sygeplejersken ikke findes i deres officielle register

  • Desuden foreligger ikke dokumentation for, at vacciner mod covid-19 kan udløse sygdommen Bells parese, der forårsager ansigtslammelser

En video af en kvinde, der påstår at være registreret sygeplejerske i byen Nashville i den amerikanske delstat Tennessee, har spredt sig fra Youtube til flere sociale medier.

I videoen fortæller kvinden, at hun hedder Khalilah Mitchell, og at hun tre dage efter at have modtaget covid-19-vaccinen blev ramt af Bells parese, en sygdom der lammer muskler i ansigtet.

Midt i den lidt over et minut lange video tager Khalilah Mitchell det mundbind, hun har på af for at vise, hvordan den ene side af hendes ansigt er ramt af lammelser. Hun advarer kraftigt andre mod at takke ja til vaccinen mod covid-19.

“Jeg synes, at den her vaccine er det værste nogensinde, og jeg ville ikke give den til nogen, ikke engang min værste fjende” siger hun.

Og at kvinden angiveligt er registeret sygeplejerske, synes altså at give den udtalelse ekstra troværdighed. En "registreret sygeplejerske" er nemlig en person, der har gennemført en anerkendt sygeplejerskeuddannelse og fået licens til at arbejde som sygeplejerske.

Videoen blev oprindeligt lagt på Youtube 21. december 2020. Den er dog sidenhen blevet taget af platformen igen. Men flere brugere nåede at dele den på andre sociale medier, og nu er videoen også nået danske facebookbrugere.

Meget tyder dog på, at kvinden i videoen ikke er, hvem hun udgiver sig for at være. Der er nemlig ikke en registreret sygeplejerske i Tennessee med navnet Khalilah Mitchell, som kvinden ellers siger, hun hedder.

Ingen sygeplejerske med kvindens navn

I Tennessee, hvor kvinden altså hævder at være fra, har styrelsen for sygepleje ansvaret for at udstede licenser til og registrere sygeplejersker i delstaten. Styrelsen indskriver derfor alle registrerede sygeplejersker i delstaten i en database.

TjekDet har søgt efter Khalilah Mitchell i databasen for Tennessee, men der dukker ikke nogen sygeplejerske op med det pågældende navn. Og selv hvis stavemåden på kvindens navn ændres, er søgningen stadig uden resultat.

En sygeplejerske med det navn dukker heller ikke op i databasen for registrerede sygeplejersker i nogle af de andre 49 amerikanske delstater, oplyser det amerikanske faktatjekmedie Lead stories.

En talskvinde fra sundhedsministeriet i Tennessee oplyser til det amerikanske nyhedsbureau AP, at de heller ikke kan finde en sygeplejerske med det navn i deres registre. 

Hvem kvinden i videoen er, vides derfor ikke med sikkerhed.

På Facebook kan man dog finde en bruger ved navn ‘Khalila Mitchell’, der ifølge sin facebookprofil bor i netop Nashville, Tennessee. Men på kvindens profil står der intet om, at hun er sygeplejerske. I stedet er det angivet, at hun arbejder i et bageri.

Kvinden bag profilen har ikke reageret på mediers henvendelser. 

Lammelser kan ikke kobles til vaccine

En rapport fra den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, har tidligere sat gang i spekulationer om, hvorvidt vaccinen mod covid-19 kan resultere i Bells parese. 

I rapporten fremgår det, at fire vaccinerede personer udviklede Bells parese under testforløbet af Pfizer og BioNTechs vaccine, mens ingen fra placebogruppen blev ramt af ansigtslammelserne.

Men det betyder ikke, at det er vaccinen, der er skyld i de fire tilfælde af Bells parese. I rapporten står nemlig også, at antallet af testpersoner, der fik Bells parese, ikke overstiger de normale tilfælde i den amerikanske befolkning.

Bells parese rammer omkring 20 ud af 100.000 personer i USA, og i testforløbet for Pfizer og BioNTechs vaccine mod covid-19 medvirkede omkring 38.000 personer. Derfor var det forventeligt, at syv personer ud af de 38.000, der indgik i testforløbet, ville blive ramt af Bells parese af andre årsager end vaccinen.

Det er dog vigtigt at fremhæve, at testningen af vaccinen kun fandt sted over en række måneder, og at den årlige frekvens af ansigtslammelser derfor ikke er direkte overførbar.

Men når ansigtslammelserne ikke forekommer i større omfang, end de gør, kan det ganske enkelt være en tilfældighed. Derfor kan det ikke konkluderes, at det er vaccinen, der er årsagen, siger professor i immunologi ved Aarhus Universitet Rune Hartmann.

“Når du laver meget store forsøg, så vil der være nogle mennesker, der bare tilfældigt enten får ondt i maven eller en ansigtslammelse, eller hvad de nu får. Det kan ikke undgås,” siger han til TjekDet i et tidligere faktatjek fra 22. december, hvor flere opslag kædede covid-19-vaccinen sammen med ansigtslammelser.

Jakob Christensen, der er overlæge ved Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, mener, at det er for tidligt at drage konklusioner på baggrund af de få tilfælde. Han er som neurolog med til blandt andet at vurdere og behandle ansigtslammelser.

“Man kan ikke sige sig fri for, at der er en sammenhæng. Men det er en meget lille forekomst, som jeg er sikker på, man vil følge tæt fremover," siger Jakob Christensen i det tidligere faktatjek.
 

Opdateret 11. okt 2021