Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Den får tusindvis af delinger: Vaccineskeptisk advarsel indeholder både usandheder og konspirationsteorier

Faktatjek 29. dec 2020  -  7 min læsetid
This describes the image
En vaccineskeptisk tekst, der må formodes at henvise til blandt andet den nye coronavaccine fra Pfizer, løber som en steppebrand på Facebook. Mens nogle deler det oprindelige opslag, kopierer andre opslagsteksten og deler den i opslag på egen facebookside. Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix
  • Et væld af facebookbrugere deler identiske opslag om, at covid-19-vaccinerne angiveligt er skadelige for menneskers helbred

  • I den enslydende tekst i de mange facebookopslag hævdes det blandt andet, at 'den nye coronavaccine', som der reelt er flere af, ikke er testet på dyr, kan gøre kvinder sterile og kun beskytter mod milde symptomer på covid-19

  • Men flere af påstandene er decideret usande, mens andre afvises af forskere, selvom der i enkelte tilfælde mangler mere viden om de nye vacciner

  • TjekDet har fundet frem til forfatteren bag teksten, der deles ivrigt. Men hun vil ikke oplyse, hvilken dokumentation hun baserer sine påstande på

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 1 måned gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

"Til dig, jeg holder af"

“Jeg vil nu fortælle dig, hvad du risikerer, hvis du tager imod vaccinen, og jeg håber inderligt, at du kan og vil tage det til dig.”

Sådan lyder indledningen til et yderst delt facebookopslag, der advarer mod at lade sig vaccinere mod den nye coronavirus, der har det officielle navn SARS-CoV-2, som kan udvikle sygdommen covid-19. 

I advarslen står der blandt andet, at de nye vacciner ikke er testet på dyr og kan gøre kvinder sterile.  

Facebookopslaget er forfattet af Rikke Hauge, der på Facebook ofte markerer sig som en coronaskeptisk stemme.

Og tilsyneladende er hendes ord inspirerende for mange. I hvert fald er opslaget ikke kun delt, kommenteret og liket mere end 1.000 gange. Mange facebookbrugere har også kopieret teksten fra opslaget, og sat det ind på deres egen profil. Derfor er antallet af delinger reelt langt højere.

Nogle brugere skriver, hvor de har teksten fra, mens andre bare har indsat teksten, så det ser ud som om, de selv har forfattet budskaberne i opslaget. 

Opslaget forsvandt fra Rikke Hauges facebookside, umiddelbart inden denne artikel blev publiceret. Men det findes stadig mange andre steder på det sociale medie.

TjekDet har forelagt forskere de centrale påstande i opslaget en for en. Flere af dem er decideret usande, mens andre afvises af forskerne, selvom der i enkelte tilfælde mangler mere viden om de nye vacciner.

 PÅSTAND 1: VACCINEN ER IKKE TESTET PÅ DYR

"Vaccinen ikke er testet på dyr, og derfor ved man ikke, om den har alvorlige bivirkninger, der først viser sig på et langt senere tidspunkt. Det er normal procedure at teste vacciner på dyr, da de værste bivirkninger dermed kan undgås på mennesker," står der i opslaget.

Rikke Hauge påstår i sit facebookopslag, at vaccinen mod ny coronavirus slet ikke er blevet testet på dyr. Men den påstand har TjekDet undersøgt tidligere, og her er konklusionen, at det ganske enkelt ikke er rigtigt.

Professor Ali Salanti, der forsker i vacciner ved Københavns Universitet, fortæller, at vaccineproducenterne har publiceret en lang række muse- og abeforsøg.

Også Thor Theander, der er professor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i vaccineudvikling, siger, at vaccinerne mod covid-19 faktisk er testet på dyr.

“Alle de her vacciner (Pfizer, Moderna og AstraZeneca, red.) har været i aber. Og der har man brugt aber, som faktisk kan få sygdommen, og bevist, at man kan beskytte de aber med de her vacciner. De aber, der fik vaccinen, var bedre beskyttede end dem, som ikke fik den. Så det passer ikke, at der ikke har været dyreforsøg,” siger han.

 PÅSTAND 2: TIDLIGERE VACCINER MOD CORONAVIRUS GJORDE FORSØGSDYR SYGE

"Tidligere vacciner udviklet mod corona virus har i dyreforsøgene vist, at selvom dyrene var raske og dannede antistoffer, blev de meget mere syge end normalt, da de blev udsat for den virus, vaccinen skulle forhindre. Nyresvigt, leverfejl og dødsfald så ud til at være resultatet," står der i opslaget.

I sit opslag skriver Rikke Hauge også, at andre vacciner udviklet mod tidligere coronavira gjorde forsøgsdyrene alvorligt syge og i værste fald slog dem ihjel. 

“Er det ikke sandsynligt, at det samme vil ske med de vacciner, der nu i al hast er blevet godkendt?” spørger hun i sit opslag. 

Men det er ikke sandsynligt, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign og -udvikling ved Københavns Universitet. 

Camilla Foged kan ikke udelukke, at tidligere coronavacciner kan have haft alvorlige konsekvenser for forsøgsdyr, men hun påpeger samtidig, at man ikke behøver at frygte for vaccinernes sikkerhed af den grund.

“Det er menneskeforsøg, der tæller, for det er reaktionen i vores immunsystem, vi kan bruge til noget. Og der viser data, at der ikke er alvorlige bivirkninger,” siger hun.

Camilla Foged understreger, at det vigtigste er, hvordan menneskers immunsystem reagerer under test af vaccinen. Bivirkninger hos mennesker og dyr kan være forskellige, og derfor tester man først sikkerheden af vaccinen i mennesker i små forsøg. Dernæst, når man ved, at sikkerheden er i orden, bliver vaccinen testet i store forsøg med mange mennesker. 

“Man tester det på gnavere og så et større dyr, inden det testes på mennesker, så man kan udelukke meget alvorlige bivirkninger. Men det er først, når det testes på mennesker, at man kan sige noget om sikkerheden,“ siger hun.

DE DANSKE VACCINEAFTALER

Den 27. december blev de første danskere vaccineret mod den nye coronavirus. Det er sket med en vaccine, der er blevet til i samarbejde mellem den amerikanske lægemiddelvirksomhed Pfizer og tyske BioNTech.


Danmark har også lavet aftaler med fem andre selskaber om køb af coronavacciner. I alt er der lavet aftaler om køb af op mod 20 millioner vacciner. Nogle vacciner har dog endnu ikke afsluttet testfaserne, mens andre afventer grønt lys fra myndighederne.


Vaccinerne fordeler sig således:

  • Astra Zeneca: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Sanofi-GSK: ca. 2 mio. vacciner
  • Johnson & Johnson: ca. 5,6 mio vacciner
  • BioNTech/Pfizer: ca. 4,6 mio vacciner
  • CureVac: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Moderna: ca. 1 mio. vacciner

Det er dog usikkert, om man vil gøre brug af alle aftaler. Det bliver der først taget stilling til omkring tidspunktet for markedsføringstilladelse.


Kilde: Lægemiddelstyrelsen og TV2 

 PÅSTAND 3: VACCINEN BESKYTTER IKKE MOD SVÆR SYGDOM

"I testfasen på mennesker har vaccinen vist sig IKKE at beskytte dig mod andet end milde symptomer på SARS-CoV-2. Du kan derfor stadig både få virus og smitte med virus. Det er med andre ord en vaccine, der IKKE beskytter dig eller andre fra at blive smittet, men som kun sikrer, at du undgår de mest milde af symptomerne på SARS-CoV-2 som f.eks. let hoste eller hovedpine," står der i opslaget.

Ifølge Rikke Hauge skulle vaccinen, som der reelt er flere af, ikke beskytte dig mod andet end let hoste og hovedpine.

“Det er med andre ord en vaccine, der IKKE beskytter dig eller andre fra at blive smittet, men som kun sikrer, at du undgår de mest milde af symptomerne,” lyder det i opslaget.

Men vaccinerne kan godt beskytte dig mod andet end let hoste og hovedpine.

“Vaccinen beskytter også mod de svære symptomer. Forskellen mellem kontrolgruppen og den gruppe, der blev vaccineret, var, at langt færre i gruppen, der var vaccineret, fik symptomer på covid-19,” siger Camilla Foged.

Men det er til gengæld rigtigt, at vaccinen som sådan ikke sikrer dig mod at blive smittet. Ifølge Camilla Foged er det en udbredt misforståelse, at vacciner generelt forhindrer mennesker i at blive smittet af det ene eller det andet, man bliver vaccineret imod. 

Man kan nemlig godt blive smittet, men vacciners opgave er at mindske risikoen for, at man bliver bare lidt eller alvorligt syg, forklarer hun.

Camilla Foged kan derfor heller ikke afvise, at man fortsat kan smitte andre, selvom man er vaccineret mod den nye coronavirus. 

“Der er i hvert fald ikke bevis for, at det ikke skulle være tilfældet,” siger hun. Der er nemlig endnu ikke udgivet studier, der hverken be- eller afkræfter det.

 PÅSTAND 4: VACCINEN ÆNDRER VORES DNA

"Det er ikke en konspirationsteori, at vaccinen indeholder eksperimentel teknologi, der potentielt vil ændre menneskets DNA. Du kan finde disse oplysninger på vaccinepakkerne! Da teknologien aldrig er afprøvet i vacciner før, bliver du med andre ord forsøgsperson i et gigantisk menneske-eksperiment," står der i opslaget.

“Det er ikke en konspirationsteori, at vaccinen indeholder eksperimentel teknologi, der potentielt vil ændre menneskets DNA,” skriver Rikke Hauge også i sit facebookopslag.

Men intet tyder på, at coronavaccinerne vil påvirke vores DNA. Det har forskere slået fast over for TjekDet i tidligere faktatjek.

Hvad angår såkaldte mRNA-vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna er det biologisk umuligt, fastslår Ali Salanti.
  
“Pfizer- og Moderna-vaccinerne består af RNA, og vores gener består af DNA. Det er to inkompatible enheder. RNA kan ikke ændre DNA, det kan ikke lade sig gøre,” siger han.

Med fremme i vaccinekapløbet er også et samarbejde mellem medicinalvirksomheden AstraZeneca og Oxford Universitet, men deres vaccine baserer sig ikke på mRNA-teknologi. Faktisk indeholder den slet ikke RNA fra coronavirus, men i stedet forkølelsesvirussen adenovirus fra chimpanser.

Og her bør man ikke frygte, at AstraZeneca/Oxford-vaccinen kan ændre vores DNA, siger forskerne. Der er en teoretisk mulighed, men det er meget usandsynligt, vurderer Thor Theander. 

“De adenovirus, man indgiver, er replikationsdeficiente. Det vil sige, at de ikke kan dele sig. Så risikoen for, at de bygger sig ind i vores arvemateriale og spreder sig, er meget lille,” siger han.

 PÅSTAND 5: KVINDER OG PIGER BLIVER STERILE AF VACCINEN

"Vaccinerne kommer med meget stor sandsynlighed til at gøre piger og kvinder sterile. Der er mange advarsler fra læger om dette, men som sagt, bliver disse stemmer gjort tavse. Af hvem, spørger du måske? Af dem, der har interesse i at promovere vaccinerne og tjene milliarder på dem. Bill Gates og Klaus Schwab er to personer, der er dybt involveret i medicinalindustrien, hvis profetier handler om, at hele verden skal vaccineres, og at verden aldrig bliver den samme igen," står der i opslaget.

Ifølge Rikke Hauge vil vaccinen - uden at nævne hvilken af dem - med stor sandsynlighed gøre kvinder og piger sterile.

Hvad den påstand angår, er det i flere tilfælde stadig relativt sparsomt med information. Men i studierne af Pfizers vaccine, som i de seneste uger er taget i brug i flere lande og i juledagene nu også i Danmark, er der ingen tegn på, at den skulle føre til sterilitet - hverken hos kvinder eller mænd.

Det siger Rune Hartmann, der er professor i immunologi ved Aarhus Universitet, da TjekDet tidligere faktatjekkede den selv samme påstand.

“I Pfizers tilfælde har man testet mange tusinde personer, og der er absolut intet, der indikerer, at de her vacciner skulle være steriliserende,” siger han. 

Han påpeger dog, at det vil kræve en længere tidshorisont, før man videnskabeligt helt kan afvise det.

Over 20 kvinder blev gravide, mens de deltog i Pfizers vaccineforsøg. Graviditeterne fordelte sig endda ligeligt mellem dem, der havde fået vaccinen, og dem, der fik placebo.

Vaccineproducenten Modernas vaccine, som Lægemiddelstyrelsen herhjemme også har lavet aftale om at købe, lader heller ikke til at forårsage sterilitet. Det viser de foreløbige resultater af vaccinens fase 3-studier, der udkom lige inden jul.  

"Jeg har mine kilder på plads"

TjekDet har spurgt Rikke Hauge både telefonisk og på skrift, hvordan hun forholder sig til kritikken af de mange påstande om vacciner, som man kan læse i hendes opslag.

Men hun afviser at forholde sig til spørgsmålene om hendes påstande. Det har derfor ikke været muligt at få svar på, om hun for eksempel har overset de publicerede studier om dyreforsøg, og hvilken dokumentation hun har for at hævde, at vaccinerne gør kvinder sterile, når nu fase 3-studierne fra både Pfizer og Moderna viser det modsatte.

Hun vil kun svare på ét af TjekDets spørgsmål på skrift:

Har du ikke et ansvar overfor dine følgere om at være helt sikker på, at det, du skriver, er rigtigt?

"Jeg har naturligvis et ansvar overfor mine mange følgere, og jeg føler mig overbevist om, at dem, der kender mig og følger mig tæt, er klar over, at jeg ikke poster noget, jeg ikke på forhånd har undersøgt og sat mig ind i," skriver Rikke Hauge.

Resten af svaret indeholder en generel kritik af danske medier, ligesom hun understreger, at hun har sine "kilder på plads" i forhold til påstandene.

Hvilke kilder hun her henviser til, oplyses heller ikke i det skriftlige svar, som hun i øvrigt har lagt på sin facebookside.

Det oprindelige opslag kan TjekDet ikke længere finde på hendes facebookside.

Opdateret 12. aug 2021