Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Intet tyder på, at covid-19-vacciner gør skade på vores DNA

Faktatjek 16. dec 2020  -  3 min læsetid
This describes the image
En længere kritik af mRNA-vacciner, som vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna blandt andet er, deles vidt og bredt i flere facebookopslag. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • De covid-19-vacciner, der er såkaldte mRNA-vacciner, påfører menneskers arvemateriale uoprettelig skade, lyder påstanden i flere enslydende facebookopslag

  • Bag påstanden står angiveligt vaccineskeptikeren Robert F. Kennedy Jr., der er nevø til den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy

  • Men vi behøver ikke frygte, at de førende covid-19-vacciner påvirker vores DNA og tilfører uoprettelig skade, siger forskere

  • Robert F. Kennedy Jr. afviser, at han står bag påstandene i facebookopslagene

“Covid-vaccinen bør undgås for enhver pris.”

Sådan lyder budskabet i en længere tekst med overskriften “Advarsel offentlig meddelelse”. Teksten florerer i stor stil i opslagFacebook i både danske og engelske versioner.

Skal man tro opslagene ret, vil covid-19-vaccinerne påføre uoprettelig skade på de vaccineredes arvemateriale, også kaldet DNA. 

Fælles for de mange opslag er, at advarslen tilsyneladende er en “besked fra Robert F. Kennedy Jr.”, der ud over at være vaccineskeptiker også er nevø til den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy.  

Men skrækscenariet, der opstilles i de mange facebookopslag, er højst usandsynligt. Der er ikke grund til at tro, at mRNA-vaccinerne – eller andre af de forestående covid-19-vacciner – vil føre til nogen form for skade på menneskers DNA, siger forskere til TjekDet.

Robert F. Kennedy Jr. afviser desuden at stå bag påstandene i opslagene.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Advarslen om mRNA-vaccinerne florerer på både dansk og engelsk. På dansk er det et billede med karakteristisk hvid skrift på rød baggrund, mens det på engelsk er et mere klassisk facebookopslag. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Biologisk set umuligt

De mange facebookopslag lægger vægt på, at det er de såkaldte mRNA-vacciner, der vil skade menneskers arvemateriale. 

Vaccinerne udvikles efter forskellige metoder, men nogle af de mere velkendte fra medicinalvirksomhederne Pfizer/BioNTech og Moderna bruger mRNA-teknologi. Virksomhederne er blandt dem, Lægemiddelstyrelsen herhjemme har lavet forhåndsaftale med.

Og lige præcis de to kandidater fra Pfizer og Moderna er længst fremme i studierne af deres vacciner, siger Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet. Derfor er det på solidt grundlag, at han afviser påstanden i facebookopslaget.

“Den teknologi (mRNA, red.) vil ikke kunne gøre, at det, man sprøjter ind, vil blive indfoldet i vores arvemateriale. Det er biologisk set umuligt. Det kan jeg afvise blankt,” siger han.

Samme opfattelse har Ali Salanti, der er professor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i vacciner. Ifølge ham skulle en samlet forskerstand have misforstået helt grundlæggende biologiske mekanismer, hvis der skal være det mindste om påstanden.

“Pfizer- og Moderna-vaccinerne består af RNA, og vores gener består af DNA. Det er to inkompatible enheder. RNA kan ikke ændre DNA, det kan ikke lade sig gøre,” siger Ali Salanti.

De danske vaccineaftaler

Danmark har lavet aftale om forhåndsindkøb af vacciner hos seks producenter. De tre kandidater, der lige nu er længst fremme, er vaccinerne fra AstraZeneca/Oxford, Pfizer/BioNTech og Moderna.

 

De to sidstnævnte adskiller sig fra den første ved at være mRNA-vacciner. Det betyder kort sagt, at de indeholder en kopi af arvematerialet for coronavirus.

 

Vaccinen fra AstraZeneca, som er udviklet i samarbejde med Oxford University, indeholder til gengæld ikke arvemateriale, RNA, fra coronavirus. Den indeholder i stedet forkølelsesvirussen adenovirus, som kommer fra chimpanser.  

 

De tre andre vaccinekandidater, som Danmark har lavet forhåndsaftaler med, er fremstillet af Johnson & Johnson, Sanofi-GSK og CureVac.

 

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Dagens Medicin og forskerne i denne artikel

Hvad med Oxford-vaccinen?

I facebookopslaget nævnes udelukkende mRNA-vacciner, men ikke alle vacciner er fremstillet på mRNA-teknologi, som det er tilfældet med Pfizer og Modernas kandidater.  

Vaccinen fra medicinalvirksomheden AstraZeneca – også kaldet Oxford-vaccinen – indeholder eksempelvis slet ikke RNA fra coronavirus. Den indeholder i stedet forkølelsesvirussen adenovirus fra chimpanser.

Oxford-vaccinen har Lægemiddelstyrelsen også lavet en forhåndsaftale med, men her er heller ikke noget at være bange for. Det vurderer professor i immunologi ved Aarhus Universitet Rune Hartmann.   

“Hvis vi holder os til de fire vacciner (Johnson & Johnson er den fjerde, red.), der tales meget om, så kan de ikke forårsage skade på vores DNA – end ikke ved et uheld," siger han.

Thor Theander, der er professor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i vaccineudvikling, er ikke lige så skråsikker. Han siger, at der er meget lille risiko for, at Oxford-vaccinen kan påvirke vores arvemateriale. Det kan bare ikke udelukkes fuldstændig.    
 
“De adenovirus, man indgiver, er replikationsdeficiente. Det vil sige, at de ikke kan dele sig. Så risikoen for, at de bygger sig ind i vores arvemateriale og spreder sig, er nok ret lille. Men der kan være en risiko,” siger Thor Theander.

Kennedy Jr. står ikke bag

Som nævnt tilskrives Robert F. Kennedy Jr. påstandene i de mange opslag. Men over for det amerikanske faktatjekmedie Snopes afviser han at have noget som helst at gøre med ordlyden i facebookopslaget.

"Jeg har aldrig fremsat de påstande (i facebookopslaget, red.), og jeg tror ikke, at de er faktuelt korrekte," siger han til Snopes.

Han tilføjer, at han har forsøgt at få påstandene fjernet fra forskellige internetsider, der har bragt det i hans navn. Derfor er han glad for at få muligheden for at afkræfte sin indblanding officielt, siger han. 

Det har ikke været muligt at finde ud af, hvem der først har bragt det opdigtede citat, eller hvem der har oversat det fra engelsk til dansk.

Til gengæld er det ikke overraskende, at lige præcis Robert F. Kennedy Jr. bruges i forbindelse med en vaccineskeptisk påstand. 

Tidligere har TjekDet faktatjekket fejlagtige påstande om vacciner, som han var med til at viderebringe. Han har også medvirket i en populær video med to tyske læger, der kalder coronapandemien et planlagt svindelnummer.

Opdateret 8. jan 2021