Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hjemmeside kalder sig corona-information.dk, men er et katalog af konspirationsteorier

Faktatjek 9. okt 2020  -  5 min læsetid
Tjekdet
Siden januar 2020 er det blevet foretaget mere end 12 millioner test for ny coronavirus i Danmark ved hjælp af PCR-testen. En lang række brugere på sociale medier påstår, at testen slet ikke virker, men Statens Serum Institut har stadig fuld tillid til testen. I alt er mere end 4,1 million personer testet for ny coronavirus i Danmark ved hjælp af PCR-testen siden januar sidste år. Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • Coronapandemien er det pure opspind og en del af et omfattende svindelnummer, som en verdenselite tjener svimlende med penge på

  • Det er fællesnævneren i flere historier på hjemmesiden corona-information.dk, der mener at kunne fremlægge beviser for bedraget

  • Men de såkaldte beviser er i virkeligheden velkendte konspirationsteorier, der kan pilles fra hinanden en efter en, viser faktatjek

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Efter coronapandemiens udbrud er teorier om alt fra mundbind og vacciner til internationale sammensværgelser efterhånden blevet en del af den offentlige debat.

Og nu synes flere af påstandene at være samlet på hjemmesiden corona-information.dk, som måske nok klinger officielt, men som danske sundhedsmyndigheder intet har med at gøre.

På hjemmesiden fremlægges både tekst, billeder og videoer, som på den ene eller anden måde forsøger at betvivle det officielle billede af pandemien. Den overordnede pointe lader til at være, at virussen slet ikke findes, og at pandemien i stedet er en nøje tilrettelagt plan udtænkt af en verdenselite, som tjener styrtende på det angivelige svindelnummer.

Men flere af informationerne på corona-information.dk er vildledende eller decideret forkerte, viser TjekDets gennemgang af siden.

Virussen er et svindelnummer

“Historien om covid-19 har intet videnskabeligt grundlag. Det er ganske enkelt løgn.”

Sådan siger den tyske læge Heiko Schöning i en Youtube-video, som er indlejret på corona-information.dk. Ifølge hjemmesiden beviser videoen, som er vist knap 40.000 gange på Youtube, at coronapandemien er et stort planlagt svindelnummer.

I videoen er Heiko Schöning flankeret af en anden tysk læge ved navn Bodo Schiffmann og den amerikanske aktivist Robert F. Kennedy Jr., som efterhånden er et velkendt ansigt i coronaskeptiske kredse.

De to læger er repræsentanter for den tyske gruppe ‘Ärzte für Aufklärung’ - eller ‘Læger for Oplysning’ på dansk - som ifølge gruppens hjemmeside støttes åbent af omkring 2.000 personer, herunder mange læger.

Gruppen kæmper efter eget udsagn for gennemsigtighed i medicinske og sociale spørgsmål og er altså stærkt skeptisk over for coronapandemien og ikke mindst myndighedernes håndtering af den.

Men det passer ikke, at eksistensen af SARS-CoV-2-virussen, der forårsager sygdommen covid-19, intet videnskabeligt grundlag har.

“Virus er kortlagt. Det vil sige, at vi ved nøjagtigt, hvordan arvematerialet i den her virus ser ud, og at de ligner andre eksisterende coronavirus. Så den findes,” siger Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi ved Københavns Universitet.

Han og Christian Wejse, der er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed ved Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, gennemgår i denne artikel de klare beviser på, at SARS-CoV-2 eksisterer.

Artiklen fortsætter under billedet 

Tjekdet
Allan Randrup Thomsen er professor i virologi ved Københavns Universitet. Foto: Foto: Københavns Universitet

Der blev solgt coronatests allerede i 2017

Officielt blev covid-19 opdaget i Kina i slutningen af 2019, men allerede i 2017 og 2018 blev der købt og solgt millioner af covid-19-testsæt verden over, lyder det på corona-information.dk.

Dokumentationen findes tilsyneladende i et billede fra Verdenstoldorganisationens (WCO) database, WITS. Ifølge billedet eksporterede flere lande covid-19-testudstyr allerede i 2017.

Men der blev hverken købt eller solgt udstyr specifikt til at behandle covid-19 i 2017 eller 2018.  

I stedet er forklaringen, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdenstoldorganisationen i april ændrede produktbeskrivelserne i deres database på en masse medicinsk udstyr, der er velegnet til at behandle covid-19. Det skulle gøre det nemmere for brugere af databasen at finde frem til de rigtige produkter midt i pandemien.

Men ændringerne slog også igennem på produkterne i tidligere år i databasen, så det så ud som om, at der allerede i 2017 blev handlet med covid-19-testudstyr. 

Det satte gang i spekulationerne. Og i september ændrede Verdensbanken, der også er involveret i WITS-databasen, derfor beskrivelserne af testudstyret til noget mere generelt. 

en særskilt side i databasen er det dog stadig muligt at se, hvilke generelle produkter i databasen der relaterer sig til covid-19 her og nu.

Vi faktatjekker sagen i dybden i artiklen, du finder ved at klikke her.

Bruger kritisabel Youtube-dokumentar 

For mange coronaskeptikere er Youtube-dokumentarfilmen Plandemic et af de mest omfattende beviser på det bedrag, pandemien angiveligt er. 

Både filmen og dens bærende kilde, den amerikanske virolog Judy Mikovits, nævnes på corona-information.dk som dokumentation for, at pandemien er en forbrydelse.

Men der er flere problemer ved de mange påstande, Judy Mikovits fremsætter i filmen.

Hun påstår blandt andet, at virussen ikke er opstået naturligt, og at malariamedicinen hydroxyklorokin er effektiv til at behandle covid-19.

Og så mener hun, det kan gøre folk syge at bære mundbind, fordi det aktiverer virussen, der allerede er i kroppen. Men den påstand kalder professor i immunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen for noget 'pladder'.

"Hvis man er smittet, er man smittet, og man kan ikke blive mere eller mindre smittet. Det kan være mere eller mindre alvorligt, men det skyldes ikke mundbind. Jeg vil nærmest æde min hat på, at det tager lige lang tid at komme sig over influenza eller covid-19 med eller uden mundbind."

I videoen bliver Judy Mikovits fremhævet som tidligere forsker ved blandt andet The Wittermore Peterson Institute i Nevada, som hun ifølge eget udsagn blev fyret fra, fordi hun gjorde en opdagelse, som rystede forskningsmiljøet.

Men fyringen skyldes i virkeligheden en uheldig sag, hvor hun i 2009 påstod at have opdaget årsagen til sygdommen kronisk træthedssyndrom. Men hendes resultater kunne ikke genskabes af andre forskere, og hun blev derfor fyret og desuden meldt til politiet i 2011 for at stjæle fra laboratoriet. 

Siden da har Judy Mikovits ikke udgivet en eneste forskningsartikel. Til gengæld har hun markeret sig som både vaccine- og coronaskeptiker. 

Plandemic blev lagt på nettet i maj, og i sidste måned kom så en opfølger, Plandemic 2. Vi faktatjekker Plandemic her og Plandemic 2 her.

Bill Gates slipper ikke

Særligt én person har været skydeskive for coronaskeptiske teorier. Det er Microsoft-medstifter Bill Gates.  

Han slipper heller ikke for at blive nævnt på corona-information.dk, selvom det ikke fremgår helt tydeligt af siden, hvad han egentlig skulle gøre sig skyldig i. Men tilsyneladende er der noget uldent ved hans ageren i forbindelse med coronavirussen.

Blandt andet nævner siden multimilliardærens evigt kritiserede vaccinationsprogram og hans involvering i begivenheden Event 201, som var en pandemiøvelse for regeringsrepræsentanter og sundhedsforskere i New York i 2019.

Tidligere har det været påstået i coronaskeptiske kredse, at Event 201 skulle bevise, at Bill Gates kendte til pandemien allerede inden dens udbrud. Den teori udspringer blandt andet af en TED-talk fra 2015, hvor Bill Gates siger, at en af de største trusler mod menneskeheden er en smitsom virus.

Men Event 201 beviser ikke, at Bill Gates allerede dengang vidste, at en virus rent faktisk ville bryde ud kort efter.

Formålet med Event 201 var nemlig alene at skabe en fiktiv simulation af et muligt globalt virusudbrud.  

Det skulle sikre sundhedsmyndigheder og regeringer verden over bedre mulighed for at forberede sig i tilfælde af et faktisk virusudbrud. Der var altså tale om en slags øvelse, ikke en forudsigelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Microsoft-medstifter Bill Gates er hovedperson i mange konspirationsteorier om covid-19. Blandt andet har det været påstået, at han allerede vidste, at en pandemi ville forekomme, inden virussen brød ud. Foto: Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix

Den fiktive coronavirus, der blev simuleret ved Event 201, adskiller sig desuden også fra den coronavirus, verden ligger under for netop nu.

Og heller ikke den berygtede TED-talk fra 2015 dokumenterer, at Bill Gates skulle have haft kendskab til coronapandemien, før den brød ud. På intet tidspunkt nævnes en coronavirus eller nærmere specifikt SARS-CoV-2, som forårsager sygdommen covid-19.

TjekDet har tidligere faktatjekket eksempler på sejlivede påstande om Bill Gates, herunder om hans vaccineprogram og Event 201. Dem kan du læse her.

Redaktionen har flere gange forsøgt at kontakte personen, der står som ejer af domænet corona-information.dk. Men han er ikke vendt tilbage.

Opdateret 14. dec 2020