Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Mere Bill Gates og vaccine: Ny corona-dokumentar sender igen konspirationsteorier i omløb

Faktatjek 14. sep 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Microsoft-stifter Bill Gates bliver i ny pseudo-dokumentar igen hængt ud som arkitekt bag coronapandemien. Foto: Skærmbillede fra Plandemic 2
  • Den coronaskeptiske dokumentar Plandemic 2 hitter på sociale medier

  • Men ligesom sin forgænger Plandemic indeholder den en række usandheder og udokumenterede påstande om covid-19

  • Også denne gang forsøger sociale medier at hindre spredningen af videoen

Nu ligger efterfølgeren til den populære pseudo-dokumentar Plandemic online. Og ligesom sin forgænger indeholder Plandemic 2 udokumenterede påstande om især coronavirus, vacciner og Microsoft-stifter Bill Gates.

Den første video Plandemic: Den hemmelige dagsorden bag covid-19 storhittede på sociale medier tilbage i maj og blev alene på Youtube set mere end 7 millioner gange, før Google pillede den af platformen.

Også Facebook og Twitter forsøgte at holde videoen væk, blandt andet fordi en tidligere forsker i videoen hævder, at man kan blive syg af at bære mundbind. 

Facebook er så småt gået i gang med at fjerne Plandemic 2 fra sin platform. Brugere kan ikke dele linket til videoen, hvilket de nu omgår ved i stedet at dele et billede, hvor linket er skrevet på billede.

Andre henviser til Youtube, hvor dokumentaren stadig kan ses.

Med hvad er det egentlig for nogle påstande, der har ført til, at Facebook har begrænset dokumentarens spredning? TjekDet har samlet og faktatjekket videoens centrale påstande. 

Artiklen fortsætter under billedet

Plandemic 2 ligger frit tilgængelig i sin fulde udgave. Men facebookbrugere kan ikke få lov at dele links til den.


Erstatning ikke udelukket

Angiveligt skulle det ifølge videoen være umuligt at få erstatning, hvis en mulig coronavaccine giver bivirkninger: 

“Folk er nødt til at forstå, at hvis du tager imod en covid-19-vaccine, så står du fuldstændig alene. Hvis du bliver permanent skadet, hvis du mister dit job, hvis dine sundhedsudgifter stiger helt vildt - ærgerligt,” hævder Mary Holland, der er leder af den vaccineskeptiske organisation Children’s Health Defense.

Ideen er, at en coronavaccine vil høre under den amerikanske PREP Act-erklæring, som i et vist omfang fritager den, der har udviklet vaccinen fra at betale erstatning under en pandemi. 

Men amerikanere har faktisk mulighed for at få erstatning gennem det statslige erstatningsprogram CCIP, hvis de får skader af vacciner, skriver det amerikanske faktatjek medie FactCheck.org

Artiklen fortsætter under billedet


 

Facebookbrugere har problemer med at dele linket til videoen. I stedet er de gået over til at sætte linket i et billede og dele det. På den måde snyder de Facebook. (Skærmbillede)


Også herhjemme findes mulighed for, at danskere kan blive kompenseret for mulige bivirkninger ved en covid-19 vaccine. 

“Efter den nuværende lovgivning kan der tilkendes godtgørelse og erstatning for en lægemiddelskade, der er opstået som følge af en bivirkning til et lægemiddel, for eksempel en vaccine,” siger kommunikationschef i Patienterstatningen, Charlotte Wamberg Rasmussen.

Det kræver dog, at bivirkningerne er alvorlige og sjældne. Desuden skal Patienterstatningen vurdere, at der skal være en sammenhæng mellem vaccinen og de bivirkninger, borgere oplever.

Ny video, gamle vildledende påstande

Andre påstande i Plandemic 2 er gamle kendinge, som TjekDet tidligere har faktatjekket.

I videoen gentages blandt andet påstanden fra den første Plandemic-video om, at coronavirussen er menneskeskabt. En amerikansk læge og forfatter Meryl Nass fortæller:

“Selv i pandemiens begyndelse troede jeg ikke på, at coronavirussen var opstået naturligt fra flagermus. Jeg følte mig ganske overbevist om, at det her var en laboratorieskabt organisme,” siger hun.

Samme påstand er blevet fremført en række gange, men der foreligger fortsat ikke dokumentation for, at coronavirussen er skabt eller manipuleret af mennesker. 

TjekDet har tidligere undersøgt påstande om, at to studier skulle bevise, at coronavirussen var skabt i et laboratorie. Men folkene bag den opsigtsvækkende påstand formåede ikke at gengive studierne korrekt. 

Nikolai Petrovsky, der var manden bag et af de to studier, afviste i en mail til TjekDet, at hans studie konkluderede, at coronavirussen skulle være skabt i et laboratorie.

"Nej, jeg har aldrig sagt, at virussen er lavet i et laboratorie. Jeg har bare sagt, at det er en mulighed, der endnu ikke er udelukket."

Skyder mod Bill Gates

Ifølge Plandemic 2 er coronavirussen ikke blot menneskeskabt. Den er nøje tilrettelagt, så filantrop og Microsoftstifteren Bill Gates kan tjene styrtende med penge på en coronavaccine. 

Videoen forsøger at give det indtryk, at pandemien blev planlagt på det omdiskuterede Event 201 i oktober 2019, hvor sundhedsmyndigheder fra en række lande deltog i et stort møde. Bill Gates' fond var blandt medarrangørerne.

TjekDet fandt dog ikke dokumentation for, at coronapandemien blev planlagt på Event 201. I stedet gik mødet ud på at lave en fiktiv simulation af en mulig pandemi for at være bedre forberedt, når en sygdom måtte bryde ud. 

Den fiktive coronavirus, der blev brugt til mødet, er også helt anderledes defineret end SARS-CoV-2. Og da der tidligere har været epidemier med andre coronavirusser, er det ikke overraskende, at man forbereder sig på en mere:

"Luftvejsvirusser som coronavirus, SARS og MERS er gode eksempler at bruge i en øvelse som Event 201 på grund af dens evne til at sprede sig," siger David Harmer, der er professor i global sundhed og medicin ved Boston University til det amerikanske faktatjekmedie FactCheck.org.

Vaccineret med mikrochips?

Desuden vil Bill Gates ifølge videoen udnytte coronapandemien til at indsætte mikrochips i befolkningen gennem vacciner og på den måde kunne holde øje med alle. 

Metoden skulle være en Quantum-Dot Tattoos-teknologi, som er en slags vaccinemærker. Men det er tidligere slået fast, at kobling mellem Quantum-Dot Tattoos og Bill Gates er helt misforstået.

For det er slet ikke muligt at overvåge folk gennem den teknologi, siger en af forskerne bag.

"De her certifikater blev udviklet for at holde styr på folks vaccinationer, og de giver ikke nogen som helst mulighed for at spore folks bevægelser," siger Kevin McHugh til FactCheck.org.

Endelig påstår Plandemic 2 også, at Bill Gates’ fond skulle have brugt en gruppe indiske piger som forsøgsdyr i forbindelse med en HPV-vaccine, hvilket resulterede i syv pigers død. 

I 2009 blev 20.000 indiske piger HPV-vaccineret, men året efter udbrød bekymring for vaccinen, og lokale organisationer udpegede syv dødsfald som relateret til vaccinen.

Men pigernes død var højst sandsynligt ikke relateret til vaccinerne, konkluderede en undersøgelseskommission dengang. Årsagen til de syv dødsfald kunne dog ikke fastslås med sikkerhed. 

Påstandene er ligeledes blevet gennemgået af flere udenlandske faktatjekmedier.

Opdateret 3. feb 2021