Coronaen er ikke den eneste bekymrende virus
Mens der over snart hele verden kæmpes en indædt kamp med politiske og sundhedsmæssige indsatser mod en ukendt og uforudsigelig fjende som coronapandemien, så er en helt anden type alvorligt virusangreb i gang rettet mod vores fælles informationsmiljø og vores sikkerhed på internettet.
En såkaldt infodemi er i massivt udbrud parallelt med pandemien. Det handler ikke om en helbredstrussel, men om en trussel mod vores samfundsstabilitet og vores tro på myndigheder og medier. Her nytter håndsprit og hyppig vask af hænder ikke. Kun sund fornuft og særdeles kritisk sans samt en hel enorm indsats fra techgiganterne og faktatjekkere over hele verden for at rydde op i et tiltagende kaos.
Infodemien består af alt fra opslag om magiske kure til falske hjemmesider produceret med henblik på at lokke personlige data ud af folk, der i en frygtsituation søger information om covid-19-virussen. Det handler om misbrug af officielle institutioners webadresser som for eksempel Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og reklamer for falske lægemidler og for den eftertragtede håndsprit, som aldrig leveres, og om avancerede konspirationsteorier om hemmeligholdte udslip fra kemiske laboratorier, udspekulerede planer i medicinalindustrien for at tjene penge på en ny vaccine og meget mere.
Facebook, Google og Twitter siger, at de arbejder sammen med WHO og tredjeparts-faktatjekkere som blandt andet www.tjekdet.dk om at fjerne misinformation om coronavirus så hurtigt som muligt, når det opdages på nettet, men det synes lige nu at være en særdeles krævende indsats. For svindlerne og de, der gerne vil plante en social angst og uro og frembringe kaos, arbejder meget hurtigere.
Faktisk har svindlere ligefrem haft den frækhed at give sig ud for at være WHO, så Verdenssundhedsorganisationen har måttet lægge en advarsel ud på organisationens hjemmeside om ikke at reagere, hvis folk bliver kontaktet på vegne af WHO og bliver bedt om at opgive brugernavn og password, om at åbne vedhæftede filer, betale for konferencedeltagelse eller sende økonomiske bidrag. Der er kun et sted at stole på, skriver WHO, og det er www.who.int og afsenderadresser med det udseende. WHO advarer mod falske sider, der for eksempel meget smart bruger endelserne: who.com, who.org eller who-safety.org.
Falske corona-domæner
Coronavirussen er naturligvis en kæmpe nyhedshistorie, og vi søger alle sammen så meget viden og så mange opdateringer rundtomkring på nettet, som aldrig set før på et enkelt sygdomsord. Siden januar 2020 er der, baseret på Check Point Threat Intelligence, registreret over 4.000 coronavirus-relaterede domæner globalt. Ud af disse hjemmesider anses mindst tre procent for at være direkte skadelige, og yderligere fem procent er mistænkelige. Coronavirus-relaterede domæner er 50 procent mere tilbøjelige til at være skadelig end andre domæner registreret i samme periode.
Mange af disse domæner vil sandsynligvis blive brugt til phishing-forsøg. Nogle af disse forsøg på at lokke ofrene over til svindlernes hjemmesider tilbyder gode råd og kure om virussen. Andre hævder at sælge ansigtsmasker, vacciner eller hjemmetests, der kan vise, om man har fået virussen eller ej. En meget udbredt og målrettet coronavirus-phishingkampagne blev for nylig opdaget i Italien, og den var rettet mod over 10 procent af alle organisationer i Italien. Mailen til organisationerne indeholdt en besked, underskrevet med et påstået navn på WHO’s ledende overlæge ansat i den italienske afdeling, om at åbne den vedhæftede fil for at modtage vigtige informationer om coronavirussen. Når filen blev åbnet, viste den sig at indeholde en i dataverdenen kendt såkaldt trojansk hest, som installeret på de pågældende organisationers computere ville kunne suge alle mulige informationer til sig om blandt andet bankoplysninger, konti m.v.
Opfindsomheden, når det gælder digitale fælder, er tilsyneladende uendelig, og det er langtfra kun Italien, der er udsat for grupper af kriminelle, som udnytter folks naturlige trang til at søge oplysninger, mirakelkure og tryghed ved at tro på de ofte meget snedigt udtænkte veje til at plante en digital virus på computerne eller sælge en vare, der slet ikke findes, eller som aldrig når frem.
De magiske kure
I disse tider, mens vi venter på en vaccine mod covid-19, vil vi jo alle sammen gerne finde midlertidige mirakelkure, og dem findes der uendelige mængder af på nettet. Nogle af de mere uskyldige opfordrer blot folk til at tage vitaminer og spise en afbalanceret kost for at styrke deres immunsystem, andre tilbyder løfter om corona-immunitet eller helbredelse, hvis man indtager forskellige kombinationer af pulvere og drikker noget, der minder om blegemiddel, holder vejret så længe som muligt i flere omgange, drikker en tår vand hvert 15. minut eller spiser masser af hvidløg. WHO har på Instagram lavet en lille demonstration af disse falske råd og sandheden om deres virkning:
I den mere humoristiske ende af det med de gode råd kan man finde en video med sangerinden Gloria Gaynor, der illustrerer den korrekte form for håndvask i disse tider til lyden af "I Will Survive". Den har nu rundet over ni millioner visninger.
@gloriagaynor It only takes :20 seconds to "SURVIVE!"👏💕🎶 ##iWillSurviveChallenge ##fyp ##coronavirus ##handwashing
♬ I Will Survive - Gloria Gaynor
Konspirationerne
Med til corona-infodemien hører alle konspirationsteorierne. Det er endnu ikke dokumenteret, om de russiske troldefabrikker, med ekspertise i indblanding i andre staters valghandlinger og kritiske situationer, er taget på overarbejde under corona-pandemien eller venter på at slå til, indtil Europa og USA har nået panikstadiet og højdepunktet af pandemiens udbredelse.
I længere tid har der figureret en konspirationsteori på nettet om, at coronavirus i virkeligheden ikke stammede fra et kinesisk madmarked i Hubei-provinsen, men fra et hemmeligt kemisk laboratorium samme sted. Så var der teorier om, at Bill Gates, Microsofts medstifter, der nu driver en filantropisk organisation, stod bag spredningen af virus sammen med medicinalproducenterne for at tjene penge på en ny vaccine. I private facebookgrupper med over 100.000 medlemmer spredes konspirationsteorier om, at coronavirus er en opfindelse fra den farmaceutiske industri, der har til formål at sælge offentligheden dyre lægemidler og flere vacciner.
I Taiwan har konspirationen på nettet givet anledning til bekymring for, at Kina kan bruge krisen til at underminere regeringen på den selvstyrende ø. Der har været teorier om, at Taiwan har skjult et stort antal corona virus infektioner. Et skærmbillede fra en tv-nyhedsudsendelse blev manipuleret til, at præsident Tsai Ing-wen havde pådraget sig sygdommen og var i karantæne. Rygterne kører nu om, at Iran skjuler det reelle antal virus-døde og laver hemmelige massegrave for at skjule, at der ikke er styr på virusudbruddets omfang. Påstanden skulle kunne dokumenteres med satellitbilleder.
I den mere underholdende ende af konspirationer kørte der i nogle dage på de sociale platforme en meget opløftet teori om, at boble-plastikken til emballage var lavet i Kina og derfor indeholdt en farlig luft med virus, når man trykkede på boblerne. Det kom der tusindvis af kommentarer ud af blandt andet på Twitter.
Andre konspirationsteorier går ud på, at en episode af The Simpson forudsagde coronavirus-udbruddet allerede i 1993. Opslaget om det er blevet delt over 18.000 gange på Facebook og over 5.000 gange på Twitter. De fleste har delt det med megen humoristisk sans, mens andre mener, det er et led i en mediestyret konspiration.
De sociale platformes indsats
Facebook, YouTube og Twitter siger alle, at de gør en særlig indsats for at hjælpe folk hen til pålidelige kilder til oplysning om corona-virussen, og at man samarbejder direkte med WHO og officielle myndigheder for at standse spredning af misinformation, undertrykke besynderlige mirakelkure og fjerne falske hjemmesider og digitale fælder. Facebooks stifter og ejer, Mark Zuckerberg, er så denne gang gået et skridt længere end at rydde op på egen platform. Han skrev fredag i et opslag på egen Facebook profil:
"Mange har fortalt os, at de gerne vil hjælpe med at bekæmpe coronavirus, men ved ikke hvordan, så vi har samarbejdet med FN og Verdenssundhedsorganisationen om at starte en COVID-19 Solidarity Response Fund, hvor alle kan give en donation. Facebook matcher op til 10 millioner dollar i donationer, og 100 procent af midlerne vil direkte støtte arbejdet med at forebygge, opdage og reagere på udbruddet verden over."
Facebook har indgået et partnerskab med WHO, som blandt andet også medfører en hjemmeside med anerkendte råd fra WHO om coronasmitten.
Der er også udviklet en særlig facebookside med gode råd til små virksomheder om håndtering af coronasmitten.
Her er andre initiativer fra de sociale platforme:
For at hjælpe folk med at få relevante og opdaterede ressourcer vil Instagram begynde at vise flere oplysninger fra WHO og lokale sundhedsministerier øverst i Instagrams feed.
Instagram vil ikke længere tillade folk at søge på covid-19-relaterede opslag på Instagram, medmindre de blev udviklet i samarbejde med en anerkendt sundhedsorganisation.
Ud over disse initiativer har Facebook disse initiativer:
• Faktatjekpartnere får tvivlsomme opslag til gennemsyn
• Blokering og begrænsning af hashtags, der bruges til at sprede misinformation
• Forbud mod, at annoncer udnytter situationen.
Både Apple og Google er begyndt at standse godkendelsen af nye apps relateret til coronavirus, som ikke er relateret til anerkendte sundhedsorganisationer eller regeringen. Google er på samme måde i gang med at styre sine søgealgoritmer på coronavirus, så anerkendte myndigheder får første prioritet.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet