Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

TjekDet indgår samarbejde med Facebook om at bekæmpe desinformation

Indsigt 26. sep 2018  -  3 min læsetid
Tjekdet

Facebook indgår nu i et samarbejde med TjekDet om at bekæmpe manipulerende indhold og falske nyheder, der spredt via den populære platform kan infiltrere den offentlige debat forud for det kommende folketingsvalg og valget til Europa-Parlamentet.

Samarbejdet med TjekDet er et led i Facebooks globale indsats mod desinformation, hvor den sociale medieplatform i forvejen har indgået partnerskab med 25 uafhængige faktatjekkere i 14 andre lande end Danmark.

I en pressemeddelelse skriver Facebook, at virksomheden ser behov for at samarbejde med uafhængige faktatjekmedier, da bevidst undergravende falske nyheder er et demokratisk problem, det er nødvendigt at angribe fra flere sider.

"Falske nyheder er et problem, fordi de fordrejer beslutningsgrundlaget og underminerer demokratiet, men det er også et komplekst problem, som ikke kan løses med et enkelt greb. Vi ønsker at bekæmpe misinformation, men vi vil ikke være dem, der afgør, hvad der er sandt og falsk. Der, hvor vi kan hjælpe, er ved at give folk viden om det, de ser, så de derfra selv kan vurdere, hvad de skal læse, dele og stole på", siger Peter Münster, kommunikationschef hos Facebook i Norden.

Samarbejdet vil blandt andet betyde, at historier, som TjekDet har vurderet til at være bevidst falske og manipulerende ikke vil kunne nyde samme rækkevidde på Facebook som andet indhold. Desuden vil relevante faktatjek-artikler fra TjekDet blive foreslået til brugeren, hvis man forsøger at dele et opslag på Facebook, der vurderes til at indeholde falske informationer.

LÆS OGSÅ: Derfor indgår TjekDet samarbejde med Facebook

Ifølge TjekDets chefredaktør, Lisbeth Knudsen, er samarbejdet med Facebook om at bekæmpe desinformation oplagt for TjekDet.

"Vi ser det som en naturlig opgave for os i forlængelse af arbejdet med vores faktatjek-site at bidrage til, at fabrikerede påstande og falske historier ikke kommer til at undergrave en af demokratiets bærende funktioner, som handler om frie valg på et oplyst grundlag. Vi skal ikke være overdommere på politiske synspunkter og holdninger, men vi har i Facebook-samarbejdet den helt regulære, journalistiske opgave at tjekke manipulerende indhold og bevidst vildledende påstande, som måtte blive delt på Facebook," siger Lisbeth Knudsen.

Ud over det internationale samarbejde med faktatjekkere i en række lande har Facebook selv indledt en kamp mod falske profiler på det sociale medie, hvor de før har lukket brugerkonti, der har spredt misinformation via Facebook.


- Facebook benytter sig af en lang række signaler, herunder input fra brugerne, til at opdage indhold, der kan være en falsk nyhed.

- TjekDet vil derefter kunne efterprøve indholdet og angive, hvor sandfærdigt indholdet er.

- Historier, som vurderes som decideret falske og vildledende nyheder, vil opleve en generel reduktion i rækkevidde. Sider, der deler falske nyheder gentagne gange, kan få frataget muligheden for at annoncere og for at tjene penge på deres indhold.

- Relevante artikler fra TjekDet om den falske nyhed vil blive foreslået under den originale historie.

- Brugere og sideadministratorer vil også få en notifikation, hvis de er på vej til at dele en historie, der er vurderet til at være decideret falsk.

- TjekDet kan skrive artikler om de falske nyheder. Facebook vil vise de artikler i newsfeedet i forlængelse af den falske nyhed, så brugerne har den viden til rådighed.

LÆS OGSÅ: Derfor indgår TjekDet samarbejde med Facebook

LÆS OGSÅ: Rusland har gjort Vestens frihed til sit våben

LÆS OGSÅ: Eksperternes dom: Der er intet alternativ til Facebook - endnu

LÆS OGSÅ: Bots fylder i den danske Rusland-debat på Twitter

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023