Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Misforståelser af studie om coronatest deles ivrigt: Tester 97% positive uden at være smittet?

Faktatjek 21. dec 2020  -  3 min læsetid
Tjekdet
Facebookopslag hævder, at coronatesten med navnet PCR er ubrugelig. Angiveligt tester den i 97 procent af tilfældene falsk positiv. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
  • Opslag på sociale medier i massevis hævder, at positive coronatests i næsten alle tilfælde i virkeligheden er negative

  • Men påstanden er forkert, siger forskere

  • Misforståelsen lader til at stamme fra en portugisisk domstols fejltolkning af et fransk studie

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Stimer af brugere af sociale medier forsøger at udbrede påstande om, at coronatests er ubrugelige. 

I Danmark bliver langt de fleste testet for coronavirus med den såkaldte PCR-test. Netop den type test skulle ifølge opslag på Facebook være så usikker, at den er så godt som uanvendelig til formålet.

Hele 97 procent af dem, der tester positiv for corona, skulle nemlig være falsk positive. Det vil sige, at PCR-testen viser positiv, mens der ikke er skyggen af virus i kroppen.

Men forskere med indgående kendskab til coronatests afviser påstandene om, at næsten alle tester falsk positive med PCR-testen. Tværtimod er PCR-testen tæt på at være fuldkommen nøjagtig, siger Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter under facebookopslagene


Går igen i dom fra Portugal

Helt nøjagtigt hvor påstanden stammer fra, er ikke til at sige. Men den har stærke ligheder med en udbredt misforståelse af et fransk studie.

I det har forskere i et laboratorie forsøgt at dyrke coronavirus fra positive PCR-tests. Det foregår ved at tilsætte virus til raske cellekulturer for at se, om virussen er i stand til at smitte cellerne.

 
Men det franske studie siger ikke noget om, hvor god PCR-testen er til at påvise ny coronavirus, lyder det fra Bernard La Scola, der er professor i infektionssygdomme ved Aix-Marseille Universitet og en af forfatterne bag studiet. 

TjekDet har spurgt ham, om hans studie viser, at 97 procent af de positive resultater af PCR er falske. Til det svarer han i en mail:

“Nej, selvfølgelig ikke. PCR-positive tests er ikke falsk positive i 97 procent af tilfældene.”

TjekDet var i kontakt med Bernard La Scola i november, da hans studie blev refereret forkert i en portugisisk domstolsafgørelse.

Samme misforståelse af afgørelsen i Portugal går igen i en række af de opslag, der spreder usandheder om PCR-testen.

“Vores undersøgelse konkluderer ikke noget om PCR-testenes pålidelighed,” skriver Bernard La Scola i en mail til TjekDet. 

Dommen har derfor også vakt opsigt. Endda har det øverste retsråd i Portugal kastet et blik på den, og når frem til, at dommen kan kritiseres. Dog vil rådet ikke disciplinere dommeren bag misforståelsen af Bernard La Scolas studie.

Sådan virker PCR-testen

Når en PCR-maskine skal undersøge en prøve for virus, kører den et antal runder - teknisk kaldet cyklusser. Hvis der er virus i prøven, fordobles virusmaterialet for hver cyklus, maskinen kører. Er der meget lidt virus i prøven til at begynde med, skal maskinen køre mange cyklusser, før den kan detektere det.

 

Antallet af cyklusser, som PCR-maskinen har kørt, før den signalerer, at en prøve er positiv, kaldes prøvens cycle threshold eller ct-værdi. Jo højere ct-værdi, des mindre virus er der i prøven.

Det viser det franske studie

I Bernard La Scolas studie er der undersøgt i alt 3.790 prøver, som alle var testet positive ved en PCR-test. Af dem kunne virus dyrkes - altså overføres fra PCR-prøverne til en cellekultur - i godt 51 procent af tilfældene.

Da forskerne kiggede på prøver med meget virus, var det muligt i 70 procent af tilfældene. For prøver med mindre virus var tallet 20 procent. 

Og i med meget lidt virus var Bernard La Scola og hans kolleger kun i stand til at dyrke virus fra under 3 procent af PCR-prøverne.

Men det betyder ikke, at de øvrige 97 procent var falsk positive.

“Forklaringen er i de fleste tilfælde, at disse patienter har været inficeret med SARS-CoV-2 og nu er i bedring. Mængden af virus i deres prøver er bare for lav til, at man kan isolere det i kultur,” forklarer Bernard La Scola. 

Misforstået studie

Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, har tidligere set på studiet for TjekDet.

Og studiet siger ikke, hvorvidt personer, der tester positiv, er smittet med coronavirus eller ej: 

“At du ikke kan dyrke noget virus, er ikke det samme som, at der ikke er noget infektiøs virus i prøven. Vi ved af erfaring, at der godt kan være prøver, som har infektiøs virus i sig, selvom forskerne ikke kan dyrke virus fra dem,” siger han.

Der vil nemlig være et tab undervejs, når man udtager levende virus fra prøver for at få det til at smitte celler i et laboratorie. Derfor er cellekulturer ikke optimale til at påvise virus. 

Bernard La Scola påpeger, at det ikke nødvendigvis er muligt at dyrke virus fra selv positive prøver, der indeholder meget virus. 

“Det betyder ikke, at patienten (der har afgivet prøve, red.) ikke er inficeret eller smitsom. Han er med sikkerhed begge,” skriver Bernard La Scola.

Kun få falske positive

Man kan dog ikke helt undgå, at nogen vil være falsk positive, når man tester for virus. Det har Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital, tidligere forklaret over for TjekDet

“Det vil der altid være. Både på grund af biologien og på grund af teknikken,” sagde han dengang.
 
Spørgsmålet er bare i hvilket omfang.

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan man læse, at “både designet, valideringen og udførelsen af de diagnostiske PCR-test tilskriver en meget høj specificitet på over 99,9 %.” 

Det betyder ifølge SSI, at over 99,9 procent af raske personer diagnosticeres korrekt, altså som negative og ikke falsk positive.

Opdateret 21. jan 2021