Øko-direktør giver fejlagtigt økologi æren for stor CO2-reduktion
-
Økologisk mad har sænket CO2-udslippet med hele 38 procent på Regionshospitalet i Randers, hævder direktør for Økologisk Landsforening Rasmus Prehn.
-
Men økologisk mad udleder ikke mindre CO2 end ikke-økologisk mad.
-
I stedet har hospitalet mindsket udslippet af drivhusgas ved at servere mindre oksekød og flere bælgfrugter.
På Regionshospitalet i Randers har en CO2-succes fundet sted. Det er nemlig lykkedes hospitalets kantine, der kokkererer til både patienter og personale, at reducere sit udslip af drivhusgas med hele 38 procent.
Og det er sket ved at servere økologisk mad.
Sådan lyder det i hvert fald i opslag på sociale medier fra Økologisk Landsforening og dens direktør Rasmus Prehn, der tidligere har været socialdemokratisk fødevareminister.
I sidste uge havde han sin tidligere kollega finansminister Nicolai Wammen (S) med på besøg i Randers og benyttede muligheden for at lobbye for mere økologi i Danmark.
“Økologisk mad har sænket CO2 udslippet med hele 38 procent siden 2019 på Regionshospitalet - Randers,” skriver Rasmus Prehn på sociale medier i opslag fra hospitalsbesøget.
Ifølge en årsrapport fra Regionshospitalet i Randers - som Rasmus Prehn henviser TjekDet til - er det rigtigt nok, at hospitalets kantiner siden 2019 udleder 38 procent mindre CO2.
Men i rapporten står der ikke, at økologisk mad er årsagen. Faktisk nævner rapporten ikke ordet økologi en eneste gang.
På hospitalet i Randers afviser cheføkonoma Mona Carøe, at det er en overgang til økologisk mad, der siden 2019 har skåret 38 procent af kantinens CO2-udslip.
“Nej, det kan man ikke sige, da vi fik det økologiske spisemærke i guld i 2016,” siger hun til TjekDet.
Det økologiske spisemærke i guld betyder, at flere end 90 procent af køkkenets råvarer er økologiske.
Mindre kød
Hvad der i stedet har skåret i Regionshospitalets udslip af drivhusgas, står tydeligt i årsrapporten: Mindre kød, andre slags kød, mere grønt og mindre engangsemballage.
Det samme bekræfter Mona Carøe i en mail til TjekDet. Udover at være cheføkonoma på hospitalet i Randers har hun også en forpersonspost hos Økologisk Landsforening, hvor Rasmus Prehn er direktør.
Men hun mener, at økologi indirekte har spillet en rolle i at mindske kantinens CO2-udslip, selvom økologi altså ikke i sig selv er årsagen.
“Vi snakkede bare ikke så meget bæredygtighed og CO2 tilbage i 2009, hvor vores arbejde startede. Men for at få råd til mere økologi var indsatsen; mindre kød, flere bælgfrugter og mere grønt - især i vores kantine,” skriver hun i en mail.
Samme klimapåvirkning
Ifølge Concitos klimadatabase udleder et kg konservesbønner godt et kg drivhusgas. Et kg hakket oksekød udleder i omegnen af 50 kg drivhusgas, så erstatter man oksekødet med bælgfrugter, sparer man i klimaregnskabet.
Men erstatter man ikke-økologiske fødevarer med tilsvarende økologiske, reducerer det ikke udslippet af drivhusgas.
“Økologiske fødevarer kan ikke siges at være mere klimavenlige end konventionelle, nok nærmere tværtimod,” siger Sander Bruun, der er professor ved Institut for Plante- og Jordvidenskab på Københavns Universitet.
Økologisk landbrug tager i forhold til konventionelt landbrug særlige hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd. Og gør man det op efter areal, udleder det økologiske landbrug mindre CO2, fordi de er mindre produktive.
Men opgjort per kg fødevare udleder økologiske landbrug ligeså meget CO2 som konventionelle landbrug, siger Sander Bruun.
“Så det lader til at være en fejlslutning, som Rasmus Prehn laver,” siger han.
Direktør holder fast
Økologisk Landsforening skriver faktisk det samme på deres hjemmeside under “Økologi og klima”.
“Ser man isoleret på CO2e, udleder den økologiske produktion mindre, hvis det opgøres pr. hektar (arealenhed), mens økologisk og konventionel produktion har samme belastning, hvis man måler belastningen pr. kg. produkt.”
Alligevel holder tidligere fødevareminister Rasmus Prehn fast i sin formulering om, at hospitalets reduktion af drivhusgas skyldes økologi. TjekDet havde ønsket et interview, men i stedet modtaget en sms fra Økologisk Landsforenings direktør:
”Hele omlægningen af køkkendriften på Regionshospitalet i Randers er sket i forbindelse med et målrettet arbejde over flere år med økologi og det økologiske spisemærke. Den betydelige reduktion af CO2, som er opnået på hospitalet i Randers, er sket i forbindelse med dette arbejde. Det er derfor, vi skriver, som vi gør. Vi benægter ikke, at man formentligt også kunne have reduceret CO2-reduktionen på anden vis," skriver Rasmus Prehn til TjekDet.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDets gratis nyhedsbreve, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek, advarer om digital svindel og deler seneste nyt om mis- og desinformation – direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevene her.
