Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Lars Løkkes importerede avocado er ikke værre for klimaet end hvilket som helst produkt fra dansk landbrug

Faktatjek 14. okt 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
I et interview på TV 2 tirsdag fik Lars Løkke Rasmussen (M) fejlagtigt sagt, at en avocado er dårligere for klimaet end ethvert produkt produceret af dansk landbrug. Moderaterne oplyser, at der var tale om en misforståelse, og at de for fremtiden vil rette det.  Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix
  • En importeret avocado sætter et meget større CO2-aftryk end hvilket som helst konventionelt produkt produceret i Danmark

  • Sådan har Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, sagt ved flere lejligheder under den igangværende valgkamp

  • Men det er ikke korrekt. En avocado tegner sig for et lavere CO2-aftryk end stort set alle danske mejeri- og især kødprodukter

  • Lars Løkke Rasmussen havde da også kun til hensigt at sammenligne avocadoen med frugt og grønt, oplyser Moderaterne

  • Dermed kommer han markant tættere på sandheden, selvom der også er frugt og grønt, som efterlader et større CO2-aftryk end avocadoer

Det er markant dårligere for klimaet at købe en importeret avocado end hvilket som helst andet produkt, der er produceret af dansk landbrug.

Sådan siger Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, tirsdag aften i programmet ‘Partilederne LIVE’ på TV 2. Noget lignende skriver han i en spørgsmål og svar-seance på DR’s hjemmeside 10. oktober.  

På TV 2 foreslår den tidligere statsminister en mærkningsordning på fødevarer i butikkerne, så forbrugeren kan danne sig et overblik over sit eget klimaaftryk.

For forbrugeren har faktisk ikke “en kinamands chance” for at vide, at en økologisk avocado, der er fløjet til Danmark, har et “meget, meget voldsommere CO2-aftryk end et hvilket som helst konventionelt produkt, der er drevet frem af dansk landbrug,” lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Men det er meget langt fra sandheden.

CO2-aftrykket for både danskproducerede kød- og mejeriprodukter er i langt de fleste tilfælde større end for en importeret økologisk avocado. Især kødprodukters aftryk er mærkbart større - i det værste tilfælde 150 gange større.


 


Moderaternes pressetjeneste oplyser da også til TjekDet, at der er tale om en misforståelse fra deres side. 

Lars Løkke Rasmussen forsøgte ikke at sammenligne en avocado med “et hvilket som helst” konventionelt landbrugsprodukt. Avocadoens “meget, meget voldsomme CO2-aftryk” skal i stedet ses i relation til frugter og grøntsager fra dansk landbrug, forklarer pressetjenesten.

Blandt de frugter og grøntsager med størst aftryk

Og laver man den sammenligning, begynder Lars Løkke Rasmussen at nærme sig noget af det rigtige. Men faktisk er der stadig lidt mere end en håndfuld frugter og grøntsager, der ifølge den grønne tænketank CONCITOs klimadatabase har et større CO2-aftryk end avocadoen. Det er dog ikke alle, der nødvendigvis produceres i Danmark.


 


Eksempelvis blåbær og hvidløg har dog ifølge databasen et højere klimaaftryk end avocado, men hvis man vil være en klimabevidst forbruger, skal man tage højde for sit faktiske forbrug. CO2-aftrykket er nemlig opgjort per kilo for alle databasens fødevarer, og nogle fødevarer fylder naturligt mere i et måltid end andre, forklarer Michael Minter, der er programchef for CONCITOs program Fremtidens fødevarer.

“Det er i opskrifter, det for alvor bliver interessant, for i en ret vil du måske bruge fem gram hvidløg og et halvt kilo kartofler, så det er ikke altid relevant alene at sammenligne kilo til kilo,” siger han.

Det betyder, at selvom et kilo kartofler har et CO2-aftryk, der er næsten fire gange lavere end aftrykket for et kilo hvidløg, vil aftrykket for kartoflerne i mange tilfælde være mange gange større end for hvidløget, fordi kartoflerne udgør en større del af de fleste retter. 

Klimadatabase

CONCITOs klimadatabase giver forbrugere mulighed for at se klimaaftrykket for 500 af de mest almindelige fødevarer og drikkevarer. Det er altså ikke en fuldkommen liste over alt det, vi forbruger i hverdagen.

 

Tænketanken har beregnet, hvor mange kilo CO2 der bliver udledt for hvert kilo af madvaren. Hele produktionen og transporten af en madvare er medregnet i varens CO2-aftryk.

 

Nogle af varerne bliver både produceret i Danmark og udlandet, og der bliver i det endelige CO2-aftryk ikke skelnet. I stedet baserer CONCITO det endelige aftryk på et gennemsnit af, hvad der reelt handles på det danske marked.

 

Der bliver heller ikke skelnet mellem, om en madvare er produceret økologisk eller konventionelt. Også her har CONCITO baseret tallet på et gennemsnit af produktionen.

Oksekød klart største aftryk

Selvom avocadoen tegner sig for et af de højeste CO2-aftryk, når det kommer til frugt og grønt, er der stadig langt op til de fleste kød- og mejeriprodukter.

Oksemørbrad, der topper listen, tegner sig for et CO2-aftryk på knap 152 kilo CO2 per kilo kød. Det er næsten 150 gange aftrykket for avocadoen.

Foretrækker man roastbeef eller oksespegepølse på sin rugbrødsmad, er CO2-aftrykket mere end 30 gange højere end for avocadoen, mens det for kyllingepålæg kun er cirka en halv gang større. Igen skal man dog tage højde for vægt, altså hvor meget af madvaren man skal spise for at blive mæt.

Og det er faktisk mere klimavenligt med kyllingepølse - eller avocado - som pålæg end en mellemlagret Danbo-ost. Sådan en fætter har nemlig et CO2-aftryk, der er næsten otte gange større end de to. Det samme gælder i øvrigt for flødeost og Danablu blåskimmelost.

Skal du have smør til dit brød kommer der yderligere et aftryk på din klimaregning. Det tegner sig for halvt så stort et CO2-aftryk per kilo som de førnævnte oste - og næsten fire gange så stort et aftryk som en avocado.


 

Lavere aftryk end svine- og oksekød 

Ifølge Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet, skal man generelt være varsom med animalske produkter, hvis man forsøger at leve klimavenligt. 

“Danskproduceret svinekød ligger eksempelvis på omkring tre kilo CO2 for hvert kilo, så en avocado vil altid have et lavere CO2-aftryk,” siger han.

Det samme påpeger Jørgen Dejgård Jensen, professor i fødevareforbrug- og produktion ved Københavns Universitet.  

“Hvis man sammenligner oksekød og avocadoer, så er der ingen tvivl om, at oksekød er den største udleder.”

Avocadoer kommer sjældent flyvende

Det stemmer forresten heller ikke helt, når Lars Løkke Rasmussen siger, at avocadoer bliver fløjet til Danmark. 

Rema 1000 og dagligvarekæden Coop, der blandt andet fører butikkerne Kvickly, SuperBrugsen og Irma, oplyser til TjekDet, at de avocadoer, de har i frugt- og grønt-afdelingen, ikke transporteres med fly. Oftest sejles de med skib fra Latinamerika til Rotterdam, og derfra køres de i lastbil til Danmark. Transporteres de fra Spanien, er det med lastbil. 

En af de andre store dagligvarekæder, Salling Group, der blandt andet har Bilka, føtex og Netto i folden, oplyser, at deres avocadoer ikke er blevet fløjet til Europa eller Danmark. Transporten foregår med skib og lastbil, og kun i ekstreme mangeltilfælde bliver transport med fly aktuel.

Og det er bestemt ikke nogen ligegyldig detalje for udregningen af avocadoers samlede CO2-aftryk, om de bliver fløjet eller sejlet til Danmark. Ifølge Michael Søgaard Jørgensen ville avocadoen uden tvivl ligge højere på listen, hvis den blev fløjet ind.


 


“Store containerskibe er relativt effektive i forhold til CO2-aftrykket per kilo produkt, så det kan hurtigt fordoble klimabelastningen, hvis fødevarerne bliver fløjet og ikke sejlet,” siger han.

Det samme påpeger Michael Minter fra CONCITO. 

“Det er torskedumt at flyve frugt og grønt rundt i verden, så det er typisk meget få, skrøbeligere frugter og grøntsager med kort holdbarhed - for eksempel bær eller asparges fra Sydamerika og sukkerærter fra Afrika - man transporterer med fly,” siger han.

ARTIKLEN ER OPDATERET | 14-10-2022 | KL. 16:32

Det fremgik tidligere af artiklen, at fennikel har et CO2-aftryk, der per kilo er mere end fire gange højere end en avocado. Men CONCITO har efterfølgende oplyst til TjekDet, at der er en fejl i deres database, så CO2-aftrykket for fennikel ikke er retvisende. Formuleringen er derfor fjernet fra artiklen.

Opdateret 13. dec 2022