Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Reklamevideo for israelsk hospital bliver udlagt som bevis på, at coronapandemien er en iscenesat løgn

Faktatjek 10. mar 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
En video, der angiveligt afslører coronapandemien som iscenesat løgn, skal faktisk vise, hvordan israels hospitals parkeringskælder i nødstilfælde kan omstilles til et sengeafsnit. Billedet er ikke fra pågældende hospital. Foto: Silas Camargo Silão fra Pixabay
  • En video af et filmhold under optagelse på, hvad der ligner coronaafsnittet på et hospital, florerer på sociale medier

     

  • Ifølge coronaskeptikere afslører optagelserne såkaldte ”krise-skuespillere” i aktion, og videoen beviser dermed, hvordan coronapandemien er iscenesat af medierne

  • Men det passer ikke. Personerne i videoen er ikke skuespillere, men hospitalsansatte på et israelsk sygehus

  • De er ved at lave en video, som skal vise, hvordan hospitalets parkeringskælder i nødstilfælde kan omstilles til et sengeafsnit

En video deles på sociale medier som bevis på, at coronapandemien er iscenesat af medierne på ordre fra alverdens regeringer.

I videoen ser man et filmhold i arbejde på, hvad der ligner et covid-19-afsnit på et hospital. En mand i brun trøje instruerer flere personer klædt i hvide engangsdragter og med handsker, mundbind og visirer. Manden går ud af billedet, mens man ser to andre pusle med kameraerne.

Uden for billedet råbes ”Action!”, hvorpå to af de heldragtsklædte personer løber gennem rummet med en båreliggende patient imellem sig, mens kameraet følger dem.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Videoen deles på sociale medier som bevis på, at coronapandemien er iscenesat af medierne. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Den seance skulle altså være et bevis på, hvordan medier fremstiller coronapandemien værre, end den egentlig er.

”Til alle dem, som ikke forstår, hvorfor medierne viser en side af coronaen, vi andre ikke kan genkende… Det hedder ’krise-skuespillere’,” skriver en bruger eksempelvis om videoen på Facebook, hvor flere danskere har delt den.

Men videoen er ikke led i en omfattende medieløgn. De medvirkende er ikke skuespillere men ansatte på et sygehus. Her er man i færd med at producere en video, som skal dokumentere, hvordan parkeringskælderen under hospitalet kan fungere som hospitalsafsnit i nødstilfælde.

Parkeringskælder som nødhospital  

En googlesøgning viser, at videoen særligt er blevet delt på det sociale medie Twitter. Her skriver enkelte brugere, at videoen stammer fra Israel. Sidst i videoen kan man da også på ryggen af en person læse ordet אלונקאי, der er hebraisk for ’portør’.

Og optagelserne er helt rigtigt fra Israel. De finder nemlig sted i parkeringskælderen under sygehuset Shamir Medical Center i udkanten af Tel Aviv, oplyser Michal Ganor, der er talsperson for sygehuset, til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet.

This describes the image

På ryggen af en af de medvirkende i videoen kan man læse det hebraiske ord for 'portør'.


Optagelserne er del af en reklamevideo, som i disse dage bliver filmet på sygehuset, forklarer hun.

”Videoen er en demonstration af, hvordan parkeringskælderen i tilfælde af en nødsituation kan omstilles til sengeafsnit. Filmen er et vigtigt redskab for os til at vise hospitalets kapaciteter,” skriver Michal Ganor i en mail.

Folkene i videoen er da heller ikke krise-skuespillere, som det ellers påstås på Facebook. De er end ikke skuespillere, men derimod hospitalsansatte, som frivilligt har stillet op til at blive filmet, oplyser hun.

Behovet for at omdanne parkeringskælderen til hospitalsafsnit er blandt andet opstået som følge af coronakrisen, oplyser Michal Ganor. Men det er ikke den eneste forklaring.

”Hospitalet bør altid være beredt på epidemier, krige eller hvad end måtte ske i fremtiden. Derfor åbnede vi nødafsnittet,” forklarer hun.

Hun kalder det bedrøveligt, at videoen er blevet brugt på nettet på den måde, den er.

”Det har vi ikke noget med at gøre, og vi afviser fuldstændig konspirationen på sociale medier.”

Levedygtig konspiration om medieillusion

TjekDet har tidligere skrevet om videoer med mennesker, der beskyldes for at være kriseskuespillere i en større iscenesættelse af coronapandemien og vaccinerne.

Det var for eksempel tilfældet i december, da 90-årige Margaret Keenan for rullende kameraer blev vaccineret mod covid-19 som den første i Storbritannien. Margaret Keenan er dog ikke skuespiller, og de mange opslag, der påstod det, forvekslede hende med andre kvinder.

Også da den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, modtog sin vaccine, spekulerede flere i urent trav. På optagelser af vaccinationen ligner det nemlig, at der slet ikke er nogen nål på sprøjten. Men det skyldes nu bare en grynet optagelse.

Derudover har der ad flere omgange floreret optagelser af tomme hospitalsafsnit, som skulle vise, at det danske sundhedsvæsen slet ikke har været belastet af coronapatienter. Men videoerne var ikke filmet på hospitalernes coronaafsnit. 

Opdateret 15. mar 2021