Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Skole udskammer angiveligt uvaccinerede elever, men billede stammer faktisk fra vaccinationscenter

Faktatjek 16. dec 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
I en lang række opslag skriver facebookbrugere, at en skole udskammer sine uvaccinerede elever ved kun at lade vaccinerede elever hænge farvede sedler med deres navne op på en af skolens vægge. Men billedet af sedlerne i opslaget stammer fra et vaccinationscenter i Skovlunde. Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab
  • En dansk skole udskammer uvaccinerede børn, lyder det i en lang række facebookopslag

  • For mens vaccinerede børn får lov at hænge farvede sedler med deres navne op på en af skolens vægge, må de uvaccinerede ikke hænge noget op

  • Med opslagene følger et billede af en væg med små sedler i forskellige farver

  • Men billedet stammer ikke fra en skole. I stedet er det taget på et vaccinationscenter i Ballerup Kommune

På en dansk skole udskammes uvaccinerede børn, for mens “seje vaccinerede børn” får lov til at hænge en farvet seddel med deres navn på op på en af skolens vægge, får de uvaccinerede børn ikke samme mulighed.

Sådan kan man læse i en række facebookopslag, hvor praksissen kaldes både mobning og udskamning af den pågældende skoles uvaccinerede elever.

“Hvis det ikke er udskamning, A og B hold så ved jeg ikke,” lyder det i flere af opslagene, der har enslydende tekster.


Også i opslagenes kommentarspor giver tanken om at dele skoleelever op efter vaccinestatus anledning til massiv forargelse. Her kaldes tiltaget både sygt og ulovligt.

Men billedet er slet ikke taget på en skole. Det stammer fra et vaccinationscenter i Skovlunde i Ballerup Kommune på Sjælland.

Og sedlernes formål er da heller ikke at skille vaccinerede fra uvaccinerede, fortæller en pressekonsulent fra Region Hovedstadens Akutberedskab, der driver det pågældende vaccinecenter.

Billede stammer fra vaccinationscenter

I et facebookopslag fra 6. december kunne Region Hovedstaden fortælle, at knap 1.000 børn samme dag var blevet vaccineret i et vaccinationscenter i Skovlunde.

Med teksten følger en række billeder af selvsamme væg med farvede sedler, der ifølge de mange facebookopslag stammer fra en skole.

Tjekdet
I et opslag fra 6. december skriver Region Hovedstaden, at knap 1.000 børn blev vaccineret på den pågældende dag i et vaccinationscenter i Skovlunde. Mens børnene ventede 15 minutter efter vaccination, tegnede børnene og skrev deres navne på de farvede sedler, som efterfølgende blev hængt op, skriver regionen i opslaget. Foto: Skærmbillede af Facebook

“I de 15 minutters observationstid gik tiden med at tegne og skrive navn på små post-it-sedler, som endte med at blive en flot collage inden dagen var omme,” skriver Region Hovedstaden i opslaget.

Hvorfor facebookbrugerne tror, at billedet stammer fra en skole, er ikke til at sige. TjekDet har spurgt Lotte Bentsen, der er pressekonsulent ved Region Hovedstadens Akutberedskab, og som står bag regionens opslag på Facebook, om hun har et bud. Men hun fortæller, at vaccinationscentret hverken har været ude på kommunens skoler og vaccinere eller gjort andet, der umiddelbart skulle give anledning til den misforståelse.

“De vaccinerede rigtig mange børn ude på vaccinationscentret den dag, og så skulle børnene jo have noget at lave i de 15 minutter, de skulle vente efter vaccination. Og så blev væggen rigtig fin,” siger hun som forklaring på, hvad tanken med både væggen og regionens facebookopslag var.

TjekDet har forsøgt at finde ud af, hvor rygtet om, at billedet skulle være taget på en skole, er startet. Vi ville spørge rygtets ophavsperson, hvor vedkommende har fået den idé fra. Det er dog ikke lykkedes at finde ud af, hvor rygtet er startet.

Opdateret 16. dec 2021