Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vaccine-klinik opfordrer ikke forældre til at donere deres børns organer

Faktatjek 17. nov 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Billede af et banner ved et vaccinationscenter minder angiveligt forældre om, at de skal huske at donere deres børns organer. Men billedet af banneret er manipuleret, oplyser hospital til TjekDet.  Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • På banneret ved en mobil vaccine-klinik står der, at klinikken tilbyder covid-19-vaccinationer uden tidsbestilling, og at de i samme ombæring opfordrer forældre til at donere deres børns organer

  • Sådan ser det i hvert fald ud på det billede af banneret, der lige nu florerer på sociale medier

  • Men billedet er et klassisk eksempel på billedmanipulation

Et billede af et blåt banner, der reklamerer covid-19-vaccinationer spreder forargelse i både ind og udland.

Ikke fordi man kan blive vaccineret, men fordi banneret i samme ombæring tilsyneladende kommer med en bizar opfordring til forældre.

“Husk at donere dine børns organer,” står der nemlig i en lille talebobbel på banneret,

På billedet er der med rød tusch skrevet “WHAT?”, altså “HVAD?” på dansk, og der er tegnet en cirkel omkring den bizarre opfordring.

Men billedet viser ikke en (ægte) opfordring til, at forældre skal donere deres børns organer, som det ellers ser ud ved første øjekast. Billedet er nemlig et typisk eksempel på klassisk billedmanipulation.

Artiklen fortsætter under billedet

Her kan du se billedet, der bliver delt på sociale medier. Den bizarre opfordring står i den hvide firkant. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Ren og skær photoshop

Nederst i højre hjørne på billedet kan man ane tre ord og et logo. Man kan ikke læse det midterste ord på grund af den røde tusch, men de andre to ord er ‘Mass’ og ‘Brigham’. 

Når man søger på de to ord på Google, er det første søgeresultat et hospital i delstaten Massachusetts ved navn Mass General Brigham, der har samme logo, som det man kan se på banneret.

Vi sendte derfor en mail til hospitalet og spurgte, om det virkelig kan passe, at de opfordrer forældre til at donere deres børns organer i forbindelse med covid-19-vaccination.

“Det er et manipuleret billede af et banner, der bliver brugt på vores mobile vaccine-klinikker. På den rigtige tekst i den hvide boks står der på spansk “Covid-19 vacciner her. Ingen aftale påkrævet,” skriver en talsmand for hospitalet i mailen.

Den mobile vaccine-klinik var sat op foran det amerikanske fodboldhold New England Patriots’ stadion i sommer, så holdets fans kunne lade sig vaccinere mod covid-19 på vej til eller fra kamp.

Du kan se en video af det originale banner i videoen herunder, ligesom et billede af banneret kan ses her.

 

Opdateret 17. nov 2021