Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Var fly med evakuerede afghanere halvtomt eller stopfyldt? Manipuleret billede bruges til at anklage TV 2 for at sprede fake news

Faktatjek 25. aug 2021  -  5 min læsetid
This describes the image
Billedet af det stopfyldte fly er ifølge en facebookbruger manipuleret af TV 2, mens det næsten mennesketomme fly angiveligt viser de faktiske omstændigheder ved evakueringen af afghanere. Men i virkeligheden er facebookbrugerens billede af det halvtomme fly manipuleret. Foto: US Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix og Facebook
  • TV 2 har manipuleret med et billede, der viser 640 afghanere blive evakueret med fly fra Afghanistans hovedstad, Kabul, lyder påstanden i flere facebookopslag

  • En facebookbruger mener at vide, at han har fundet frem til det ægte billede, som viser, at der i virkeligheden kun var ganske få personer ombord på flyet

  • Men sagen forholder sig helt omvendt. Det er billedet, som facebookbrugeren bringer, der er manipuleret. Billedet, TV 2 har bragt, er autentisk

  • Flere ting afslører, at nogen har haft billedet en tur igennem et billedbehandlingsprogram for at få det til at se ud som om, der næsten ikke var nogen mennesker med flyet

TV 2 bringer manipuleret billede af afghanere, der evakueres i hobetal.

Sådan lyder det i flere opslag Facebook, der tilsammen er blevet vist mere end 30.000 gange i facebookbrugeres nyhedsfeed.

Opslagene henviser til et billede fra en TV 2-artikel, hvor flere hundrede afghanere sidder på gulvet i et transportfly. Det samme billede er at finde i adskillige medier verden over, der har dækket evakueringen fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

Men facebookbrugerne bag opslagene mener altså at vide, at TV 2 i virkeligheden har manipuleret billedet og beskylder i samme ombæring tv-stationen for at være leverandør af 'fake news'.

En af brugerne har endda angiveligt fundet frem til det angiveligt ægte billede, hvor der blot sidder en håndfuld passagerer i et ellers tomt fly.

Men TV 2’s billede er ikke manipuleret. Og flere ting peger da også på, at det billede, der ifølge brugeren er det rigtige, er manipuleret, lyder vurderingen fra en ekspert i billedredigering.

Artiklen fortsætter under billedet
 


Til venstre ses billedet, TV 2 bringer, og til højre ses det manipulerede billede, som ifølge facebookbrugeren er ægte. (Foto: US Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix og Facebook)


Objekter går igen

Billedet, TV 2 bringer, stammer oprindeligt fra det amerikanske luftvåben, US Air Force, hvor en unavngiven person har taget et billede inde i flyet. På billedet ses flere hundrede afghanere i færd med at blive evakueret.

Omvendt sidder kun få mennesker ombord på flyet på det billede, som ifølge facebookbrugeren er den ægte vare. Men billedet med de få mennesker er helt tydeligt manipuleret, lyder det fra Rune Pedersen, der er certificeret Photoshop-ekspert og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).

“Der er for mig ingen tvivl om, at billedet med de få mennesker er manipuleret,” skriver han i en mail til TjekDet. 

Han bemærker, at dele af flyets interiør er blevet klonet og sat ind andre steder på billedet for at dække over de mennesker, der er på det oprindelige billede.

“Der er et typisk Clone Stamp-signal (værktøj i Photoshop, red.). Der er nemlig ting, der gentager sig. Det har vi flere tilfælde af i billedet. Hvis man ser på de røde ringe bagerst i flyet, så er der dubleret objekter, hvor der stod mennesker før,” skriver Rune Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet
 


De røde ringe bagerst i flyet viser, at genstandene er blevet klonet og sat ind igen i billedet. De røde ringe i forgrunden viser et upræcist billedredigeringsarbejde med kanter, der går fra at være skarpe til uldne. Det er tydeligt, at der er blevet fjernet mennesker på det manipulerede billede, vurderer Rune Pedersen. (Foto: Manipuleret billede, oprindeligt fra Us Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix)



Der eksisterer da også en video, som dokumenterer, at flyet er fyldt med mennesker. I videoen kan man ganske kort se, at den store, grå kasseformede genstand, som også er at finde øverst på billedet i TV 2’s artikel, rent faktisk er en del af flyet. På det manipulerede billede er denne blevet klonet og sat ind lige nedenunder, hvor en mand læner sig op af flyets ene side på det originale billede.

Netop den mand har fanget facebookbrugernes opmærksomhed. Brugeren skriver nemlig i sit opslag, at manden ser ud til at være tre meter høj.

Men det kan der være andre og mere logiske forklaringer på. De andre passagerer i flyet sidder tilsyneladende ned, han kan stå på en genstand, eller billedet kan være taget fra en vinkel, der gør, at manden ser meget højere ud end de siddende passagerer.

Tydelige tegn på upræcist Photoshop-arbejde 

Også i forgrunden af billedet er det tydeligt, at der er blevet fjernet mennesker på det manipulerede billede, vurderer Rune Pedersen.

“Hvis man kigger på de markerede røde ringe nederst, så er der på disse to personer tydelige tegn på upræcist Photoshop-arbejde. Det ses ved stederne, hvor nogle af personerne overlapper med personerne, der er blevet fjernet. Det kan man se ved, at kanterne på det originale billede går fra at være skarpe til uldne på det manipulerede billede. Øverst på en kvindes hoved er der også en sort streg, der ikke er blevet fjernet,” forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet
 


Den røde ring til venstre viser, at kanten er blevet utydelig, efter de mange mennesker på flyet er blevet redigeret ud. Ringen til højre fremhæver en sort streg, der ikke er blevet fjernet, da billedet blev redigeret. (Foto: Screenshot fra Us Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix)


Der er dog også visse detaljer ved det manipulerede billede, som fortjener ros, selvom det alt i alt er en noget halvhjertet billedmanipulation, lyder det fra Rune Pedersen.

“Umiddelbart er gulvet i flyet ret fint sat ind. Det virker overbevisende, men det er tydeligt, at der efterfølgende er lagt noget uskarphed ind i billedet for at dække over små fejl i detaljerne,” tilføjer han.

Uredigerede billeder kan forvirre

En anden facebookbruger sætter yderligere spørgsmålstegn ved billedet, som TV 2 bringer. Der hænger nemlig et gråhvidt lærred ned fra loftet i højre side af billedet, og ifølge brugeren ser det ud som om, at der sidder en hovedløs mand, og at TV 2 derfor har begået en fejl i deres redigering af billedet. 

Det er ikke lykkes TjekDet at finde ud af, hvad det gråhvide lærred er, eller hvilket formål det tjener, men sommetider kan selv uredigerede billeder forvirre, understreger Rune Pedersen.

“Der er ting ved billedet, der forvirrer. Men jeg hælder til, at der er en naturlig forklaring. Umiddelbart tror jeg på autenticiteten i billedet. Ikke mindst ud fra at have sammenholdt det med videoen inde fra flyet,” skriver han.

Artiklen fortsætter under billedet
 


Den røde ring på det ægte billede markerer, hvor en halv menneskekrop kommer til syne under et gråhvidt lærred. Sommetider kan uredigerede billeder godt forvirre, og Rune Pedersen erkender, at det ser en smule mærkeligt ud. Men ifølge ham giver det ikke grund nok til at tro, at billedet, TV 2 bringer, skulle være manipuleret. (Foto: Screenshot fra Us Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix)



Når man tager billeder, gemmer kameraet en masse information i billedfilen, der kaldes metadata. Det kan være oplysninger om kameraets indstillinger, selve udstyret, eller hvor billedet er taget. Et billedes metadata kan bruges til at finde ud af, hvor billedet stammer fra, og det kan man blandt andet bruge et billedbehandlingsprogram til.

Det er dog muligt at fjerne dele af billedets metadata, og det sker ofte automatisk, når billeder for eksempel bliver uploadet på sociale medier. Derfor kan mysteriet om manden uden hoved ikke opklares endeligt, men det kan have noget med kameraets indstillinger at gøre, vurderer Rune Pedersen.

Han bemærker afslutningsvist, at billedet er taget med en lang lukkertid. Det vil sige, at kameraet tager billedet over længere tid, end hvis lukkertiden var kort. Det gør, at eksempelvis bevægelser opfanges på billeder, og den lange lukkertid ses tydeligt på billedet.

“Der er en del bevægelsesuskarphed ved folks hænder, og hvad der ellers bevæger sig. Det ses også på manden uden hoved,” forklarer han.

TjekDet har via Facebook forsøgt at komme i kontakt med brugeren, der har delt det manipulerede billede, men vedkommende er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Brugeren ligner umiddelbart en anonym profil, og derfor har det heller ikke været muligt at finde frem til yderligere kontaktoplysninger.

Opdateret 26. aug 2021