Hidtil uset dygtig svindel tilsværter og forfalsker DF-profiler på sociale medier
En falsk facebookprofil rumsterer i højreorienterede facebookgrupper og spreder falske facebookopslag og falske avisartikler for at hænge Dansk Folkeparti ud.
Under navnet Kristian Sørensen har den falske profil delt manipulerede facebookopslag, der lader til at stamme fra folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt og fra Kenneth Kristensen Berth, der er tidligere folketingsmedlem for samme parti.
Også Berlingske er blevet misbrugt, da personen bag har opdigtet artikler til fingerede facebookopslag. Opslagene er delt fra siden "DF-politikere på sociale medier", som er udstyret med det officielle Dansk Folkeparti-logo og administreres af profilen Kristian Sørensen.
Med de manipulerede facebookopslag og avisartikler har falske nyheder i Danmark nået et nyt niveau, siger Johan Farkas, der er ph.d-studerende ved Malmø Universitet med speciale i propaganda på sociale medier.
"Det at oprette et opslag for at udgive sig for at være en aktør, man vil sætte i dårligt lys, har vi set før. Men jeg kan ikke komme i tanke om, at vi i Danmark har set den her type falske opslag før, hvor både artikler og politikere er så dygtigt manipuleret," siger Johan Farkas.
Sofistikeret svindel
I et af de falske opslag, der er spredt i højreorienterede facebookgrupper som 'STOP RACISMEN IMOD DANSKERNE' og 'PV- som statsminister' om Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, skulle Dansk Folkepartis ellers royalistiske klimaordfører Morten Messerschmidt tale dronningen lodret imod:
"Jeg er som bekendt en stor tilhænger af kongehuset, men jeg er også DF’s klimaordfører. Som sidstnævnte må jeg desværre konstatere, at Hendes Majestæt tager fejl vedrørende klimaet. Der er i den grad grund til bekymring. Derfor er DF med i klimaaftalen om 70 procents reduktion af klimagasser," lyder det i opslaget, der ikke er skrevet af Morten Messerschmidt.
Artiklen forsætter under billederne.
Facebookopslaget fra den falske side, der lader tro, at Morten Messerschmidt undsiger dronningen. (Skærmbillede fra Facebook)
I dette falske opslag fra Morten Messerschmidt er også Berlingske misbrugt. Der findes nemlig slet ingen artikel med den overskrift, siger mediet. (Skærmbillede fra Facebook)
Også tidligere folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth har måttet lægge navn til falske opslag. (Skærmbillede fra Facebook)
Også tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Kenneth Kristensen Berth bliver misbrugt i et opslag, der skal få partiet til at fremstå mere midtersøgende end tilfældet er.
"Ærgerligt, at mit parti DF er gået med til dette. Men ok, så bliver det nemmere at komme i regering med Venstre," er ordlyden i et af de falske opslag.
Ifølge Johan Farkas er manipulationen gennemført, og opslagene ser virkelighedstro ud. Personen bag har samtidig været god til at udnytte politiske splittelser på den ydre højrefløj, og det gør dem dygtigere udført, end hvad vi hidtil har set af falske opslag.
"Det er lavet af en med en god forståelse for, hvad der kan skabe splittelse blandt højrefløjspartier. Dronningen står stærkt blandt Dansk Folkepartis kernevælgere, så på den måde puster opslagene til og forsøger at udnytte den splittelse. Det gælder også spørgsmålet om, hvor meget partiet skal søge mod midten, og hvor meget de skal stå fast," siger Johan Farkas.
Artiklen fortsætter under billedet.
Johan Farkas er ph.d.-studerende ved Malmø Universitet med speciale i nye former for propaganda. (Foto: Altinget.dk)
Sympati for andre på højrefløjen
Opslaget, der er tilskrevet Kenneth Kristensen Berth, henviser til et indlæg fra den højreorienterede blog 'Kulturradikalismen smadrer Danmark'. I indlægget langer Pernille Vermund (NB) ud efter blandt andet Dansk Folkeparti. Den falske profil har også delt opslag i facebookgruppen 'PV- som statsminister', der hylder Nye Borgerliges formand.
Johan Farkas understreger, at det ikke er til at vide, hvem der står bag de falske opslag. Dog er det tydeligt, at personen eller personerne bag forsøger at puste til splittelse på højrefløjen og skade Dansk Folkeparti.
"Man kan sagtens forestille sige, at det kunne komme fra nogen med stærk sympati for et andet parti på den ydre højrefløj. Men det kunne altså også være en, der forstår splittelsen mellem højre-partierne og ikke kan lide nogen af dem," siger han.
Artiklen fortsætter under billederne.
Den falske profil Kristian Sørensen har delt de falske opslag i højreorienterede facebookgrupper. Her et falsk opslag tilskrevet Morten Messerschmidt, hvor også Berlingske bliver misbrugt. (Skærmbillede fra Facebook)
Den falske profil har spredt falske opslag om Dansk Folkeparti i en gruppe, der hylder Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. (Skærmbillede fra Facebook)
Også Morten Messerschmidt finder, at svindlen er udført professionelt.
"Helst bestemt. Det er der ingen tvivl om, med den måde sætninger er konstrueret på, og de verber der er valgt. Det er nogen, der har prøvet at give det indtryk, at det er mig," siger han og tilføjer:
"Jeg gør selvfølgelig mine egne overvejelser om, hvem der kan have en interesse i at fremstille mig i det her lys. Man kan jo ikke med sikkerhed sige, hvem der står bag. Det kan man kun gisne om," siger Morten Messerschmidt.
Overvejer politianmeldelse
Morten Messerschmidt sammenligner de konstruerede opslag med deep fakes, der er en teknologi, som kan få animationsfilm til at se helt virkelighedstro ud. Især frygtes det, at teknologien vil blive brugt til at lave falske animerede videoer, i hvilke politikere siger noget andet, end de mener i virkeligheden, for at sætte dem i dårligt lys.
"Jeg overvejer, om jeg enten skal politianmelde det, fordi det er klart problematisk, at man på den måde kan få det til at se ud, som om folkevalgte mener noget, de ikke mener. Eller om jeg skal rejse det rent politisk over for regeringen og bede regeringen om tiltag, sådan at vi i hvert fald hæver bevidsthedsniveauet om, at der altså florerer den slags ting på sociale medier," siger DF-profilen.
Den falske profil er blevet slettet af Facebook efter henvendelse fra Dansk Folkeparti. Dermed er også opslag og siden, som den falske profil administrerede, blevet slettet. TjekDet har forsøgt at få yderligere information fra Facebook om, hvor aktiv profilen Kristian Sørensen har været, hvor langt de falske opslag er nået ud, og hvor mange der kan have set dem.
Men det kan Facebook ikke oplyse, når først profilen og siden er slettet, siger Peter Münster, der er kommunikationschef for Facebook i Norden. Han kan heller ikke oplyse, om profilen kan have haft tilknytning til et politisk parti
"Det er ikke det, vi kigger på. Vi motivforsker ikke, og vi forholder os heller ikke til tilhørsforhold, når vi træffer en afgørelse om, at en profil skal fjernes. Profilens mulige politiske tilhørsforhold har vi ikke undersøgt, fordi det ikke er en del af afgørelsen. Profilen er blevet fjernet, fordi den var falsk. For vi vil ikke have falske profiler på platformen," siger Peter Münster.
Hvordan kunne I afgøre, at der her var tale om en falsk profil?
"Der er mange forskellige måder at afgøre, om en profil er falsk. Og så spørger du jo nok om, hvad det så er for måder. Men svindlerne får det nemmere, jo flere oplysninger vi giver om, hvordan vi finder falske profiler. Så jeg kan ikke fortælle, hvad det præcis er for signaler, vi kigger på, eller hvilke signaler der gjorde, at det var tydeligt med denne profil. Jeg kan bare sige, at vi ikke var i tvivl om, at vi her havde at gøre med en falsk profil," siger Peter Münster
Han understreger, at Facebook har oprustet mod falske profiler og sletter dem i milliardvis.
Nye Borgerliges pressechef, Lars Kaaber, siger til TjekDet, at de slet ikke kender til den falske profil og ikke har noget som helst med den at gøre. Det er ikke sådan, partiet opererer, siger han.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet