Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Forældede anbefalinger bruges som bevis på, at WHO ikke anbefaler vaccination af børn

Faktatjek 14. sep 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Flere danske facebookbrugere påstår, at WHO ikke anbefaler at vaccinere børn mod covid-19. Men der er tale om en forældet anbefaling. Her bliver et barn vaccineret til pop-up-vaccinationsdag i Bilka i Ishøj lørdag den 11. september 2021. Vaccinationsindsatsen var særligt rettet mod unge mellem 20 og 29 år. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
  • Ifølge danske facebookopslag er det imod WHO’s anbefalinger, at børn ned til 12 år bliver vaccineret mod covid-19

  • Men det er ikke korrekt, for WHO’s anbefalinger står der, at det er sikkert at vaccinere børn ned til 12 år med Pfizer/BioNTechs covid-19-vaccine

  • I en tidligere version af anbefalingerne stod der godt nok, at WHO ikke anbefalede vaccination af børn og unge. Det bemærkede adskillige amerikanske facebookbrugere dengang

  • Men de danske facebookopslag blev først lavet, da WHO for længst havde opdateret sine anbefalinger til de nuværende

Vaccinerer Danmark virkelig unge og børn, selvom det strider mod anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO)?

Hvis man skal tro en række facebookbrugere, er svaret ja. I opslag på Facebook kan man nemlig læse, at WHO har meddelt, at unge og børn ikke bør tage imod en covid-19-vaccine.

Påstanden har floreret i flere lande og er nu også nået til Danmark.

Og man har ganske rigtigt på et tidspunkt kunnet læse på WHO’s hjemmeside, at organisationen ikke anbefalede at vaccinere børn mod covid-19. 

Men den meddelelse er forældet. Og det var den allerede, da de danske facebookopslag blev lavet. 

I stedet meddeler WHO nu, at det er sikkert at vaccinere børn ned til 12 år med Pfizer/BioNTechs vaccine. Men organisation anbefaler at prioritere vaccinerne til andre grupper, fordi børn som regel kun får milde symptomer, hvis de smittes med covid-19.

I et dansk facebookopslag påstås det, at WHO 10. august 2021 har meddelt, at unge ikke bør tage vaccinen mod covid-19. Men det er ikke tilfældet. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)


Børn må gerne blive vaccineret

Særligt ét dansk facebookopslag har med i alt 1.600 delinger fået stor opmærksomhed. I opslaget står der som det første:

“NYHED - 10 august 2021 - NYHED Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har meddelt, at unge ikke bør tage vaccinen.”

Brugeren bag henviser i slutningen af opslaget til WHO’s anbefaling om vaccination. Men her står ikke noget om, at WHO 10. august har meddelt, at unge ikke bør tage vaccinen.

Tværtimod skriver organisationen, at det er sikkert at vaccinere børn ned til 12 år med Pfizer/BioNTechs vaccine, men at man først og fremmest bør prioritere andre grupper, medmindre barnet af særlige grunde selv er i risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

WHO tilføjer, at der er behov for flere undersøgelser af de øvrige covid-19-vacciner, før organisationen kan give generelle anbefalinger om vaccination af børn.

Gammel anbefaling skaber forvirring

Men det er ikke grebet helt ud af den blå luft, når danske facebookbrugere påstår, at WHO ikke anbefaler vaccination af unge og børn. WHO har nemlig løbende opdateret deres anbefalinger om vaccination af børn mod covid-19.

Og den 8. april i år skrev WHO, at der endnu ikke var nok dokumentation for brugen af covid-19-vacciner til børn, til at de kunne anbefale vaccination. Det kan man se i en arkiveret version af hjemmesiden.

I USA begyndte man i starten af maj at vaccinere børn fra 12 år og opefter mod covid-19. I Danmark startede vaccinationen af samme gruppe 17. juni.

Særligt i USA begyndte flere brugere på sociale medier i juni at dele opslag, hvor der stod, at WHO ikke anbefalede vaccination af børn. Det fik flere faktatjekmedier, herunder PolitiFact, til at kontakte WHO.

WHO opdaterede efterfølgende deres anbefalinger 23. juni til de nuværende, hvor organisationen altså skriver, at det er sikkert at vaccinere børn ned til 12 år med Pfizer/BioNTech-vaccinen.

WHO oplyser samtidig til Politifact, at opdateringen sker på baggrund af et møde den 15. juni i organisationens strategiske rådgivningsgrupper af eksperter (SAGE). Her blev det på baggrund af studierne af Pfizer/BioNTechs vaccine konkluderet, at vaccinen kunne gives til børn på 12 år eller ældre.

TjekDet har forsøgt at komme i kontakt med brugeren bag det delte opslag i Danmark, men personen er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Opdateret 1. nov 2021