Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Sundhedsmentor vildleder om coronavaccinernes sikkerhed i video dedikeret til unge

Faktatjek 16. sep 2021  -  7 min læsetid
This describes the image
Unge mennesker bør springe covid-19-vaccinerne over. Sådan lyder budskabet i en populær instagram-video. Vaccinerede kan nemlig både blive sterile og få spontane aborter som følge af vaccinen, der i øvrigt slet ikke er godkendt endnu, lyder det blandt andet. Men der er flere faktuelle fejl i videoen. Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
  • Unge mennesker bør holde sig langt væk fra covid-19-vaccination, lyder det i populær Instagram-video

  • Psykoterapeut Mona Sharar, der står bag videoen, påstår blandt andet, at vaccinerne kan føre til sterilitet og ufrivillig abort, og at vaccinerne slet ikke er godkendte

  • Men ifølge forskere, TjekDet har talt med, har ingen af studierne, der undersøger vaccinernes sikkerhed, vist tegn på, at vaccinerne kan forårsage den slags skade

  • Desuden er vaccinerne godkendte. Indtil videre er godkendelsen dog betinget i de fleste lande

  • Kvinden bag videoen påstår også, at uvaccinerede unge får et lige så mildt sygdomsforløb med covid-19 som vaccinerede. Og det er ikke helt forkert

Unge bør ikke lade sig vaccinere mod covid-19.

Sådan lyder budskabet i en video, der samlet set er vist knap 35.000 gange og delt flere steder på Facebook.

Bag videoen står Mona Sharar, der ifølge sin egen hjemmeside er psykoterapeut og holistisk sundhedsmentor.

I videoen fortæller hun blandt andet, at en 13-årig er død efter at være blevet vaccineret. Hun siger også, at man kan blive steril eller miste sit ufødte barn af at blive vaccineret, og at covid-19-vaccinerne ikke bliver godkendt før 2023.

TjekDet har set nærmere på en række af påstandene i videoen.

This describes the image

Påstand 1: Sund og rask 13-årig døde efter vaccination

“Der var en, der skrev til mig i går, at deres nabo på 13 var død. Han gik sund og rask i seng og vågnede ikke igen.”

I videoen fortæller Mona Sharar, at den 13-årige dreng er nabo til en person, der har kontaktet hende. Dødsfaldet skulle angiveligt være sket kort efter, at drengen var blevet vaccineret.

Over for TjekDet vil Mona Sharar ikke oplyse, hvem der har kontaktet hende om drengens dødsfald, fordi det er fortalt i fortrolighed. Det er ikke lykkedes at finde frem til yderligere oplysninger om sagen på anden vis.

Men Lægemiddelstyrelsen, der behandler alle indberetninger om bivirkninger fra vacciner herhjemme, skriver i en mail til TjekDet, at de ikke har fået indberetninger om dødsfald efter vaccination blandt personer mellem 12 og 15 år. 

De har heller kendskab til, at der skulle være forekommet vaccinerelaterede dødsfald i den pågældende aldersgruppe, som ikke er blevet indberettet til styrelsen, oplyser de.

Styrelsen oplyser dog, at de har kendskab til dødsfald hos voksne i tiden efter vaccination, men at der kun er konstateret en sandsynlig sammenhæng med vaccinen i to tilfælde. I begge tilfælde var dødsårsagen blodpropper efter at have fået vaccinen fra AstraZeneca, der sidenhen er taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Overfor TjekDet fremhæver Mona Sharar dog en artikel om en 13-årig dreng fra Michigan i USA, som døde få dage efter at være blevet vaccineret mod covid-19.

I artiklen, som er fra 6. juli, udtaler en repræsentant fra den amerikanske sundhedsstyrelse, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), at styrelsen er opmærksomme på dødsfaldet og i færd med at undersøge det nærmere. Indtil da kan man ikke fastslå en specifik dødsårsag, understreger CDC.

TjekDet har spurgt CDC, om undersøgelsen af den 13-årige drengs død er færdig, og hvad den i så fald viser. Men styrelsen er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Påstand 2: Vaccinerne kan gøre dig steril og forårsage spontane aborter

“Der er også rigtig mange historier om, at man bliver steril og mister sit barn i maven, altså fosteret.”

Hvis der florerer historier om, at man kan blive steril eller få en spontan abort som følge af vaccination, har de intet på sig. Det siger Martin Tolstrup, der forsker i vacciner og infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital. 

Han understreger, at der i de studier, der er lavet, ikke er så meget som antydningen af, at vaccinerne skulle forårsage sterilitet eller spontan abort .

“Det er en påstand, som har floreret siden januar, og der er ingenting i den historie,” siger han.

Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, er enig. 

"Det er meget, meget usandsynligt i min optik, at de her vacciner vil gå ind og påvirke fertiliteten,” siger hun og understreger, at hun heller ikke kender til, at andre vacciner har påvirket fertiliteten. 

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Camilla Foged er professor i vaccinedesign- og levering ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet. Foto: Anton Willemann/Københavns Universitet

Lægemiddelstyrelsen oplyser til TjekDet, at de indtil nu har færdigbehandlet otte sager om spontan abort efter vaccination mod covid-19. I ingen af tilfældene har styrelsen vurderet, at der er en “sandsynlig sammenhæng” med vaccinen.

Mona Sharar er dog af en anden overbevisning. Hun sender TjekDet tre links, som ifølge hende underbygger, at vaccinerne påvirker fertilitet og fostre.

Et link fører til en blog, der beskriver et studie udgivet i det lægefaglige tidsskrift The New England Journal of Medicine. Ifølge bloggen viser studiet, at fire ud af fem covid-19-vaccinerede gravide får spontane aborter.

Men det viser studiet, blogindlægget henviser til, ikke, fortæller Martin Tolstrup. Studiet, der blev udgivet midt i juli, er en indledende undersøgelse af, hvor sikkert det er for gravide at blive vaccineret mod covid-19.

Af undersøgelsen fremgår det, at forskerne bag har undersøgt i alt 3.958 gravide, hvoraf 827 undervejs i undersøgelsen afsluttede deres graviditet. 13,9 procent af de 827 gravide mistede deres barn.

Martin Tolstrup påpeger, at det fremgår af studiet, at forskerne bag ikke sideløbende har fulgt et sammenligneligt antal gravide ikke-vaccinerede kvinder. Men ifølge ham ligger de 13,9 procent på et forventeligt niveau i forhold til, hvad studier generelt viser om spontane aborter. 

Derfor kan man altså ikke ud fra studiet konkludere, at vaccinerne medfører aborter, fastslår Martin Tolstrup.

De to andre links, Mona Sharar sender, er til en dansk og engelsk udgave af en påstand om, at Pfizer-vaccinens spike-protein kan forårsage stor skade på blodomløbet til hjertet og hjernen og desuden resultere i infertilitet.  

Men den påstand er ifølge flere udenlandske faktatjekmedier falsk. Et enkelt faktatjekmedie kalder påstanden vildledende.              

Påstand 3: Uvaccinerede unge får et lige så mildt sygdomsforløb som vaccinerede unge

“Det er heller ikke noget med, at I så får et mildere sygdomsforløb, fordi det har vi hele tiden vidst, at de unge ikke bliver ramt af covid på samme måde som de ældre.”

Det er helt korrekt, at de fleste unge mennesker, der får covid-19, ikke bliver særligt syge, siger Martin Tolstrup. Skulle man være så uheldig at blive smittet med ny coronavirus, selvom man er vaccineret, kan de fleste unge derfor heller ikke som udgangspunkt forvente at blive mindre syge, end de var blevet uden vaccination, siger han.

“Jeg har ikke set et studie, der har undersøgt præcis den her problemstilling, men det vil jo være svært at mindske noget, som i forvejen er lavt,” lyder det fra Martin Tolstrup.

Men selvom det er sjældent, så sker det alligevel i få tilfælde, at unge bliver hårdt ramt af covid-19.

“Og der mindsker vaccinen faktisk frekvensen af de alvorlige forløb,” siger Martin Tolstrup og henviser til det studie af Pfizer-vaccinens effekt på 12-15 årige, som blandt andet ligger til grund for mRNA-vaccinernes godkendelse til den aldersgruppe.

“Studiet var ikke så stort som det, der blev udført for voksne, men det viste stadig, at en markant mindre andel blev indlagt med svær sygdom sammenholdt med dem, der ikke blev vaccineret,” siger han.

Derfor kan det altså godt være en rigtig god handel som ung at lade sig vaccinere, lyder det fra Martin Tolstrup.

Han peger desuden på, at der også er nogle få unge, der udvikler slemme inflammationstilstande, i tiden efter de har haft covid-19.

“Det hedder MIS-C (multisystem inflammatory system in children, red.), og det kan være ret alvorligt. Det kommer typisk noget senere efter infektionerne end det normale sygdomsbillede. Det er en komplikation, man ser hos ældre, men man ser den altså også hos børn,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Lørdag den 11. september kunne man i Bilka i Ishøj kombinere sin indkøbstur med at blive vaccineret mod covid-19 i et pop-up-vaccinationscenter. Initiativet var særligt målrettet unge mellem 20 og 29 år. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Også Camilla Foged peger på, at der er god grund til at lade sig vaccinere, hvis man er 12 år eller ældre.

Hvis kun de tidligere virusvarianter indgik i regnestykket, var situationen måske en anden, men delta-varianten har efter hendes overbevisning ændret billedet til fordel for at vaccinere børn og unge.

"Da Sundhedsstyrelsen startede med at anbefale børn at blive vaccineret, var det ud fra et samfundsperspektiv om at begrænse smitten, men nu ser vi også, at børn har en fordel af vaccinen, fordi delta-varianten rammer børn hårdere end de tidligere varianter. Skrækeksemplet er USA, hvor børneafdelinger nogle steder er fyldt helt op,” siger hun.

Påstand 4: Vaccinerne er eksperimentel medicin, som først bliver godkendt i 2023

“Det her, det er eksperimentel medicin, som ikke er godkendt. Det bliver først godkendt i 2023, hvilket alle prøver på at skjule.”

Det er rigtigt nok, at vaccinerne, som det ser ud nu, først bliver endeligt godkendt i 2023. Indtil videre er vaccinerne nemlig kun betinget godkendt. Det fortalte Morten Agertoug Nielsen, lektor i parasitologi ved Københavns Universitet, da TjekDet undersøgte samme påstand tidligere på året.

Og hvis nogen forsøger at skjule den information - som Mona Sharar hævder - gør de et temmelig dårligt stykke arbejde. For det fremgår af både Sundhedsministeriets, Lægemiddelstyrelsens, Europa-Kommissionens og Statens Serum Instituts hjemmesider, at vaccinerne kun er betinget godkendt.

En vaccine gennemgår normalt fire faser. De første tre faser finder sted, inden den brede befolkning kan få vaccinen. I den første fase tester forskerne vaccinen på ganske få mennesker. I anden fase på mellem 50 og 100 mennesker. Og i tredje fase testes vaccinen på et betydeligt større antal mennesker, ligesom man anvender både en testgruppe og en kontrolgruppe. Det betyder, at man sammenligner den vaccinerede gruppe med en tilsvarende gruppe ikke-vaccinerede.

Inden en vaccine kan nå fase fire, hvor den endeligt godkendes og normalt vil rulles ud i den brede befolkning, skal der gå to til tre år. I den tid overvåger man virkninger og bivirkninger af vaccinen på længere sigt i den store fase 3-testgruppe.

Men når en vaccine godkendes betinget, som det er tilfældet med coronavaccinerne, godkendes den til fase fire, inden der er gået to-tre år. Det betyder, at vaccinens mere langsigtede virkninger og bivirkninger overvåges, mens den brede befolkning gradvist vaccineres.

“Det er det, der foregår nu,” forklarer Morten Agertoug Nielsen.

En betinget godkendelse kan gives, hvis sundhedsmyndigheder vurderer, at dokumentationen for vaccinens effekt og sikkerhed er tilstrækkelig solid, og hvis det vurderes, at det er særligt vigtigt, at vaccinen hurtigt kan gives til den brede befolkning.

Og derfor kan man godt sige, at det er et slags eksperiment, der foregår med vaccinerne nu, vurderer Morten Agertoug Nielsen. Men det vil fase fire på sin vis være for en hvilken som helst vaccine.

“Det er et eksperiment. Det kan man ikke komme udenom, for der er ikke nogen, som på det tidspunkt, hvor vaccinerne bliver rullet ud, har vaccineret en milliard mennesker. Så man ved ikke, om der for én ud af en milliard sker en helt uforudset hændelse,” siger han. 

Men han påpeger samtidig, at forskere og myndigheder indsamler data om vaccinerne undervejs, og at myndighederne derved får et praj om potentielle bivirkninger med det samme.

“Så hvis der er et problem, ruller man vaccineindsatsen tilbage lynhurtigt, som man eksempelvis har gjort i Danmark med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson. På den måde er det ikke et anderledes eksperiment, end man ellers ville have lavet med andre vacciner,” forklarer han.

For nuværende er USA det eneste land, der allerede har givet en endelig godkendelse til en af covid-19-vaccinerne. Den 23. august meddelte de amerikanske sundhedsmyndigheder, at de havde indsamlet tilstrækkeligt med data til at give vaccinen fra Pfizer en endelig godkendelse.

Mona Sharar anerkender over for TjekDet, at vaccinerne i Danmark er godkendt. Men ifølge hende er det ikke tilstrækkeligt, at godkendelsen kun er betinget.

“Betinget godkendt betyder altså, at studierne ikke er færdige. Ergo har vi ikke langtidssikkerhedsdata til at vide, om der er konsekvenser på længere sigt,” skriver hun i en mail.

Opdateret 8. nov 2021