Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Der står ikke i Pfizer-vaccinens indlægsseddel, at ubeskyttet sex efter vaccination er farligt

Faktatjek 23. aug 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Pfizer/BioNTechs vaccine mod covid-19 hedder Comirnaty, og den er den mest anvendte på verdensplan. Er man en af de mange, der har fået to stik med vaccinen, bør man holde sig fra ubeskyttet sex i op til 28 dage efter vaccination, lyder det i flere opslag på sociale medier. I opslagene henvises der til det, der angiveligt er vaccinens indlægsseddel, men i virkeligheden er der tale om en protokol, der beskriver, hvordan testpersoner skulle forholde sig under de kliniske forsøg, der fandt sted, inden vaccinen blev udrullet i den brede befolkning. Foto: Eugene Chystiakov/Unsplash
  • Færdigvaccinerede med covid-19-vaccinen fra Pfizer-BioNTech bør holde sig fra ubeskyttet sex i 28 dage efter vaccination, lyder det i flere opslag på sociale medier

  • Det skulle angiveligt fremgå af vaccinens indlægsseddel

  • Men der står ikke i indlægssedlen, at ubeskyttet sex efter vaccination er farligt

  • Udmeldingen stammer derimod fra et notat, der blev udleveret til testpersonerne, der deltog i de kliniske forsøg, der fandt sted, inden Pfizer's vaccine blev udrullet til den brede befolkning verden over

  • Og det er standardprocedure at inkludere sådanne forskrifter i kliniske forsøg, oplyser Pfizer Danmark, der samtidig afviser, at det er nødvendigt at holde sig fra ubeskyttet sex 28 dage efter vaccination

Har du fået andet stik med covid-19-vaccinen fra Pfizer-BioNTech, bør du holde dig fra ubeskyttet sex i op til 28 dage efter injektionen.

Sådan lyder det i en række både danske og udenlandske opslag på sociale medier. Påstanden har også tidligere floreret.

Ifølge opslagene skulle det fremgå af indlægssedlen til vaccinen, at der er en “reproduktiv risiko” ved vaccinerne - det vil sige en risiko forbundet med at få børn som vaccineret.

Men der står ikke i indlægssedlen til Pfizer-BioNTechs vaccine, at hverken beskyttet eller ubeskyttet lagengymnastik frarådes efter vaccination.

Indlægssedlen, der henvises til i facebookopslagene, er nemlig slet ikke en indlægsseddel. Det er derimod en protokol, som beskriver de kliniske forsøg med vaccinen, der fandt sted, inden den blev udrullet til den brede befolkning.

Overfor TjekDet afviser Pfizers danske afdeling da også, at det er nødvendigt at afholde sig fra samleje i 28 dage efter vaccination.Dokument er en vejledning til testpersoner

Protokollen, som Pfizer-BioNTech selv har udgivet i forbindelse med de kliniske forsøg, beskriver blandt andet, hvordan testpersoner, der har indvilliget i at deltage i forsøgene, skal forholde sig undervejs. Forskrifterne i protokollen angår således ikke personer, der er blevet vaccineret, efter vaccinen er blevet taget i brug af lande verden over. 

Og her står der blandt andet, at mænd, der deltager i de kliniske forsøg, ikke må donere sæd eller have ubeskyttet sex med fødedygtige kvinder i 28 dage, efter det sidste stik er givet.

Men det betyder ikke, at det er farligt at få vaccinen eller at have sex efterfølgende. I en mail til TjekDet oplyser Pfizer Danmark nemlig, at de forskrifter, der er beskrevet i protokollen, er standardprocedure i kliniske forsøg. Der er altså tale om ganske normale forholdsregler ved test af vacciner.

Det samme gælder, når der i protokollen står, at kvinder, der deltager i studiet, enten ikke skal være fødedygtige, eller at de skal anvende “acceptable” former for prævention i en periode på 28 dage efter anden vaccination.

Det skyldes, at den test af Pfizer-vaccinen, protokollen beskriver, ikke omfatter gravide kvinder. Hvis en testperson undervejs i testforløbet bliver gravid, udgår personen fra testen, står der i protokollen. Ved sådanne kliniske forsøg er det nemlig vigtigt, at testpersonerne har samme udgangspunkt, og i de første forsøg af vaccinen var det ikke meningen, at gravide skulle deltage.

Pfizer har sidenhen igangsat et særskilt testforløb af deres vaccine på gravide, og vaccinen anbefales nu sammen med vaccinen fra Moderna også til gravide og ammende af de danske sundhedsmyndigheder.

Opdateret 24. aug 2021