Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

SSI fjerner døde borgere fra vaccinationstal. Har vaccinerne kostet dem livet?

Faktatjek 5. mar 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Hundredvis af coronavaccinerede er døde. Men myndighederne kender ikke til tilfælde, hvor vaccinen er dødsårsagen. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix
  • Mindst 853 borgere er udgået af SSI’s vaccinationstal, fordi de er døde eller flyttet udenlands

  • På sociale medier spekuleres der i, om vaccinerne har kostet de flere hundrede borgere livet

  • Men Lægemiddelstyrelsen, der overvåger vaccinernes bivirkninger, har ikke fundet en sammenhæng mellem vaccinerne og indberettede dødsfald

  • Styrelsen har i alt modtaget 37 indberetninger om dødsfald i tiden omkring vaccination

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Statens Serum Institut (SSI) opgør dagligt antallet af danskere, der enten har fået første stik med en coronavaccine eller er færdigvaccinerede.

Generelt stiger tallene støt dag for dag. Men det var ikke tilfældet den 10. februar. Her faldt antallet af påbegyndt vaccinerede nemlig med 853. Den 9. februar havde 194.141 personer påbegyndt vaccination, mens tallet dagen efter lå på 193.288 personer.

Faldet skyldes, forklarer SSI i deres rapport for overvågning af vaccinationer, at instituttet har ændret opgørelsesmåden, så man nu kun tæller personer med, hvis de er i live og har aktiv adresse i Danmark.

På TV2's hjemmeside blev ændringen i opgørelsesmetoden til en notits om, at ”SSI fjerner døde borgere fra vaccinationstal”.

Artiklen fortsætter under billedet.


 

Nyhedsnotitsen på TV2's hjemmeside fra 11. februar deles flittigt på Facebook med spekulationer om, at vaccinen har kostet livet for de borgere, der er udgået af opgørelsen. (Foto: tv2.dk)


Og den nyhed har vakt opsigt i vaccineskeptiske kredse på Facebook. Her spekuleres der i, at coronavaccinerne er årsagen til, at borgere er døde.

”Hvor mange der er døde med eller af coronavaccine, vides ikke. Men det virker højst mistænkeligt, at Statens Serum Institut (SSI) nu har fjernet 853 døde borgere fra vaccinationstallene,” lyder det eksempelvis i et populært opslag, der med forskellige afsendere er delt mere end 2.000 gange på platformen.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen, der overvåger bivirkningerne af coronavaccinerne i Danmark, er der dog ikke konstateret en sammenhæng mellem vaccinerne og indberettede dødsfald, af hvilke der i øvrigt er kommet langt under 853.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

I rapporten for vaccineovervågning fra 10. februar skriver Statens Serum Institut, at de har ændret opgørelsesmetode, så personer kun tælles med, hvis de er i live og har aktiv adresse i Danmark. 


37 indberettede dødsfald

Danske læger har pligt til at indberette bivirkninger i forbindelse med vaccination mod covid-19 til Lægemiddelstyrelsen. Her har man per 4. marts modtaget 37 indberetninger om dødsfald i tiden omkring vaccination.

Indberetningspligten gælder nemlig kun, når der er reel tvivl om, hvorvidt vaccinen kan have været medvirkende årsag til dødsfaldet, oplyser Lægemiddelstyrelsen til TjekDet. Lægerne skal altså ikke indberette dødsfald i tilfælde, hvor der er en kendt dødsårsag, blot fordi den afdøde også er blevet vaccineret.

Styrelsen oplyser videre, at der indtil nu ikke har været konstateret en sandsynlig sammenhæng med vaccinen ved nogen af de dødsfald, der er blevet indberettet.

Det samme gør sig gældende i resten af EU. Det Europæiske Lægemiddelagentur skriver i deres seneste sikkerhedsrapporter, at der ikke ses en sammenhæng mellem vaccinen og de dødsfald, der er blevet indberettet i EU-landene.

Stigning skyldes coronaudbrud

Det er ikke kun SSI’s ændrede opgørelsesmetode, der får vaccineskeptikere til at forbinde vaccinerne med død. På Facebook påpeger flere, at der er sket en stigning i coronarelaterede dødsfald efter 27. december, hvor vaccinationerne begyndte i Danmark.

I flere opslag deles to grafer, der viser det samlede antal coronarelaterede dødsfald i Danmark. Her kan man se, at der 27. december var registreret 1.220 dødsfald, mens det tal 8. februar var steget til 2.244. Og det skulle ifølge opslagene være tegn på, at vaccinerne er dødelige.

Men Viggo Andreasen, der er epidemiforsker og lektor i matematik ved Roskilde Universitet, har tidligere forklaret til TjekDet, at stigningen ikke skyldes vaccinerne. Trods det delvise tidsmæssige sammenfald mellem flere døde og vaccineudrulningen, skal forklaringen derimod findes i det store coronaudbrud, vi i Danmark oplevede ved juletid sidste år.

”Det tager 2 til 4 uger, fra man bliver smittet, til man eventuelt dør. Grunden til de fleste ekstra dødsfald i perioden blev altså lagt før det første vaccinestik blev givet i Danmark,” forklarede han til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet.


 

Graferne, der deles i flere facebookopslag, viser en markant stigning i coronarelaterede dødsfald i perioden efter vaccinerne blev udrullet. Men stigningen skyldes ikke vaccinerne. (Foto: Skærmbillede af Facebook)


Og det er da også uklart, hvorfor grafer over coronarelaterede dødsfald bruges som udtryk for, at vaccinerne kan have dødelige konsekvenser.

Man kan nemlig ikke få covid-19 af vaccinen. Det har Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, tidligere understreget over for TjekDet.   

“Der er overhovedet ikke noget levende coronavirus i de vacciner, så det er helt udelukket. Det kan ikke lade sig gøre,” sagde Camilla Foged dengang. 

Det samme oplyser Sundhedsstyrelsen og det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, CDC

SSI oplyser til TjekDet, at man i begyndelsen af vaccineudrulningen ønskede at følge, hvor mange, der blev vaccineret hvor hurtigt. Derfor var det nødvendigt at inkludere døde, da den første gruppe, som blev vaccineret, hovedsagligt var ældre mennesker, hvor man kunne forvente relativt mange dødsfald blandt vaccinerede.

Da man senere gik over til blot at inkludere levende og herboende var det for at have et mere retvisende billede af vaccinedækningen i Danmark. Det er også sådan SSI normalt overvåger vaccinedækning, oplyser Seruminstituttet videre.

SSI ønsker ikke at oplyse, hvor mange, der har fået vaccinen og sidenhen er døde, men påpeger, at intet tyder på, at de er døde af vaccinen.

ARTIKLEN ER OPDATERET | 19-04-2021 | KL. 11:39

Artiklen er opdateret med svar fra Statens Serum Institut. 

Opdateret 27. maj 2021